Wibiya ~ Widget Interaktif Pelbagai Fungsi Untuk Membuat Blog Yang Lebih Menarik

Widget Blog Wibiya

Perkembangan dan pertumbuhan dunia #blogging hari ini memang sangat pantas. Sebagai tambahan kepada pelbagai platform yang muncul, kini media yang terhubung dalam talian mempunyai banyak pilihan cara dan teknik untuk menjadikan penampilan atau reka bentuk blog lebih menarik.

Salah satu cara untuk membuat blog yang lebih menarik adalah dengan menggunakan widget. Widget itu sendiri adalah kumpulan kod yang biasanya kita pasang di blog atau web, seperti header, sidebar, footer bergantung pada tema blog dan tentunya anda bebas meletakkannya.

Sebagai rangkaian kod yang dapat dilancarkan oleh pihak ketiga untuk dipasang di blog atau web, widget kini telah dikembangkan oleh beberapa pihak. Salah satu widget interaktif pelbagai fungsi yang kini anda boleh mencantikkan blog atau laman web anda ialah Wibiya. Wibiya adalah widget interaktif pelbagai fungsi dalam bentuk bar alat yang dapat digunakan dengan mudah untuk platform WordPress, Blogspot dan TypePad.

Artikel lain:  Ciri Mudah Ini mesti ada di Blog e-Dagang

Dengan widget Wibiya ini, anda juga akan mendapat pelbagai ciri baik yang akan membantu anda meningkatkan interaksi dengan pengunjung blog anda. Dan ciri uniknya adalah semua yang anda dapat tanpa kos atau percuma. Oleh itu, apakah ciri-ciri Wibiya yang menjadi ciri khas Wibiya ini? Berikutan kajian semula.

1. Posts Navigator (Artikel Terkini dan Artikel Rawak)

Ciri sebagai kelebihan pertama Wibiya ialah kehadiran navigator pos. Dengan ciri ini pembaca blog anda akan dapat mendengar semula artikel yang telah anda tulis, sama ada secara koheren atau secara rawak. Hasilnya, apabila pembaca blog anda dapat melihat catatan anda sebelumnya, maka jumlah paparan halaman blog anda pasti akan meningkat.

2. Komuniti melalui Facebook (Komuniti Facebook)

Dengan ciri bersepadu #Facebook yang disediakan oleh Wibiya, anda akan dapat membina komuniti dengan mudah. Selain menjadikannya lebih mudah untuk membina komuniti, ciri Komuniti melalui Facebook juga akan menjadikan anda dapat mengirim mesej kepada anggota komuniti anda.

3. Widget Twitter

Twitter sebagai media sosial yang popular # juga perlu dipaparkan di blog atau laman web anda. Dengan Wibiya, anda akan dapat membuat widget Twitter yang akan memudahkan pengunjung blog anda mengikuti anda di Twitter.

4. Bar Pelanggan RSS (Butang Langganan RSS)

Widget Pelanggan RSS sangat penting bagi anda untuk meningkatkan lalu lintas pengunjung. Dengan Wibiya, anda akan dapat widget interaktif untuk pengunjung blog anda untuk melanggan artikel blog anda secara percuma melalui RSS Feed.

5. Bar Perkongsian (Butang Berkongsi Kandungan)

Ingin mendapatkan lebih banyak pembaca, cubalah mendorong pengunjung blog anda untuk berkongsi artikel. Tetapi untuk menjadikan pengunjung mudah berkongsi artikel, anda mesti mempunyai widget perkongsian blog yang menarik. Dengan Wibiya, anda akan mendapat widget yang dipersoalkan dengan mudah dan percuma.

6. Pencarian Blog (Kotak Carian)

Anda juga memerlukan menu kotak carian untuk melayani pengunjung blog anda untuk mencari beberapa artikel yang diperlukan. Dengan Wibiya, anda akan dapat menu atau widget kotak carian ini di halaman carian #Google dan di blog anda sendiri.

7. Bar Penterjemahan (Butang Penterjemah)

Kadang kala pelawat blog anda boleh datang dari luar negara. Oleh itu, untuk menjadikan pengunjung dari luar negara merasa selesa, anda seharusnya dapat menyediakan menu penterjemah artikel. Dengan Wibiya, anda akan dapat widget yang dapat menterjemahkan artikel anda ke dalam bahasa asing sehingga 20 bahasa.

Baca juga:  Penggunaan Ciri Sembang di Kedai Dalam Talian, Perlu atau Tidak?

8. Galeri Foto

Sekiranya anda juga ingin memaparkan beberapa foto terbaik anda untuk menarik pengunjung blog, anda boleh menggunakan Wibiya untuk membuat widget Galeri Foto. Dengan ciri ini, anda dapat memaparkan foto peribadi atau keluarga di blog anda dengan penuh minat.

9. Pemberitahuan Langsung (Suapan Berita)

Akhirnya, ciri sebagai kelebihan Wibiya adalah pemberitahuan langsung. Dengan ciri notofokasi langsung ini, anda akan dapat berinteraksi secara langsung dengan pengunjung blog. Ciri Pemberitahuan Langsung ini membolehkan anda menulis pesanan ringkas 140 karakter yang dapat dibaca oleh pembaca anda dengan mengklik ikon "orang" di sebelah kanan widget Wibiya. Selain itu, dengan widget ini anda juga memasukkan pautan dalam mesej yang anda tulis.

Artikel Berkaitan