Selain Selfie, Inilah 5 Aktiviti yang Boleh Anda Lakukan dengan Kamera Telefon Pintar

Imej dari Qrcodepress.comImej dari Qrcodepress.com

Sekiranya kita bercakap mengenai kamera telefon pintar, aktiviti yang akan berkaitan secara langsung adalah selfie. Ya, aktiviti potret diri atau selfie ini sememangnya sangat serupa dengan telefon pintar #kamera. Dengan kepelbagaian telefon pintar yang ada dengan kamera disematkan, aktiviti selfie semasa akan menjadi lebih meriah dan berwarna-warni.

Terutama sekarang apabila terdapat # media sosial yang popular sebagai media penyebarannya, maka aktiviti selfie menjadi semakin sengit. Untuk menjadikan gambar diri lebih seronok dan menarik, kamera telefon pintar memang memainkan peranan yang sangat penting dan penting. Semakin baik kualiti dan ciri kamera telefon pintar, semakin baik selfie yang dihasilkan.

Oleh itu, sudah pasti kebanyakan orang akan menumpukan perhatian mereka pada penggunaan kamera telefon pintar untuk berselfie. Walaupun mereka tahu ada banyak aktiviti yang boleh mereka lakukan dengan kamera telefon pintar selain selfie. Oleh itu, apakah aktiviti atau aktiviti yang boleh dilakukan selain berselfie dengan kamera telefon pintar? Berikutan kajian semula.

1. Mengimbas Dokumen

Aktiviti atau aktiviti pertama yang boleh dilakukan dengan kamera telefon pintar selain selfie adalah mengimbas dokumen. Ada kalanya kita membuat, menyimpan dan memuat naik dokumen ke posel pintar kita. Kemudian apabila anda ingin mengimbas dokumen yang benar-benar anda perlukan, anda boleh menggunakan kamera telefon pintar anda.

Yang harus anda buat hanyalah meletakkan dokumen yang hendak anda imbas, kemudian anda hanya merakamnya dengan kamera. Hasil dokumen yang diperoleh daripada mengimbas dengan kamera telefon pintar ini sendiri kemudiannya dapat disimpan dalam format PDF atau JPEG.

Artikel lain:  6 Petua Membuat Selfie yang Betul Untuk Akaun Profesional

2. Membaca QR-Code

Pada masa ini banyak kod QR dipaparkan oleh beberapa syarikat untuk proses log masuk atau pendaftaran yang lebih pantas. Teknologi QR-Code sendiri beriringan dengan teknologi kamera telefon pintar yang semakin canggih.

Oleh itu, apabila anda mendapat kod QR yang anda perlukan, anda boleh menggunakan kamera telefon pintar anda untuk mengimbas dan membaca  kod bar . Dari hasil imbasan, maklumat akan diperoleh seperti nama dan harga barang, bahkan dapat memunculkan dokumen atau pautan tertentu.

3. Kamera Web  atau Kamera Keselamatan

Selain itu, aktiviti atau aktiviti yang boleh dilakukan dengan kamera telefon pintar selain selfie adalah menjadikannya kamera web dan kamera keselamatan. Tetapi untuk menggunakan kamera telefon pintar untuk kamera web, anda harus memasang kemudahan ini dari gedung aplikasi Android, kerana ciri ini pada umumnya tidak terdapat pada fitur lalai telefon pintar.

Tetapi jika anda ingin berfungsi kamera telefon pintar anda sebagai kamera keselamatan, anda hanya perlu menggunakannya. Cara kerja kamera keselamatan ini mirip dengan kamera pengawasan atau kamera litar tertutup (CCTV).

4. Cari Buruj

Sekiranya anda suatu hari kelak melakukan perjalanan pada waktu malam ke suatu tempat dan kemudian tersesat, anda boleh menggunakan kamera telefon pintar anda untuk mengetahui arah buruj. Ya, kamera telefon pintar anda memang boleh digunakan untuk melihat buruj yang menunjukkan arah.

Dengan menggunakan aplikasi di Android seperti Star Chart dan Google Skymap, pemilik telefon pintar dapat melihat buruj melalui kamera telefon pintar mereka. Cukup ikuti arahan kamera dalam aplikasi untuk mencari buruj tertentu. Buruj yang dicatatkan akan dilengkapi dengan maklumat mengenai nama bintang.

Baca juga:  5 Telefon Pintar Dengan Ciri-ciri Kamera Berkualiti Tinggi

5. Merakam Detik

Aktiviti atau aktiviti terakhir yang boleh dilakukan dengan kamera telefon pintar selain selfie adalah merakam detik itu. Fungsi asas kamera telefon pintar yang merakam gambar yang boleh anda gunakan untuk merakam detik-detik indah dan indah anda. Anda boleh merakam detik-detik ini dalam bentuk foto atau video. Untuk hasil yang lebih menarik, anda dapat merakam momen anda dengan membuat kolaj #video.

Itu adalah beberapa aktiviti dan aktiviti selain selfie yang boleh anda lakukan dengan kamera telefon pintar anda. Sudah tentu, dengan maklumat ini anda kini diharapkan mempunyai pengetahuan dan aktiviti alternatif sekiranya anda bosan dengan selfie.

Sekiranya anda belum mencubanya, ia akan tetap terasa pelik dan pelik. Oleh itu untuk dapat menghilangkan keraguan dan penyelewengan ini, anda harus berusaha melakukan lima perkara ini.

Artikel Berkaitan