Petua mengenai Cara Menyimpan Duit Syiling dan Wang Kertas di Bank untuk Tidak Dibazirkan

Cara Simpan Perubahan di Bank

"Bagaimana saya menyimpan wang di bank , bolehkah saya menyimpan di bank dengan mendepositkan wang?" Mungkin kita sering menemui soalan ini, terutama rakan yang sering menyimpan duit syiling dan duit kertas di rumah.

Setiap kali kita berniaga di pasar atau pusat membeli-belah, kita sering menerima perubahan perubahan. Dan tanpa kami sedari jumlah perubahan yang anda simpan di rumah cukup banyak.

Tidak sedikit orang yang memandang rendah kewujudan wang ini, jadi ia hanya sia-sia. Walaupun sepeser pun jika dikumpulkan maka jumlahnya boleh besar dan bermanfaat yang anda tahu.

Cara Simpan Perubahan di Bank

Walaupun perubahannya kecil, jika dikumpulkan, jumlahnya akan cukup besar dan dapat disimpan di bank. Berikut adalah cara menyimpan perubahan kecil anda di bank agar hasilnya lebih optimum:

1. Tentukan Pecahan Perubahan

Perubahan kecil (syiling dan kertas) di Dunia hari ini bermula dari Rp50 hingga Rp2000. Dan perubahan terkecil yang sesuai untuk simpanan dan simpanan di bank adalah Rp 500.

Tetapi, tentunya anda juga dapat menentukan pecahan syiling yang ingin anda kumpulkan, misalnya pecahan Rp1.000 atau Rp2000 sahaja. Dengan menentukan pecahan perubahan, lebih mudah bagi kita untuk menyelamatkannya.

Jadi, misalnya, jika kita ingin menyimpan sepeser pun dengan nilai minimum Rp. 2.000, maka setiap kali kita mendapat Rp. 2.000, uang itu akan dimasukkan ke dalam kotak simpanan sebelum disimpan di bank. Sekiranya anda mendapat wang sebanyak Rp50 - Rp 1.000, anda tetap menyimpannya tetapi untuk perkara lain, misalnya untuk membayar kenderaan atau membayar sebungkus Ogah.

Baca juga:  Cara Menabung Walaupun Gaji Sedikit

2. Memisahkan pecahan nominal perubahan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, asingkan duit syiling yang ingin anda simpan di bank di tempat khas. Manakala syiling lain di tempat yang berbeza. Ini akan memudahkan proses pengiraannya bila ia akan disimpan di Bank.

Mengasingkan pecahan perubahan juga akan memudahkan kita mengetahui jumlah wang yang telah disimpan. Di samping itu, ini juga akan memotivasikan diri anda untuk mengumpulkan duit syiling agar tidak ada perubahan yang sia-sia.

3. Tentukan Jumlah Deposit Tunai

Adalah idea yang baik untuk menentukan jumlah ruang simpanan sementara untuk duit syiling ini. Contohnya, andaikan anda ingin mengumpulkan duit syiling ini dalam tin bersaiz sederhana. Apabila tin penuh dengan perubahan, anda boleh memisahkannya.

Ini akan memotivasi anda untuk terus mengisi kaleng dengan perubahan untuk mendapatkannya penuh. Selain itu, tentu saja, ini adalah salah satu cara agar anda lebih cekap dan tidak membuang duit syiling di dompet dan poket anda.

4. Andaikan bahawa perubahan itu bukan milik anda

Mulai sekarang, setiap kali anda menerima perubahan perubahan, anggaplah bahawa wang itu bukan milik anda. Tetapi untuk disimpan dalam tin lebih awal.

Kebanyakan orang menganggap bahawa duit syiling boleh digunakan secara langsung untuk tujuan lain. Itulah sebabnya mengapa banyak orang tidak dapat menyimpan sepeser pun dan tidak menyedari bahawa setakat ini duit syilingnya telah 'hilang' begitu sahaja.

5. Tentukan Selang Masa

Tentukan selang masa untuk mengambil duit syiling yang dikumpulkan lebih awal untuk disimpan di bank. Selalunya ini diperlukan untuk memotivasi seseorang untuk menyimpan duit syiling mereka sendiri.

Selang masa untuk mengumpulkan perubahan adalah sasaran peribadi masing-masing. Apabila tiba masanya, anda boleh memindahkan perubahan ke dalam akaun simpanan.

6. Masa untuk Menjimatkan Simpanan di Bank

Sebelum pergi ke bank untuk menyimpan nikel anda, ada baiknya anda mengira dan mengemas semua perubahan dengan baik. Tujuannya adalah untuk memudahkan juruwang bank mengira jumlahnya dan anda tahu jumlah perubahannya.

Cara menyimpan wang di bank dengan beberapa petua berguna:

  • Jangan menukar duit syiling kertas kerana boleh merosakkan wang dan menyukarkan para juruwang untuk memisahkannya
  • Wang terpisah per wad sesuai dengan jumlah yang anda tentukan, misalnya per Rp10,000 wad
  • Penukaran duit syiling harus dipisahkan mengikut jumlah, misalnya per Rp5.000. Kemudian dibungkus dalam plastik sehingga tidak akan hancur
  • Sediakan nota mengenai jumlah perubahan anda kerana kadangkala juruwang dapat salah mengira wang.

Baca juga:  Urus Sistem Kewangan Sampul surat, Cara Menjimatkan Wang dari Nenek dan Nenek

Penutup

Di atas adalah petua mengenai cara menyimpan wang di bank yang cukup mudah dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Perubahan kecil, sama ada duit syiling atau kertas, dapat disimpan di bank selagi keadaan masih baik. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan