Inilah 4 Kebaikan Memiliki Blog di Permulaan Perniagaan Anda

Imej dari Alltop.comImej dari Alltop.com

Mempunyai permulaan berasaskan digital memang sangat menyeronokkan. Tetapi akan lebih menggembirakan jika kita dapat menjayakan perniagaan permulaan digital kita. Salah satu perkara atau faktor yang dapat menjayakan #startup adalah kewujudan blog permulaan yang mempunyai trafik yang tinggi.

Blog permulaan? Untuk apa? Blog yang dikenali sebagai media yang menyediakan pelbagai artikel yang mengandungi maklumat sangat diperlukan oleh startup untuk dapat menarik minat ratusan hingga ribuan pengguna baru. Beberapa syarikat permulaan asing telah membuktikan bahawa strategi ini sangat berkesan.

Salah satu permulaan yang telah membuktikannya adalah Mint, permulaan yang menyediakan penyelesaian kewangan mulai dari menguruskan kewangan, membayar bil, dan lain-lain. Pada awal-awal penubuhannya, pengurusan Mint dengan sengaja membuat artikel mengenai tip dan muslihat kewangan. Dengan usaha mereka, Mint akhirnya dapat menempatkan blog mereka dalam kedudukan yang strategik di laman enjin carian #Google sehingga blog mereka juga banyak dikunjungi dan akhirnya perlahan-lahan meningkatkan pengguna permulaan.

Artikel lain:  7 Petua Penting Untuk Berjaya Memulakan Blog Perniagaan

Dari satu contoh ini, anda sebagai pengasas permulaan harus sedar bahawa mempunyai blog permulaan adalah penting untuk pengembangan perniagaan anda. Sekiranya anda masih tidak yakin, yang berikut akan dijelaskan dengan lebih mendalam mengenai empat kebaikan dan kegunaan memiliki blog permulaan. Berikut adalah ulasannya.

1. Memperkenalkan Jenama dan Produk Anda

Kebaikan dan penggunaan pertama blog permulaan adalah memperkenalkan jenama dan produk. Blog sememangnya salah satu kaedah atau media untuk aktiviti pemasaran atau # promosi. Menariknya dalam blog yang anda bina ini, anda tidak akan dikenakan bayaran atau percuma dalam melakukan promosi.

Oleh itu, untuk permulaan yang masih menjalankan bootstrap, mempunyai blog pastinya akan sangat membantu dan menguntungkan. Dalam promosi blog ini, anda boleh memperkenalkan jenama dan produk atau ciri terkini dari permulaan anda. Dengan menulis maklumat jenama dan produk di blog, anda akan mendapat fleksibiliti yang lebih besar daripada jika anda menuliskannya di halaman utama laman web ini.

Dan apabila anda dapat menjelaskan maklumat ini dengan lebih terperinci dan panjang, lebih mudah bagi orang lain untuk mengetahui banyak tentang produk anda dan ada kemungkinan mereka juga berminat untuk menggunakan permulaan anda.

2. Berkongsi Pengetahuan, Wawasan dan Pengetahuan

Sebagai media yang serupa dengan koleksi artikel, blog sememangnya akan memberikan lebih banyak pengetahuan dan pengetahuan untuk pelawat dan pembaca. Oleh itu, apabila anda mempunyai blog semasa memulakan, maka anda akan berpeluang memberikan hidangan pengetahuan dan pengetahuan yang anda ada mengenai bidang permulaan yang anda uruskan.

Dengan berkongsi pengetahuan dan pengetahuan ini secara berkala dengan blog dan banyak pengunjung yang menyukainya dan juga melanggan melalui #email, yang bermaksud blog anda telah dianggap berguna dan bermanfaat oleh orang ramai.

3. Meningkatkan Hubungan dengan Pengguna dan Penulis Blog  Lain

Apabila anda membuat dan mengurus blog pada permulaan anda, itu bermakna anda sudah menjadi #blogger. dan Apabila anda menjadi blogger, secara tidak langsung anda akan terjalin dengan ribuan blogger yang menanti anda menjalin hubungan dan hubungan. Bagi ahli perniagaan, hubungan memang sesuatu yang sangat penting untuk dimiliki.

Dengan peningkatan hubungan, seorang peniaga pasti akan mempunyai peluang lebih besar untuk berjaya dalam permulaan yang anda rintis. Sudah tentu, untuk mendapatkan hubungan blogger ini, anda tidak semestinya berdiam diri. Anda mesti berkongsi catatan, menyertai komuniti dan blogwalking secara aktif.

Baca juga:  4 Petua Untuk Menjaga Kandungan Blog Menulis Produktif

4. Mempunyai Blog Dapat Meningkatkan Trafik

Akhirnya, keutamaan dan kegunaan memiliki blog dalam perniagaan permulaan adalah dengan meningkatkan kadar lalu lintas dan penukaran. Sudah tentu untuk mendapatkan pengguna atau pengguna permulaan, anda mesti dapat memperkenalkan permulaan anda terlebih dahulu kepada umum. Sekarang dengan blog, peluang anda untuk memperkenalkan syarikat permulaan dan juga menarik pengunjung akan sangat besar.

Setelah banyak pengunjung datang, maka anda hanya mempunyai tanggungjawab untuk menukarnya menjadi pembeli atau pengguna. Percayalah, dengan menghadirkan kandungan yang menarik dan disokong oleh produk permulaan yang berkualiti, maka menjadikan pengunjung menjadi pembeli atau pengguna akan menjadi sesuatu yang tidak terlalu sukar.

Artikel Berkaitan