7 Siaran di Media Sosial Yang Dapat Memecat Pekerja

Posting di Media Sosial Yang Boleh Membuat Pekerja Dipecat

Adakah benar-benar ada posting di media sosial yang boleh membuat pekerja dipecat dari tempat kerja? Tentunya benar. Atau mungkin tidak dipecat, tetapi kerjayanya di pejabat akan buntu atau tidak akan berkembang.

Bagi kebanyakan pekerja, membuka media sosial adalah pilihan untuk berehat semasa rehat, atau mungkin menjadi alat hiburan. Dengan melihat aktiviti pengguna media sosial, kadang-kadang rasa keletihan dan tekanan menjadi sedikit lega.

Terutama jika aktiviti di media sosial penuh dengan gurauan dan perkara bodoh yang membuat kita ketawa. Semua perkara positif dari media sosial menjadikan semangat kerja muncul kembali.

Walau bagaimanapun, selalunya sebilangan pekerja menggunakan media sosial dengan tidak bijak dan menjadi bencana terhadap pekerjaan mereka. Sebenarnya ada sebilangan pekerja yang dipecat kerana jawatan mereka di media sosial.

Baiklah, bagi anda yang sering melayari media sosial, mulai sekarang anda harus berhati-hati dengan menyiarkan dan memberi komen di media sosial. Berikut adalah beberapa jenis siaran di media sosial yang boleh membuat pekerja dipecat:

1. Kerap Mengeluh Tentang Dasar Syarikat

Semua syarikat mesti mempunyai dasar syarikat dan budaya kerja yang berbeza. Kadang kala terdapat beberapa polisi syarikat yang tidak disukai oleh pekerja kerana dianggap sukar atau membebankan pekerja.

Kerap mengeluh mengenai dasar syarikat di media sosial adalah tindakan yang boleh menjejaskan kerjaya seseorang. Mungkin anda merasa selamat melakukannya kerana anda tidak berkawan di Facebook dengan atasan atau rakan sekerja anda. Tetapi mungkin seseorang yang mengenali atasan atau rakan sekerja anda dapat melihat aduan tersebut.

Mengeluh terlalu banyak di media sosial mengenai dasar syarikat akan menjadikan anda dianggap tidak profesional. Jadi, jangan terkejut jika ada surat SP3 di meja anda.

Artikel lain:  7 Tanda bahawa Pekerja Akan Dipecat Dari Tempat Kerja, Bersedia!

2. Kirimkan Perkara Buruk Mengenai Bos Anda

Setelah membuat aduan mengenai polisi syarikat, barulah pekerja tersebut menyiarkan sesuatu yang memarahi ketuanya. Adakah anda pernah melihat perkara seperti ini di media sosial? Pasti ada, dan ini akan terus berlaku.

Mencabul bos anda di media sosial tidak akan membuat anda keren di mata orang lain. Sebaliknya orang akan menganggap anda sebagai bajingan. Dan lebih teruk lagi, ini boleh membuat anda dipecat dari pejabat.

Jangan sekali-kali menganggap rakan anda di media sosial akan sentiasa menyokong anda. Pasti akan ada rakan di media sosial yang melaporkan catatan negatif anda mengenai bos, dan jangan terkejut bahawa esok pagi anda akan menerima surat amaran dari atasan anda.

3. Minta Maklumat Pekerjaan di Media Sosial

Baiklah, mungkin sekarang anda merasa tidak selesa bekerja di pejabat dan merancang untuk berpindah ke tempat kerja. Atau mungkin anda ingin mencari pekerjaan yang mempunyai gaji lebih besar. Namun, ini bukan alasan yang baik untuk menyiarkan sesuatu yang meminta maklumat pekerjaan di media sosial.

Sebelum anda mengundurkan diri secara rasmi dari tempat kerja anda sekarang, anda tidak boleh membuat catatan mengenai meminta jawatan kosong. Ini akan membuat syarikat menganggap bahawa anda tidak berpuas hati bekerja di pejabat dan ingin segera mengundurkan diri.

Kesan buruknya, syarikat tidak dapat melanjutkan kontrak pekerjaan pekerja mereka kerana tidak lagi mahu bekerja. Atau lebih teruk lagi, anda disuruh mengundurkan diri.

4. Mencatat Rahsia Syarikat

Terdapat perkara yang sulit dan tidak perlu diketahui oleh orang lain mengenai tempat kerja anda. Seorang profesional mesti dapat menyusun maklumat yang patut dikongsi kepada orang ramai dan yang tidak boleh disiarkan.

Rahsia syarikat bukanlah sesuatu yang patut disiarkan di media sosial kerana dapat dilihat oleh syarikat pesaing. Oleh itu, jangan sekali-kali menyiarkan rahsia syarikat di media sosial kerana ia akan membuat anda dipecat atau digugat oleh syarikat tempat anda bekerja.

5. Kirim atau Komen Perkara Buruk

Bermain di media sosial memang mengasyikkan, malah boleh membuatkan orang lupa diri sehingga mereka menyiarkan atau memberi komen yang tidak betul. Posting atau komen yang tidak baik dan tidak wajar yang sering kita lihat di media sosial adalah perkara yang menyinggung perasaan SARA, menghina pemerintah, menyiarkan kandungan lucah, menghina orang lain, dan lain-lain.

Dengan menyiarkan perkara-perkara seperti itu, ini menunjukkan bahawa orang tersebut tidak mempunyai kepekaan sosial dan tidak berempati. Mungkin anda berfikir bahawa syarikat mungkin tidak memperhatikan perkara seperti ini.

Syarikat HRD akan mempunyai penilaian buruk terhadap mereka yang sering menyiarkan perkara buruk di media sosial. Mungkin surat amaran mungkin merupakan perkara terbaik yang anda dapat, dan mungkin syarikat itu memecat seseorang yang dianggap merosakkan nama baik syarikat.

6. Menyiarkan perkara-perkara yang tidak senonoh

Terdapat sebilangan besar orang yang suka menyiarkan perkara peribadi ke media sosial. Contohnya gambar semasa bersiar-siar, video perayaan ulang tahun, atau foto ketika bergaul dengan rakan.

Sebenarnya ia adalah semula jadi selagi tidak menyusahkan orang lain. Namun, ada perkara yang tidak perlu dimuat naik ke media sosial, contohnya gambar hubungan intim dengan pasangan yang tidak sopan dan bersifat peribadi.

Baca juga:  Cara Menjana Wang dengan Menjadi Buzzer di Instagram

7. Kirim dengan kata-kata kesat

Apabila kita mendengar atau membaca kata-kata kasar dari orang lain, itu pasti akan membuat kita tidak selesa. Terutama jika kata-kata kasar disiarkan di media sosial, ini akan menjadikan syarikat memberi nilai tolak kepada anda.

Sekiranya anda pernah melakukannya, anda tidak boleh mengulanginya kerana ia akan merosakkan kerjaya anda.

Kesimpulannya

Media sosial boleh bermanfaat bagi penggunanya, tetapi pada masa yang sama ia boleh memberi kesan negatif juga. Sekiranya digunakan dengan betul, kita akan mendapat faedah. Namun, jika digunakan secara cuai, ia akan menjadi buruk bagi banyak orang.

Jadi, mulai sekarang gunakan media sosial dengan baik dan berhati-hati.

Artikel Berkaitan