Ingin hidup sihat? Cubalah 5 peranti boleh pakai maju berikut

Imej dari Amazon.comImej dari Amazon.com

Kehidupan yang sihat memang menjadi ketetapan dan impian semua orang. Bagaimana tidak, hidup semakin jauh dari tahun hidup yang sihat, dari makanan dan gaya hidup menjadikan kesihatan sebagai barang yang mahal. Untuk mencapai kesihatan #k ini terdapat banyak cara yang boleh dilakukan seseorang.

Ada yang membuat kaedah tradisional dan ada yang kini menggunakan beberapa teknik moden dengan sentuhan teknologi. Teknologi yang kini berkembang pesat memang telah membuat banyak perubahan di sana sini. Dengan #teknologi, manusia kini dapat melakukan apa sahaja, termasuk menjadikan kesihatan mereka lebih baik.

Ya, dengan sokongan teknologi, terutama alat yang dapat dipakai ketika melakukan aktiviti sukan, pengguna akan dapat memperoleh informasi sehingga dapat mendorong mereka untuk terus mendapatkan sasaran latihan seperti yang diharapkan. Berikut adalah beberapa teknologi peranti yang boleh dipakai yang boleh kita gunakan untuk menyokong kesihatan kita.

1. Ikat Kepala Pintar Spree

Peranti boleh pakai pertama yang boleh kita gunakan untuk menyokong kehidupan sihat kita adalah ikat kepala pintar. Spree Smart Headband itu sendiri adalah peranti yang boleh dipakai yang dipakai di kepala. Dengan peranti ini, anda dapat melakukan pengukuran tiga sensor penting sekaligus, mulai dari pergerakan, denyut jantung dan suhu badan.

Semua data yang dikumpulkan dari peranti boleh pakai cukup tepat kerana disokong oleh data pengguna seperti umur, jantina, berat dan tinggi. Setelah semua data diperoleh maka pengguna kemudian dapat menerimanya melalui aplikasi yang telah dimuat turun di #smartphone.

Artikel lain:  Thync ~ Headset yang boleh mengubah mood

2. Gelang Pokok Tangan

Alexandr Kostin adalah orang yang mencipta dan mengembangkan gelang pokok tangan yang boleh dipakai. Dengan gelang pokok tangan ini pengguna dapat menjadikan udara di sekitarnya lebih baik dan bersih. Kenapa begitu?

Ya Gelang pohon tangan Menag diciptakan untuk menyaring asap, pencemaran, habuk, dan gas lain yang berbahaya dan kemudian dibebaskan ke udara bersih. Gelang ini, dibuat dari bahan bioplastik, mempunyai dua mod. Mod pertama, gelang ini dapat berfungsi membersihkan udara di sekitar pengguna apabila terdapat gas pencemar yang dikesan.

Manakala mod kedua berfungsi membersihkan udara secara umum untuk mengurangkan pencemaran. Udara adalah komponen yang juga akan memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan manusia. Jadi dengan gelang pokok tangan pengguna dapat hidup sihat kerana mendapat kualiti udara bersih.

3. Helmet basikal ICEdot

Peranti seterusnya yang dapat membantu anda hidup sihat adalah topi keledar basikal ICEdot. Dilengkapi dengan sensor In Case of Emergency (ICE), helmet dapat segera mengeluarkan isyarat bahaya ketika berlaku kecemasan.

Bagi anda peminat basikal sukan, alat yang boleh dipakai ini sememangnya akan sangat membantu. Sensor ICE yang terdapat dalam peranti ini akan berfungsi ketika menangkap pergerakan yang tidak normal. Semasa menangkap pergerakan yang tidak normal, sensor akan menghantar data ke aplikasi untuk undur kecemasan.

Setelah undur kecemasan selesai, #application akan segera menghubungi kenalan yang boleh anda hubungi semasa kecemasan dan menghantar lokasi kejadian berdasarkan koordinat GPS.

4. Gelang Pavlok

Gelang Pavlock adalah peranti yang tidak hanya dapat mengukur jumlah langkah dan aktiviti pengguna. Tetapi dengan ciri tambahan seperti dalam bentuk kejutan elektrik, pengguna dapat menjadikannya sebagai pendorong untuk meningkatkan latihan atau mengingatkan pengguna untuk mencapai sasaran.

Jadi pada akhirnya dengan kehidupan pengguna yang boleh dipakai ini akan menjadi lebih sihat kerana mereka akan terus meningkatkan disiplin latihan untuk mencapai sasaran yang telah ditetapkan sebelumnya.

Baca juga:  pHin ~ Teknologi Pemantau Kualiti Air Moden

5. Pakaian Pintar Biometrik OMSignal

Akhirnya, alat yang boleh dipakai yang boleh kita gunakan untuk menyokong kehidupan sihat kita adalah OMSignal Biometric Smartwear. OMSignal Biometric Smartwear itu sendiri adalah t-shirt yang telah dilengkapi dengan sensor untuk memantau degupan jantung, pernafasan dan jumlah langkah yang telah diambil.

Tetapi bagaimana jika pengguna tidak menggunakan baju ini? Mereka masih dapat menggunakan t-shirt ini untuk memantau kesihatan, ketinggian, aktiviti, dan bahkan memberitahu masa yang tepat untuk pengguna berehat. Dari semua data yang diperoleh, maka melalui aplikasi di telefon pintar, pengguna akan dapat mengetahui hasilnya.

Sebagai tambahan kepada fungsi di atas, t-shirt ini juga berguna untuk memberitahu pengguna apabila terdapat potensi perubatan yang berbahaya. Sebenarnya, baju ini dapat membantu wanita yang sedang hamil untuk mengetahui keadaan bayi dalam kandungan.

Artikel Berkaitan