Tidak ada resipi rahsia untuk berjaya! Kisah Inspirasi Pengasas Francais Mega KFC

Gambar Wrcbtv.comGambar Wrcbtv.com

Sekiranya ditanya mengenai restoran ayam goreng makanan segera, mungkin salah satu nama yang akan muncul di fikiran banyak orang adalah KFC aka Kentucky Fried Chicken. Kenapa? Sebabnya tentu sangat mudah, kerana jenama KFC telah lama dikenali malah menjadi jenama kekal untuk produk ayam goreng masakan. Dengan beribu-ribu kedai francais di seluruh dunia, syarikat ini bahkan telah menjadi salah satu perniagaan francais terbesar dan paling berjaya di dunia.

Menilai dari sudut kejayaan sepertinya tidak perlu dibincangkan lagi, tetapi bagaimana jika meninjau permulaan #franchise yang menemui logo datuk tua? Saya pasti ramai rakan saya yang belum tahu. Kenyataannya adalah bahawa kelahiran jenama KFC memakan masa yang sangat lama, bahkan pengasas Harland, David "Colonel" Sanders sendiri hanya dapat menikmati kejayaan pada usia 63 tahun yang cukup lemah! Inilah ulasan penuh.

Pengasas Kanak-kanak KFC

Pembuat resipi dan pengasas francais ayam goreng makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC), Harland David "Colonel" Sanders dilahirkan pada 9 September 1890 di daerah Kentucky, Amerika Syarikat. Dilahirkan dalam keluarga yang biasa-biasa saja menjadikan Sanders anak yang sukar dan rajin.

Realiti hidup menjadi semakin teruk apabila si ayah meninggal ketika berusia 6 tahun. Sebenarnya, selain dirinya, ibu masih harus menyara adik-adiknya yang masih kecil. Keadaan ini secara praktikal memaksanya bekerja untuk memenuhi keperluan hariannya. Jadilah sedikit Sanders menjadi pekerja di salah satu kilang pakaian di kawasan kejiranannya.

Apa yang menarik selain bekerja keras, Sanders juga sering menolong ibu membuat kerja rumah dan yang dia gemari adalah memasak. Tanpa disangka-sangka, inilah tepatnya kejayaan besarnya di masa hadapan.

Artikel lain:  Walt Disney ~ Bapa Animasi dan Pengasas Disneyland

Sebagai remaja Sanders terus bekerja di sejumlah tempat, mulai dari menjadi buruh tani hingga mencuba profesi konduktor trem, dengan gaya pengangkutan massa pada masa itu. Sehingga pada satu ketika Sanders ditarik ke tentera AS melalui perkhidmatan wajib tentera selama 6 bulan di Cuba.

Memulakan Perniagaan Kuliner

Selepas program ketenteraan wajib, lelaki yang terkenal dengan penampilan janggut putihnya itu kemudian dia menjadi anggota bomba sebelum memutuskan untuk membuka garaj. Melalui perniagaan garajnya, Sanders mula berkenalan dengan bidang kuliner.

Di bengkelnya yang terletak di kawasan Corbin, dia sering membuat hidangan untuk pengunjung. Dia tidak bermaksud untuk membuka tempat makan pada mulanya, hanya untuk menggunakan tempat kosong di bengkel dan memberikan lebih banyak perkhidmatan untuk pelanggan bengkel. Tetapi ternyata bahawa justru makanan ramuan Sanders yang menjadikan bengkel ini semakin dikenali.

Pada waktu itu pada usia 40, dia mulai melihat bahawa perniagaan kuliner #b yang dijalankannya sangat berpotensi untuk diduduki. Yang uniknya ketika itu hanya ada satu menu yang disajikan, iaitu ayam goreng. Tetapi menu tunggal inilah yang menjadikan kemahiran Sanders dalam memproses ayam menjadi semakin baik.

Walaupun terkenal dengan ayam goreng yang diproses, Gabenor tempatan Ruby Laffoon menganugerahkan julukan "Kolonel" yang hingga kini melengkapkan nama popularnya Colonel Sanders. Bukan hanya itu, pada tahun 1939, perniagaan Sanders juga diakui secara resmi melalui catatan "Adventures in Good Eating" Duncan Hines.

Kelahiran Kentucky Fried Chicken

Pada tahun 1950 muncul berita mengenai pembinaan jalan raya antara negeri di bandar Corbin. Akibatnya, kawasan yang dijualnya terjejas dan menjadi sangat lengang kerana pengalihan pusat orang ramai.

Dia yang hampir putus asa akhirnya berfikir untuk membawa perniagaannya ke bandar yang lebih sibuk. Dengan pengalaman menjadi tukang masak dan resipi ayam goreng di tangannya, dia berhijrah ke beberapa kawasan dengan harapan ada restoran atau tempat perniagaan yang boleh diundang untuk bekerjasama. Tetapi nampaknya apa yang dia rancangkan tidak semudah bayangan awal.

Dia telah mengunjungi banyak tempat untuk menawarkan pengembangan perniagaan ayam gorengnya. Dalam biografi peribadi Coloner Sanders, dia mengatakan ada lebih dari 1,000 tempat dia berkolaborasi dan semua telah menolak tawaran perkongsian Sanders. Hanya di restoran ke-1008, pemiliknya berminat untuk mengembangkan resipi Sanders yang akhirnya dilancarkan dengan nama Kentucky Fried Chicken (KFC) .

Baca juga:  Bill Gates ~ Pengasas Microsoft, Syarikat Perisian Terbesar di Dunia

Pada usia 65 tahun, seorang Harland David "Colonel" Sanders benar-benar dapat menikmati hasil kerja kerasnya. KFC berkembang pesat dan bahkan berkembang ke pelbagai negara di seluruh dunia.

Dia yang pernah ditanya mengenai resipi rahsia ayamnya yang mempunyai kejayaan luar biasa, menjawab bahawa dia tidak mempunyai resipi rahsia untuk berjaya. Yang dia lakukan adalah berusaha sekuat mungkin hingga akhir kekuatannya. Bayangkan jika Sanders berhenti mengembangkan perniagaan sebelum usia tuanya datang, mungkin sekarang nama dan hasil perniagaannya tidak begitu dikenali seperti sekarang.

Artikel Berkaitan