Diana Rikasari: Blogger Fesyen Berjaya Popular, Brand Up Perintis dan Kasut Pop

Diana RikasariImej dari Blogger.com

Diana Rikasari - Bagi anda, seorang blogger, sudah tentu anda biasa dengan nama Diana Rikasari. Ya, blogger #fesyen yang dilahirkan di Colorado, Amerika Syarikat, 23 Disember 1984 sememangnya sangat popular sebagai blogger yang pakar dalam bidang fesyen.

Hobi menulisnya, yang bermula pada tahun 2007, membawanya ke kejayaan. Tetapi berkat cintanya dan konsistensi dalam dunia fesyen, wanita ini yang juga ibu kepada seorang anak lelaki juga berjaya mempelopori perniagaannya dalam bidang kasut.

Dengan jenama bernama Up and Pop, Diana Rikasari telah melengkapkan kejayaannya dalam bidang blog. Lalu apa kisah kejayaan Diana Rikasari dalam mempelopori kejayaannya? Berikutan kajian semula.

Selekoh Blogging Jenama Perintis Diana Rikasari

Kerana dilahirkan di luar negara, Diana Rikasari sering dibuli oleh rakan-rakannya kerana tidak fasih berbahasa Dunia. Tetapi walaupun Diana tidak takut, dia malah menjadikan keadaan ini sebagai pencetus semangatnya untuk berprestasi.

Kesepian dari rakan-rakan kemudian menjadikan wanita ini lulusan Pengurusan Perniagaan Antarabangsa dari Universiti Nottingham melahirkan hobi menulis sebagai kaedah untuk menyalurkan kegelisahannya. Pernah menjadi graduan terbaik di sekolahnya, Diana terpikat dalam keseronokan bermain blog dengan gabungan fesyen di dalamnya.

Artikel lain:  Mengintip Kehadiran 5 Blogger Terkenal di Dunia

Kegigihannya dalam mempelopori blog dan bermain dengan fesyen menjadikan beberapa orang mengejeknya sebagai seseorang yang kurang bekerja. Walaupun banyak yang mengejek kegiatannya, Diana tidak pernah putus asa, Diana tidak berganjak dengan pilihannya. Dia mengikuti hati nuraninya sambil tetap kelihatan seperti dirinya. Imej cantik yang dia bina dengan modal yakin.

Diana Rikasari Mencapai Kejayaan Blogging

Berkat ketekunan dan ketekunannya, Diana Rikasari telah berjaya menjadikan dirinya sebagai blogger fesyen terkenal di dunia. Tidak syak lagi sekiranya akaun #instagram telah dibanjiri pengikut hingga 189 ribu pengikut.

Selain dikenali sebagai fesyen #blogger, wanita yang mempunyai gaya rambut 'mop top' juga telah menjadi perancang fesyen. Dengan cintanya dan minat terhadap dunia fesyen, dia telah mencapai beberapa pencapaian, salah satunya adalah anugerah Usahawan Kreatif Muda Antarabangsa 2012.

Masukkan Perniagaan Kasut

Setelah berjaya membandingkan dirinya sebagai blogger fesyen dan juga penjana fesyen fesyen, Diana Rikasari kemudian menceburkan diri dalam dunia perniagaan atau keusahawanan. Dengan modal penjenamaan peribadinya dan cintanya kepada fashon, terutama kasut dan semangat keusahawanan yang dia miliki sejak dia bersekolah, Diana kemudian menubuhkan UP, yang bermaksud "bersoraklah kamu" sejak 2010 dan kemudian mengikuti jenama kasut lain, Pop pada tahun 2013.

Semasa memulakan perniagaan kasut ini, Diana mengaku tidak mempunyai sokongan keluarga. Jadi untuk modal yang digunakan, Diana mengaku memulakan perniagaannya dengan modal yang tidak terlalu besar dan dari simpanannya sendiri.

Apakah perbezaan antara dua jenama Up dan Pop? Menurut Diana, kedua-dua jenama ini mempunyai perbezaan yang ketara. Sekiranya kasut atas adalah tema yang mesra dan model yang boleh digunakan setiap hari, tetapi jika kasut pop itu berbeza, lucu dan unik.

Memasarkan kasut dan kasut pop

Kasut Atas dan Pop Kasut ini dijual secara dalam talian dan mengintai bahagian pasaran wanita muda. Pelbagai model kasut dijual seperti baji, sandal kasual, malah pelanggan juga boleh memesan kasut mengikut kehendak model yang diinginkan. Selain laman web www.Iwearaup.com, dalam memasarkan produknya Diana juga menggunakan #media sosial.

Diana pada mulanya menggunakan #twitter, tetapi kerana Instagram juga menarik, sekarang dia juga menggunakan Instagram. Sehingga karyanya lebih terkenal, baik di dalam dan luar negeri, kini pemasaran Up dan Pop Shoe sendiri juga mulai menjangkau peruncit luar talian, seperti The Goods Dept.

Baca juga:  Ketahui 7 Hijab Blogger Terkenal di Dunia

Halangan Perniagaan Diana Rikasari

Walaupun dia sudah memiliki jenama peribadi yang kuat ketika dia mengkritik kasut Up dan Pop, ternyata perjalanan perniagaannya tidak semulus yang diharapkan. Beberapa masalah yang menimpa Diana adalah baik pulih pasukan produksi. Ketika pasukan produksi merombak, Diana terpaksa menghentikan proses penjualan sehingga 3 bulan.

Diana mengakui bahawa pada hari-harinya dia mendapat banyak aduan daripada pengguna. Selain proses produksi, salah satu halangan yang sering dia hadapi adalah artis lain yang menyalin karya seninya.

Untuk mengatasi masalah plagiarisme atau plagiarisme ini, Diana Rikasari mendakwa dia akan segera menyampaikannya kepada pihak-pihak yang terlibat menjual replika. Biasanya Diana akan menghantar e-mel peribadi dan meminta pihak itu menghapus foto yang serupa dengannya. Walaupun tidak jarang keluhannya diabaikan oleh mereka yang meniru karyanya.

Artikel Berkaitan