Adakah Cekap Bagaimana Membina Blog Anda? Cuba lakukan 5 perkara ini

Imej dari Fearlesseating.netImej dari Fearlesseating.net

Membina blog, pada pendapat saya, hampir sama dengan membina perniagaan. Sekiranya kita membina blog dari awal, maka kita juga diminta untuk dapat memberikan rawatan yang cekap pada blog yang kita bina. Jangan biarkan apa yang kita lakukan itu akan membuatkan kita kehilangan banyak masa dan tenaga. Dari pengalaman beberapa rakan #blogger, bertindak cerdas dan sistematik lebih cenderung mendapat kejayaan daripada hanya cuai dalam membina blog.

Saya rasa lebih baik bekerja dengan berkesan dan cekap daripada menghabiskan masa dan tenaga kita di tempat kerja tetapi tidak menghasilkan perkara yang kita mahukan. Dengan bekerja secara teratur dan sistematik, tidak semestinya dapat menghasilkan blog yang maksimum, terutama yang melakukannya secara rawak.

Artikel lain:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membangun Blog

Namun, tidak sedikit blogger yang mengusahakan blog mereka sesuka hati, ada idea yang segera dilakukan begitu sahaja. Untuk membina blog dengan cekap, pada pendapat saya ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan. Sudah tentu setiap orang mempunyai cara yang berbeza dalam hal ini.

1. Petakan senarai yang mesti dilakukan 

Setiap kali saya mahu bekerja atau membina blog dari awal, apa yang harus saya lakukan ialah memetakan dan membuat senarai pekerjaan. Ini percuma, bergantung pada anda. Ini boleh dimulakan dengan penyelidikan, atau mungkin dengan minat anda, atau mungkin tentang hobi anda sendiri.

Apa yang ingin saya sampaikan ialah, membuat senarai yang perlu dilakukan adalah sangat penting dalam membina blog. Ini boleh dikatakan sebagai peta jalan untuk blog yang akan anda kerjakan sendiri. Tanpa tanda aras yang jelas, saya rasa sangat sukar untuk menentukan arah blog anda. Sedia ada akan membuat anda menjadi tidak fokus dan boleh berhenti di tengah jalan.

2. Bekerja dengan Pintar dan Sistematik, Jangan Rawak

Apabila anda sudah mempunyai senarai pekerjaan yang perlu dilakukan, maka anda juga seharusnya dapat melakukannya dengan bijak dan sistematik. Patuhi dan lakukan senarai kerja yang telah anda buat, jangan melihat pekerjaan lain sebelum anda menyelesaikan pekerjaan.

Dengan bekerja secara sistematik mengikut rancangan, dapat menjadikan waktu lebih efisien dan pastinya akan menjadikan cara anda bekerja lebih ringan dan tidak semestinya kacau-bilau. Contoh mudah, misalnya, jangan blog tidak ada artikel yang anda promosikan di pelbagai media, itu adalah tindakan bodoh.

3. Perhatikan juga Pembangunan Blog, Kemudian Lakukan Analisis

Setelah anda melakukan apa yang ada dalam senarai pekerjaan yang anda buat, maka kali berikutnya adalah memperhatikan perkembangan blog anda. Ini dapat anda lakukan mengikut rancangan asal anda untuk membina blog baru.

Lakukan analisis blog yang anda bina, boleh dalam satu bulan, dua bulan atau tiga bulan. Perhatikan perkembangannya, adakah cara yang anda lakukan cukup memuaskan, atau sebaliknya. Di sini nanti anda mungkin menemui pelbagai masalah yang berkaitan dengan blog yang anda bina.

4. Terapkan Kaedah Paling Berkesan Semasa Membangun Blog

Watak blog boleh berbeza-beza dan tidak sama antara satu blog dengan blog yang lain. Kaedah yang digunakan untuk membina blog juga berbeza-beza. Kaedah pertama mungkin berjaya di blog, tetapi tidak semestinya berjaya di blog lain.

Oleh itu, inilah keperluan untuk analisis. Dari hasil analisis anda, pilih kaedah yang paling tepat dan sesuai untuk blog anda. Lebih banyak mengenai promosi, #SEO dan lain-lain, juga sangat berpengaruh pada kaedah untuk membangunkan blog.

Baca juga:  6 Teknik Membina Autoriti Blog Bermula dari Sifar

5. Jangan ragu untuk bertanya

Nah, ini adalah gaya yang paling berkesan pada pendapat saya. Jangan teragak-agak dan malu untuk bertanya, kepada sesiapa yang anda rasakan kompeten dalam bidang yang anda perlukan. Sekiranya boleh, anda juga boleh mengikuti kursus atau sekolah yang kini tersedia secara meluas.

Yang paling penting, jangan biarkan anda memilih guru yang salah. Untuk membina blog, saya berpendapat bahawa di maxmanroe.com sangat lengkap. Pelbagai soalan yang dikemukakan oleh pembaca melalui komen juga diberikan banyak jawapan yang relevan dari pihak pentadbir. Jadi, teruskan semangat anda!

Artikel Berkaitan