10 Cara Mengatur Ruang Kerja Pejabat Untuk Merasa Lebih Selesa

Cara Menyusun Ruang Kerja Pejabat

Menyusun ruang kerja pejabat kadangkala menjadi cabaran bagi pekerja. Bukan tanpa sebab, sepertiga masa pekerja berada di pejabat, jadi sangat penting untuk berada di bilik yang selesa agar mereka dapat bekerja dengan lebih optimum.

Mempunyai ruang kerja yang selesa adalah impian setiap pekerja. Tidak jarang proses menghias ruang kerja dapat menghabiskan masa, pemikiran, dan tenaga untuk mendapatkan susun atur yang betul.

Keselesaan ruang kerja sememangnya sangat penting kerana sebahagian besar masa pekerja dihabiskan di sini. Semakin ideal suasana yang dihasilkan di ruang kerja, produktiviti pekerja akan menjadi lebih tinggi. Hasil kerja automatik menjadi semakin optimum.

10 Perkara Yang Perlu Diperhatikan dalam Menyusun Ruang Pejabat

Sekiranya anda keliru tentang cara mengatur ruang kerja pejabat, petua berikut boleh digunakan untuk mendapatkan ruang pejabat yang selesa:

  1. Buat Fleksibiliti

Terdapat beberapa ruang pejabat yang dirancang untuk menjadi sangat kaku dan monoton, baik dari segi susun atur, warna perabot, dan lain-lain. Dalam kes ini, pihak atasan dengan tegas menerapkan peraturan yang standard dan tidak memihak kepada pekerja. Sebenarnya, keputusan ini boleh mempengaruhi semangat pekerja.

Fleksibiliti sangat penting untuk mewujudkan dinamik di tempat kerja. Sekiranya terlalu terkawal, pekerja akan merasa tidak boleh dipercayai sehingga tidak optimum dalam memberikan prestasi terbaik. Sebenarnya, dengan fleksibiliti ini, pekerja dapat berimprovisasi dan tidak mustahil untuk membuat kerja yang luar biasa.

Baca juga:  5 Petua untuk Menjaga Pekerja Produktif Semasa Bekerja di Rumah

  1. Sesuaikan dengan Budaya Korporat

Penting untuk merancang ruang pejabat sesuai dengan budaya syarikat. Sebagai contoh, biasanya interaksi yang berlaku antara sesama pekerja adalah tidak formal atau sebaliknya? Itu juga perlu diterapkan semasa menyusun ruang pejabat. Pastikan ada sudut khas yang dirancang supaya dapat menampung keperluan tersebut.

Ada juga orang yang membina bilik khas di pejabat walaupun belum pernah digunakan. Ini tentunya membazir. Oleh itu, sebelum anda membuang wang untuk membina atau memperbaiki sesuatu yang tidak semaksimum mungkin, lebih baik anda memerhatikan dan menganalisis keperluan terlebih dahulu. Oleh itu, anda tahu apa yang harus dilakukan.

  1. Susun mengikut tujuan

Pernahkah anda berfikir bahawa secara langsung dan tidak langsung, ruang pejabat dapat mempengaruhi watak penghuninya. Ini tidak mustahil kerana pekerja menghabiskan masa yang lama di tempat yang sama. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan bahawa penyusunan ruang pejabat benar-benar dikendalikan secara maksimum.

Salah satu contohnya, jika anda mahu pekerja lebih terbuka dan mengembangkan idea mereka, buat reka bentuk ruang pejabat yang unik atau di luar kotak . Jadi, susunan ruangan itu bukan semata-mata untuk kepentingan estetika, tetapi membawa misi tersembunyi, iaitu untuk mengasah watak orang yang bergerak di dalamnya.

  1. Gunakan Ruang Pejabat untuk Mencerminkan Visi Syarikat

Perlu diingat, ruang pejabat adalah salah satu elemen yang dapat diubah sehingga dapat mencerminkan visi syarikat. Melalui penyusunan ruang pejabat, pelanggan dapat melihat tujuan atau visi yang ingin dicapai oleh syarikat. Salah satu contohnya, jika syarikat terlibat dalam bidang makanan sihat, di kawasan syarikat juga mesti mempunyai kantin yang menjual makanan sihat.

Kaedah ini akan memberikan banyak kelebihan. Bukan sahaja menjadikan pekerja semakin menghayati nilai syarikat, tetapi juga sebagai bukti kewujudan syarikat. Sebaliknya, akan sangat aneh sekiranya susunan ruang pejabat itu sendiri bertentangan dengan visi itu.

  1. Menyusun Meja Kerja di Pejabat

Menyusun Meja Kerja di Pejabat

Meja adalah salah satu komponen terpenting di ruang kerja kerana di situlah anda meletakkan pelbagai perkara yang berkaitan dengan kerja. Pastikan kedudukan meja kerja berada di tempat yang paling sesuai dengan pejabat.

Selain alat tulis pejabat dan monitor komputer, sebaiknya letakkan foto keluarga di meja anda. Foto keluarga di meja anda dapat menjadikan suasana kerja anda lebih baik sepanjang hari. Foto-foto ini akan mendorong anda untuk terus bekerja dengan lebih baik dan cemerlang di tempat kerja.

  1. Pakai Kerusi Kerja yang Selesa

Selain meletakkan meja yang betul, cara mengatur ruang kerja pejabat anda juga pasti melibatkan kerusi kerja anda. Di kerusi kerja ini, anda akan duduk sambil bekerja di pejabat supaya kerusi kerja yang selesa diperlukan.

Lebih baik jika kerusi kerja yang anda gunakan cukup lembut dan dapat menyokong bahagian belakang dengan baik. Selain itu, cubalah duduk ketinggian dapat disesuaikan sesuai dengan postur tubuh anda dan juga posisi meja.

Baca juga:  Kurang Berfokus pada Kerja, Lakukan Petua Ini Untuk Memastikan Berkonsentrasi

  1. Pasang Wallpaper di Dinding

Memasang kertas dinding di dinding adalah salah satu cara untuk mengatur ruang pejabat yang sangat berkesan untuk menjadikan suasana lebih menarik. Ruang kerja tidak semestinya kaku dan membosankan, anda boleh memasang kertas dinding dengan warna yang unik.

Warna kertas dinding ini juga dapat menjadikan semangat bekerja lebih baik yang anda tahu. Untuk membuktikannya, anda boleh mencubanya sekarang.

  1. Tingkatkan Pencahayaan Bilik

Pencahayaan bilik adalah faktor penting dalam hiasan ruang kerja di pejabat. Dengan pencahayaan ruang kerja yang baik, seseorang pekerja dapat bekerja dengan lebih optimum dan tidak mudah mengantuk.

Kadang kala ada syarikat yang meminimumkan penggunaan lampu untuk menjimatkan kos elektrik. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya dapat mengurangkan produktiviti pekerja yang anda kenal.

Sekiranya boleh, memanfaatkan cahaya matahari dari luar akan membantu pencahayaan bilik. Namun, jika itu tidak membantu, maka anda harus memasang lampu untuk mendapatkan pencahayaan yang mencukupi di dalam bilik.

  1. Melaraskan Tinggi Monitor Komputer

Cara mengatur ruang kerja pejabat seterusnya yang boleh kita lakukan adalah menyesuaikan ketinggian monitor sesuai dengan ketinggian mata. Tidak sedikit orang memandang rendah ini, tetapi jika ketinggian monitor tidak sesuai, ia boleh menyebabkan sakit di leher anda.

  1. Kemaskan Segala-galanya di Bilik

Ruang kerja yang rapi pasti akan mempengaruhi mood orang yang berada di dalamnya. Bayangkan jika ruang kerja anda berantakan, ia pasti akan menimbulkan tekanan.

Letakkan barang mengikut tempatnya. Contohnya penempatan alat tulis pejabat. Apabila anda menggunakannya, pastikan anda mengembalikannya ke tempat asalnya.

Menyusun ruang kerja agar sentiasa rapi memang menjadi cabaran dan ramai pekerja tidak dapat melakukannya. Walau bagaimanapun, mengatur bilik dengan betul akan membantu seseorang lebih produktif dan teratur.

Baca juga:  10 Cara Meningkatkan Keyakinan di Tempat Kerja

Penutup

Nah, jika anda mempunyai ruang pejabat di Jakarta, beberapa petua mengenai cara mengatur ruang kerja pejabat di atas dapat dilakukan agar suasananya menjadi lebih menyenangkan. Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan banyak wang untuk membayar semua pengaturan ini, ada alternatif lain yang boleh diambil.

Anda boleh memilih untuk menggunakan pejabat maya sehingga anda tidak perlu risau untuk mengatur ruang pejabat. Selain praktikal, menggunakan pejabat maya juga kelihatan profesional di mata pelanggan. Nah, adakah anda mahu mencubanya?

Artikel Berkaitan