Kaji Kepentingan Usaha Mengesan Pelawat dalam Perniagaan Dalam Talian

Imej dari Techcricklets.comImej dari Techcricklets.com

Dalam beberapa tahun terakhir anda boleh mengatakan bahawa perniagaan dalam talian adalah salah satu bidang perniagaan yang paling subur dan perkembangan terbesar. Semakin banyak orang berpusu-pusu untuk belajar perniagaan dalam talian pastinya bukan tanpa sebab. Kemungkinan penghasilan yang besar ditambah dengan lebihan dapat dilakukan dengan waktu yang tidak terikat, menjadikan perniagaan dalam talian sebagai modal utama perniagaan baru, termasuk di Dunia.

Bercakap mengenai perniagaan dalam talian, jumlah lalu lintas, alias lalu lintas, adalah salah satu perkara penting yang menjadi pertimbangan sama ada perniagaan dalam talian berjaya atau tidak. Apabila laman web perniagaan, kedai dalam talian atau blog mempunyai banyak pengunjung, potensi pendapatan juga semakin tinggi.

Dalam keadaan ini, usaha untuk mengesan pelawat laman web sangat penting. Mengesan usaha atau mengesannya sendiri, sebenarnya mempunyai fungsi lain yang sangat penting. Dalam artikel ini kita akan membincangkan kepentingan mengesan usaha dalam perniagaan dalam talian.

Kepentingan Usaha Mengesan Pelawat

Secara umum, pada masa ini kita dapat mencari banyak perkhidmatan penjejakan untuk laman web perniagaan, blog dan juga untuk akaun media sosial perniagaan kita. Kini perkhidmatan yang diberikan, selain menunjukkan jumlah pelawat atau pelawat secara amnya, ciri penjejakan juga menyajikan beberapa maklumat yang lebih terperinci mengenai asal-usul pelawat (sama ada dari mesin pencari atau berasal dari pautan laman web lain), panjang akses pelawat di laman web kami, untuk memperincikan halaman atau kandungan mana hanya yang paling banyak diakses oleh pelawat.

Artikel lain:  6 Petua Membuat Kandungan Blog yang Dihimpun oleh Pelawat

Berkaitan dengan perniagaan dalam talian yang kami jalankan, pastinya maklumat di atas boleh menjadi sangat penting untuk mengetahui corak pengunjung dan pelawat kami. Selain itu terdapat empat fungsi mengapa usaha untuk mengesan pelawat perniagaan dalam talian mesti dilakukan.

1. Mencari Fokus Pencarian

Fungsi pertama adalah mencari fokus pencarian pengunjung, apa maksudnya? Seperti yang kita ketahui pada masa ini secara umum sumber lalu lintas dapat dikelompokkan menjadi 3 yang berasal dari # mesin pencari, dari pautan di laman web lain dan dari carian organik dengan menaip alamat laman web kita di penyemak imbas. Nah, ciri penjejakan akan memberikan maklumat mengenai asal pencarian pelawat.

Apabila kita sudah tahu, laman web atau blog kita lebih banyak dikunjungi dari sumber mana, maka kita dapat mengoptimumkan saluran dengan lebih baik. Sebagai contoh, apabila kita mengetahui bahawa banyak pengunjung memasuki laman web kita melalui hasil carian dengan kata kunci tertentu, maka kita lebih baik menumpukan perhatian pada cara meningkatkan atau mengekalkan peringkat laman web kita sehingga selalu berada dalam enjin carian untuk kata kunci yang kita sasarkan.

2. Lihat Potensi Laman Perniagaan atau Blog Kami

Memandangkan fungsi pelacakan pelawat yang paling asas untuk mengetahui jumlah pelawat, dengan cara ini sebenarnya terdapat fakta penting yang dapat kita perhatikan. Pada dasarnya sama seperti perniagaan lain, perniagaan dalam talian juga memerlukan banyak pengunjung untuk mengetahui sama ada perniagaan itu berpotensi atau tidak.

Dan untuk membawa banyak pengunjung secara konsisten tentunya tidak dapat dilakukan dalam masa yang singkat. Apabila kita mengetahui jumlah pengunjung dari semasa ke semasa, maka perlahan-lahan kita dapat melihat apakah perniagaan yang kita jalankan mempunyai potensi yang baik di masa depan.

Contoh konkrit kes? Sekarang, katakan kita mempunyai 2 laman perniagaan dalam talian, satu fesyen perniagaan, satu lagi perniagaan kraf. Setelah beberapa lama, kami melihat bahawa pengunjung perniagaan fesyen terus berkembang dengan ketara dan perniagaan kraftangan cenderung tidak stabil. Apabila kita memiliki lebih banyak modal untuk mengembangkan perniagaan, kita sudah tahu perniagaan mana yang tidak akan menerima dana, kerana perniagaan fesyen kerana perniagaan di atas kertas memiliki potensi yang lebih terlihat.

Baca juga:  Pelajari Tingkah Laku Pengunjung ketika Melayari Laman Web Anda

3. Menyasarkan Minat Pelawat

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, salah satu fungsi untuk melacak pengunjung adalah mengetahui kandungan atau bahagian mana dari laman web kami yang menarik perhatian pengunjung. Dari sini secara praktiknya minat pengunjung ke laman web perniagaan atau blog kami mula berbau. Langkah seterusnya adalah menyesuaikan fokus kita pada tema atau kandungan seperti apa yang lebih dicari atau diperlukan oleh pengunjung.

Apabila kita berjaya menyediakan apa yang diperlukan oleh pengunjung, maka pengembangan laman web perniagaan kita juga akan meningkat. Sama ada anda menjalankan perniagaan seperti membeli dan menjual barang atau menjadi penerbit (memberi tumpuan kepada perkhidmatan iklan pihak ketiga), akan sangat membantu dengan mengetahui maklumat tersebut. Kerana ia akan memberikan arah yang lebih jelas, ke mana anda mahu mengambil laman web atau blog anda kemudian.

Artikel Berkaitan