Inilah 5 Rahsia Di Sebalik Kejayaan Prabowo Subianto dalam Perniagaan

Gambar dari Tempo.co

Siapa yang tidak mengenali Prabowo Subianto, bekas Kopassus Danjen dan Kostrad semasa era Soeharto, semakin membuat namanya meroket semalam ketika dia mencalonkan diri sebagai presiden Republik Indonesia dengan Hatta Radjasa. Terlepas dari kekalahannya dalam pilihan raya 2014 semalam, lelaki yang dilahirkan di Jakarta pada 17 Oktober 1951 ini layak mendapat jempol kerana bakatnya yang saling berkaitan.

Ya, selain ahli politik dan negarawan, Prabowo Subianto juga merupakan ahli perniagaan yang hebat. Bagaimana tidak, sektor perniagaan yang berada dalam perniagaan sejak 1998 kini berkembang sangat pesat dengan pemilikan aset mencapai $ 1 miliar atau Rp10,5 triliun. Lalu apa rahsia kejayaan perniagaan Prabowo Subianto? Berikutan kajian semula.

1. Kekuatan dan jangan pernah berputus asa

Rahsia pertama kejayaan Prabowo Subianto dalam menjalankan perniagaan adalah sifatnya yang kuat dan tidak kuat. Prabowo dikenali sebagai orang yang sangat sukar dan tidak sabar. Ini terbukti dengan sikapnya ketika dipaksa untuk bersara sebagai Komandan Kostrad pada tahun 1998. Prabowo tidak mahu larut dalam kesedihan, lelaki yang kini bertugas sebagai ketua umum parti Gerindra segera bangkit untuk berniaga.

Seorang peniaga semestinya dituntut untuk memiliki sifat yang kuat dan tidak pernah berputus asa. Ini kerana akan ada banyak halangan dan rintangan yang akan cuba menguji seorang peniaga. Prabowo yang memilih untuk menjadi kuat dari keputusan pencen paksa dari negara ini menjadi modal besar untuk menjadi ahli perniagaan yang berjaya. Keputusannya untuk menceburkan diri dalam perniagaan ternyata sangat tepat, kerana akhirnya perniagaan yang dia bangun adalah kejayaan yang luar biasa dan telah berkembang ratusan kali.

Artikel lain:  Petua Kejayaan Keusahawanan oleh Presiden Jokowi

2. Jangan masukkan telur ke dalam satu bakul

Semasa menjalankan perniagaan Prabowo sangat pintar kerana dia tidak meletakkan telur dalam satu bakul. Maksudnya ialah Prabowo membuat perniagaan pelbagai sektor. Dengan mempunyai puluhan syarikat dengan sektor yang berbeza antara satu sama lain, Prabowo juga memiliki daya tahan perniagaan yang sangat kuat dari krisis.

Kerana jika satu perniagaan hancur, ia dapat diganti atau disokong dengan perniagaan lain. Oleh itu, semua wang, aset dan pelaburan yang ada akan tetap selamat. Perniagaan Prabowo Subianto memang tersebar di pelbagai sektor. Sekurang-kurangnya hingga sekarang, sebanyak dua puluh tujuh syarikat di Dunia dan di luar negara telah dimiliki dan dipimpinnya.

Di bawah PT Nusantara Energy, ia menggabungkan berbagai syarikat dalam perniagaan pulpa, perhutanan, pertanian, perlombongan, perikanan komersial dan # perkhidmatan profesional. Bukan hanya itu, Prabowo juga mempunyai puluhan anak syarikat lain.

3. Kekuatan Persahabatan

Seorang peniaga yang ingin berjaya memang dituntut untuk memiliki jaringan yang luas. Bagaimana dengan Prabowo? Jangan ditanya, mantan ketua HKTI (Persatuan Tukun Tani Dunia) ini mempunyai hubungan dan rakan yang produktif. Persahabatannya dengan Raja Jordan menjadi titik tolak untuk menghidupkan semula perniagaannya.

Pada masa itu Prabowo pergi ke Jordan setelah kejadian tahun 1998. Di sana, dia bertemu dengan Raja Jordan, sahabatnya semasa pendidikan ketenteraan. Inspirasi perniagaan Prabowo juga diperoleh dari adiknya, Hashim Djojohadikusumo, yang ketika itu terkenal sebagai salah seorang pengusaha minyak yang berjaya di Kazakhstan.

4. Keupayaan Pengurusan Konflik Luar Biasa

Untuk masalah pengurusan konflik, Prabowo memang juara. Dia sudah mempunyai banyak pengalaman dalam menguruskan konflik. Dan konflik besar yang ditangani oleh Prabowo bukanlah konflik biasa. Salah satu contoh pengurusan konflik yang pernah dikendalikannya adalah ketika syarikatnya terlibat dalam kredit buruk.

Peruntukan gaji pekerja juga dilaporkan buruk. Walau bagaimanapun, semua masalah ini dapat diatasi. Syarikat Prabowo masih wujud dan berdiri teguh serta kekal sebagai sumber pendapatan ribuan pekerjanya.

Menguruskan perniagaan sememangnya tidak bebas dari masalah dan konflik. Semakin besar perniagaan anda, semakin besar masalah yang akan dihadapi. Persoalannya, adakah anda bersedia menghadapi masalah tersebut? Sudah tentu, sebagai ahli perniagaan anda mesti dapat mengatasi masalah ini dan mengukuhkan perniagaan yang sedang dibina.

Baca juga:  3 Rahsia Kejayaan Dahlan Iskan dalam Membangun Perniagaan

5. Kepimpinan yang kukuh

Akhirnya, rahsia perniagaan Prabowo Subianto dalam kejayaan perniagaannya adalah kepimpinan yang kukuh. Kemahiran kepimpinan yang baik dan mantap selalu menjadi modal yang berjaya bagi peniaga untuk menjalankan perniagaan. Dalam kes ini, kita tidak perlu lagi meragui kemampuan kepimpinan Prabowo Subianto.

Sejak kariernya dalam bidang ketenteraan, Prabowo terbiasa tampil sebagai pemimpin. Bukan hanya dalam keadaan normal, bahkan dia memimpin pasukannya dalam keadaan perang. Sememangnya, jika ketika itu Prabowo sangat mampu memimpin puluhan ribu pekerja dan perniagaan yang telah dibangunnya.

Artikel Berkaitan