Instagram, Facebook, Snapchat: Mana Yang Paling Sesuai untuk Perniagaan Saya?

Snapchat Facebook Instagram

Tidak dapat dinafikan bahawa Instagram dengan cepat menjadi media kegemaran untuk menjalankan perniagaan di Dunia. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikan Facebook dan Snapchat secara automatik .

Setiap media sosial mempunyai keunikan tersendiri yang mungkin akan menentukan kejayaan aktiviti pemasaran dalam perniagaan yang anda uruskan.

Trend GoogleGrafik Google Trend menunjukkan peningkatan jumlah carian perkataan 'penjualan Instagram'.

Berikut adalah beberapa aspek dari tiga platform yang merangkumi Facebook, Instagram, dan Snapchat yang mesti dipertimbangkan dalam menentukan bagaimana dan di mana anda dapat memfokuskan aktiviti pemasaran perniagaan anda dengan tepat.

 1. Bilangan Pengguna / Pengguna

Ketiga-tiga media sosial seperti Facebook, Snapchat, dan Instagram mempunyai pengguna yang berbeza. Dari hasil tinjauan Jakpat yang mensasarkan pengguna berusia 16-35 tahun, Facebook digunakan oleh mereka yang berusia antara 26 - 35 tahun, sementara Instagram kebanyakannya digunakan oleh orang muda berusia antara 16 - 25 tahun. Kemudian Snapchat sangat popular di kalangan pengguna berusia 16-19 tahun.

Snapchat mengatakan bahawa platform mereka dikuasai oleh kebanyakan wanita. Oleh itu, jika sasaran perniagaan anda adalah wanita ABG, Snapchat akan menjadi media yang sesuai untuk pemasaran diuruskan. Sebaliknya, jika pasaran sasaran ingin menjangkau pengguna yang lebih matang, Facebook adalah jawapannya.

##. Juga, ketahui bahawa sebahagian besar interaksi di Snapchat adalah pengguna yang saling mengenali. Ia sangat berbeza dengan Instagram yang lebih terbuka di mana mereka dapat berinteraksi dengan orang asing, selebriti dan perniagaan secara bebas.

Artikel lain:  Apa itu Pengesahan dalam Pemasaran Dalam Talian dan Apa Kekuatannya

 1. Jenis kandungan

Seterusnya cuba memahami jenis kandungan di setiap media sosial yang sesuai untuk perniagaan yang dijalankan. Berikut adalah jenis kandungan yang paling sesuai untuk disiarkan di ketiga-tiga media sosial.

> Instagram : Foto berkualiti tinggi dan profesional, petikan / petikan inspirasi dan reka bentuk visual yang menarik, atau video Cerita dan foto

Instagram InstagramHantarkan di Instagram dari akaun  @lakulampah

> Snapchat : Foto , video, atau foto Cerita yang lebih spontan dan mentah (tidak diedit )

Snapchat tergolong dalam mashable.comKirim di Snapchat, dimiliki oleh mashable.com

> Facebook: Video atau video Langsung , dan catatan dari blog atau artikel yang berguna untuk pasaran sasaran anda. Contohnya, video atau artikel panjang yang menjelaskan kelebihan produk atau perkhidmatan secara terperinci.

Facebook dari akaun AksatoHantar di Facebook dari akaun Aksato

* Catatan: untuk perbezaan foto antara Instagram dan Snapchat:

 • Instagram menerima gambar dalam bentuk lanskap, potret atau segi empat sama. Foto Snapchat berorientasikan terbaik dalam potret
 • Foto di Instagram secara automatik menjadi umum (semua pengikut dapat melihat). Manakala di Snapchat foto hanya dikongsi antara dua orang.
 • Foto yang anda hantar akan kekal di halaman Instagram anda, sementara foto di Snapchat akan hilang setelah 24 jam. Jadi Snapchat sesuai untuk menyebarkan promosi yang mempunyai jangka masa yang pendek.
 1. Jenis interaksi

Terdapat juga perbezaan tahap interaksi dengan pengguna dan interaksi dengan catatan yang telah disiarkan di ketiga-tiga media sosial. Ini dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti ciri dan reka bentuk setiap media sosial seperti yang telah kita bincangkan di atas.

> Facebook : Facebook sesuai untuk berkongsi kandungan yang memerlukan perhatian lebih lama dari pengguna. Sekiranya kandungan yang disampaikan menarik dan relevan dengan profil pengguna Facebook, pasaran sasaran anda akan berinteraksi lebih lama dan lebih mendalam dengan apa yang telah dikongsi.

Halaman Facebook juga boleh dikatakan lebih sesak. Pelbagai hantaran langsung dari rakan yang anda kirim , siaran sudah dikongsi oleh banyak orang, atau kemas kini yang terbaru mengenai profil rakan anda (contoh: mereka hanya menambah rakan baru) menjadi penyebabnya.

Oleh itu, siaran anda di Facebook mungkin sukar dilihat kerana dipindahkan oleh orang lain.

Suapan FacebookHalaman Suapan Facebook yang sangat sibuk ...

> Instagram vs. Snapchat: Tidak seperti Facebook, kedua laman media sosial ini menjadikan perniagaan anda lebih mudah dicari kerana beberapa ciri yang mereka miliki seperti ini:

 • Instagram bukan sahaja menyediakan cadangan profil untuk pengguna untuk mengikuti , tetapi juga menunjukkan pelbagai jawatan yang pengguna mungkin berminat dalam .

  Di Snapchat , profil anda hanya dapat dilihat oleh rakan anda , atau orang yang telah menambahkan anda.

 • Suka Facebook, semua suka dan komen pada siaran anda boleh dibaca oleh semua.

  Di Snapchat , hanya anda yang dapat melihat siapa yang menjawab catatan anda .

 • Di Instagram , orang dapat mencari profil dan catatan anda melalui sebutan @ dan hashtag #.

  Di Snapchat , siaran yang menyebut perniagaan anda hanya dapat dilihat oleh rakan atau orang yang membuat siaran.

 • Di Instagram , orang akan lebih mudah memahami jenama atau perniagaan anda kerana mereka dapat melihat semua catatan anda dari yang lama hingga yang terkini. Selain itu, mereka juga dapat melihat jumlah pengikut melalui profil anda.

  Maklumat di atas tidak tersedia di profil Snapchat anda kerana semua catatan akan hilang selepas 24 jam.

Baca juga:  5 Gaya Jual Dalam Talian yang Memberi kesan Murah dan Anda Harus Dielakkan

Semoga penjelasan ini dapat memberikan maklumat tambahan dalam menguruskan strategi pemasaran di media sosial. Perkara yang paling penting di sini adalah percubaan untuk memahami watak pasaran sasaran supaya anda dapat menentukan cara yang paling sesuai untuk berkomunikasi dengan mereka.

Uruskan pemasaran dalam talian anda di Facebook, dan Instagram dari satu tempat dengan Aksato

KLIK DI SINI UNTUK MENGETAHUI LEBIH AKSATO SEKARANG.

Artikel Berkaitan