Business School Shuttle School Children, Nasib baik banyak bekerja

Shuttle Sekolah Perniagaan

Adakah anda pernah berniat menjalankan perniagaan ulang-alik sekolah ? Ternyata peluang perniagaan yang satu ini masih sangat menjanjikan dan dapat dilakukan secara sampingan.

Perniagaan menjemput anak sekolah masih termasuk dalam kategori perniagaan kecil dan sederhana . Selain memerlukan modal yang besar, anda juga perlu mempunyai pengetahuan dalam menjalankan perniagaan ini.

Salah satu kelebihan memilih anak sekolah adalah dari segi masa bekerja. Rata-rata penghantaran anak sekolah bermula pada pukul 06:00 hingga 07:00 pagi. Manakala untuk menjemput adalah dari jam 13:00 hingga 14:00 tengah hari. Masa kerja adalah singkat dan agak mudah dijalankan.

Sasarkan Anak Perniagaan Shuttle School Consumer

Perniagaan perkhidmatan pengambilan sekolah sangat sesuai untuk mereka yang berada di sekitar perumahan atau penempatan yang mempunyai banyak anak dan jauh dari sekolah. Terutama pelajar sekolah rendah.

Ibu bapa yang sering bekerja sebagai pekerja tidak boleh membawa anak mereka ke sekolah kerana mereka harus pergi bekerja. Ibu bapa biasanya lebih suka perkhidmatan ulang-alik ke sekolah dengan bayaran yang berpatutan. Sebabnya, kerana ibu bapa harus bekerja dan perkhidmatan ulang-alik anak-anak dianggap lebih cekap dari segi masa dan kos.

Di samping itu, perniagaan menjemput anak sekolah juga mesti berusaha untuk bekerjasama dengan sekolah. Kenapa? Perniagaan anda mesti dipercayai oleh pengguna dan juga sekolah kerana ini berkaitan dengan pelajar mereka.

Mengekalkan komunikasi yang baik dengan ibu bapa dan sekolah akan terus meningkatkan reputasi perniagaan perkhidmatan ulang-alik yang anda bina. Reputasi yang baik akan memberi kesan yang besar terhadap perkembangan perniagaan anda kelak. Jadi, membina reputasi mesti dilakukan sejak awal.

Analisis Modal Perniagaan Shuttle Kanak-kanak Sekolah

Sekiranya anda sudah memiliki kereta sendiri yang mencukupi, tentunya modal untuk perolehan kenderaan akan jauh lebih kecil. Namun, jika anda tidak memiliki kenderaan dan ingin membelinya secara ansuran, maka simulasi anggaran modal teroka berikut dapat digunakan sebagai rujukan.

Katakan anda ingin membeli kereta terpakai yang masih dalam keadaan baik secara kredit.

Tidak.Senarai PerbelanjaanPerbelanjaan Sebulan (Rp)
1Beli Kenderaan Terpakai Rp100 juta secara ansuran. DP kenderaan 30% IDR 30,000,000

Ansuran bulanan (48 bulan) Rp1,900,000

1,900,000.
2Bahan Bakar Kenderaan

IDR 50,000 / hari x 25 hari

1,250,000
3Gaji pemandu1,000,000
4Pelbagai perbelanjaan1,000,000
JUMLAH5,150,000

Artikel lain:  Peluang Perniagaan Mainan Pendidikan yang Menguntungkan

Katakan perniagaan menjemput anak yang anda jalankan telah mendapat 16 orang anak. Proses pengambilan mesti dilakukan dua kali sehari.

Jika setiap anak dikenakan biaya Rp.600.000 / bulan, jumlah pendapatan yang diterima adalah Rp9.600.000 / bulan. Pendapatan ini kemudian ditolak dengan perbelanjaan bulanan, sehingga selebihnya pendapatan anda menjadi Rp.4.450.000 / bulan.

Harus diingat bahawa bayaran yang dikenakan kepada setiap anak bergantung pada kawasan di mana perniagaan anda berada. Modal dan perbelanjaan awal harus diuruskan dengan lebih ringan, misalnya bekerjasama dengan rakan kongsi yang mempunyai kereta untuk bekerjasama untuk menjalankan perniagaan ini.

Di samping itu, kami juga dapat mengurangkan kos operasi dengan mengatur laluan ulang-alik anak-anak sekolah agar jarak tempuh perjalanan lebih pendek. Dan jika anda ingin menambah pendapatan, anda juga boleh mengambil dan menurunkan perkhidmatan untuk anak-anak yang bersekolah petang. Tetapi, sudah tentu masa kerja anda menjadi lebih banyak.

Pengiraan analisis modal dan faedah perniagaan mengambil anak sekolah di atas hanya untuk satu kenderaan. Kami masih dapat mengembangkan perniagaan ini dengan menambahkan armada sehingga kami dapat melayani lebih banyak anak.

Petua Memulakan Perniagaan Shuttle Sekolah

Berikut adalah beberapa petua penting yang boleh anda lakukan sekiranya anda ingin menjalankan perniagaan perkhidmatan ulang-alik anak:

  1. Siapkan kenderaan yang diperlukan untuk melahirkan anak. Perolehan kenderaan ini boleh dilakukan dengan membeli atau bekerja dengan orang lain.
  2. Tinjauan laluan ulang-alik. Ini sangat penting kerana dapat mengurangkan kos operasi perniagaan anda.
  3. Menjalankan promosi dengan kerap. Terdapat banyak cara promosi yang boleh dilakukan, termasuk; melalui penyebaran brosur ke sekolah atau pejabat, meletakkan iklan di surat khabar, atau memasang poster di dinding sekolah.
  4. Tentukan kos pengambilan anak. Bayaran ulang-alik dapat disesuaikan mengikut jumlah anak-anak dan juga laluan kerana akan berkaitan dengan kos operasi. Jangan berikan harga terlalu rendah atau terlalu mahal, anda boleh menyesuaikan diri dengan keadaan dan keadaan di tempat anda.
  5. Memberi perkhidmatan maksimum. Sejak awal, anda dan pasukan anda harus komited untuk memberikan perkhidmatan ulang-alik maksimum. Salah satu contohnya adalah masalah masa, tidak pernah terlambat untuk menjemput anak.
  6. Meningkatkan perniagaan mengikut permintaan. Selalunya ada permintaan untuk pertukaran pekerja, jika ini berlaku, anda mesti mempertimbangkan potensi perniagaan.

Baca juga:  Peluang Perniagaan dan Analisis Perniagaan Salon Kanak-kanak yang Menjanjikan

Penutup

Demikian penjelasan ringkas mengenai peluang perniagaan mengambil anak sekolah dan analisis potensi perniagaan mereka. Mungkin penjelasan di atas tidak terperinci, tetapi sekurang-kurangnya anda mempunyai sedikit gambaran mengenai peluang perniagaan ini.

Artikel Berkaitan