Sejarah Hari Blogger Nasional dan Pembangunan Blogger Dari Masa ke Masa

Imej dari Blogger.comImej dari Blogger.com

Seperti yang kita semua ketahui bahawa perkembangan internet di dunia sekarang ini seolah-olah mengalami letupan yang dahsyat. Dengan pelbagai kemudahan yang disediakan oleh pelbagai syarikat penyedia internet, masyarakat semakin senang menggunakan internet sebagai pilihan untuk mendapatkan maklumat.

Bukan hanya itu, selain sebagai salah satu penyedia maklumat media, ternyata internet juga berkembang sebagai peluang perniagaan yang dapat menjadi alternatif untuk perniagaan moden hari ini.

Seiring dengan perkembangan penggunaan internet yang pesat, juga mempengaruhi perkembangan perniagaan internet di Dunia. Kini semakin ramai orang di dunia yang celik dengan perniagaan dalam talian. Sudah tentu, yang sangat terkenal di dunia dalam perniagaan dalam talian, tentu saja, adalah menguruskan blog.

Artikel lain:  5 kelebihan menjadi blogger dalam era komunikasi digital yang pesat sekarang

Pengurus blog atau dikenali #blogger dalam perjalanannya untuk mengalami pembangunan yang dinamik. Pada masa lalu, pada awal kemunculannya blogger tidak benar-benar memikirkan bagaimana mendapatkan wang dari aktiviti blogging. Mereka cenderung hanya ingin menyampaikan maklumat, sama ada pengalaman peribadi atau maklumat secara umum kepada orang ramai melalui penulisan di blog yang mereka buat.

Sejarah Hari Blogger Nasional

Mungkin mereka yang masih baru dalam dunia blogging, tidak begitu mengetahui mengenai Hari Blogger Nasional. Hari Blogger Nasional pada awalnya dikenali dan disambut sebagai Pesta Blogger yang diadakan pada 27 Oktober. Pada 27 Oktober 2007, anda dapat menyatakan kejayaan Hari Blogger Nasional.

Pada waktu itu, Menteri Komunikasi dan Penerangan yang masih dipegang oleh Tuan Muhammad Nuh membuka acara yang dimulakan untuk menampung para blogger yang tersebar di seluruh Dunia. Sejak itu, dia telah menyatakan bahawa pada 27 Oktober akan ditetapkan sebagai Hari Blogger Nasional.

Acara tahunan, bertajuk Pesta Blogger, kemudian dikembangkan sedemikian rupa sehingga dapat menarik banyak blogger nasional untuk turut serta. Seiring dengan perkembangannya, acara tahunan yang hanya memusatkan perhatian pada pesta besar blogger di Dunia kemudian mulai mengalami pergeseran fokus. Acara ini mula dirancang untuk memberi penekanan kepada para blogger agar dapat menguruskan blog mereka dengan lebih serius sehingga dapat menghasilkan sesuatu yang lebih berguna.

Selain dapat digunakan sebagai sumber pendapatan, blog juga dapat digunakan sebagai alat untuk memperluas persahabatan. Oleh itu, disarankan agar blog tidak hanya digunakan sebagai kepercayaan pribadi, tetapi lebih dari itu blog dapat digunakan sebagai alat untuk membuka peluang perniagaan baru .

Perkembangan Blogger Dari Masa Ke Masa

Bercakap mengenai perkembangan blogger, setiap tahun dan bahkan hari ini tentunya muncul banyak blogger baru. Seperti yang saya nyatakan di atas, masih ada banyak blogger yang hanya menulis curhatan, atau perjalanan hidup mereka. Tetapi sampai di sini, blogger semakin berkembang dan mula beralih fokus dari sekadar menceburkan diri menjadi berorientasikan keuntungan.

Kemudahan mendapatkan wang yang ditawarkan dari aktiviti blogging membuatkan ramai orang mula meneruskan aktiviti ini sebagai profesion. Yang dulu hanya dianggap sebagai profesion sampingan, sekarang semakin banyak masa dalam dunia blog sebagai perniagaan yang menjanjikan.

Baca juga:  Enda Nasution ~ Mr. Blogger World

Kesungguhan dalam menguruskan blog ini menjadikan tema blog yang dibangkitkan juga semakin pelbagai. Bermula dari tema ringan seperti membincangkan lelucon segar dalam masyarakat hingga tema berat seperti perbincangan mengenai politik dan sebagainya. Tadbir urus blogging juga mengalami perkembangan yang lebih profesional. Blogging mungkin hanya dilakukan atau dikendalikan oleh satu atau dua orang.

Tetapi sekarang tidak cukup hanya untuk dikendalikan oleh satu atau dua orang dalam menguruskan blog. Mungkin masih ada sebilangan blogger yang masih mempertahankan diri sebagai pejuang tunggal dalam dunia blogging. Tetapi jika kita melihat beberapa blog yang diklasifikasikan sebagai besar dan boleh dikatakan berjaya, rata-rata dikendalikan oleh beberapa orang. Sekurang-kurangnya ada penulis atau penyumbang sendiri yang aktif mengisi blog.

Artikel Berkaitan