Berikut adalah 5 kesalahan yang sering dijumpai di halaman kenalan blog

Imej dari Studentguidewebdesign.comImej dari Studentguidewebdesign.com

Blog hari ini tidak lagi boleh dipandang rendah. Dengan profesionalisme blog boleh dan sangat mungkin dapat membawa banyak peluang dan kelebihan bagi orang yang memilikinya. Dengan ketekunan dan strategi serta taktik, bukan sahaja blogger dapat menghasilkan wang dari iklan, tetapi mereka juga berpeluang mendapatkan tawaran menarik atau undangan yang menguntungkan.

Bagaimana untuk ? Seperti disebutkan sebelumnya, jika anda benar-benar ingin mendapatkan banyak peluang, anda mesti rajin dan mempunyai strategi. Salah satu strategi untuk membawa beberapa peluang ini ialah memasang halaman kenalan di blog.

Mengapa saya mesti meletakkan halaman kenalan? Kerana dengan halaman ini blogger dapat berinteraksi lebih jauh dengan pengunjung dan bahkan dapat memperoleh berbagai peluang yang telah disebutkan sebelumnya. Walaupun mengetahui banyak faedahnya, sayangnya masih banyak blogger yang tidak terlalu serius dan tidak memberi perhatian khusus pada halaman ini.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Karakteristik Templat yang Baik untuk Blog Anda

Akibatnya, mereka tidak dapat menghubungkan jenama berpotensi kerana kesalahan yang mereka lakukan di halaman kenalan. Berikut adalah beberapa bentuk kesalahan yang sering dijumpai di halaman kenalan dalam blog.

1. Tidak mempunyai Halaman Kenalan

Kesalahan pertama dan utama perbincangan ini adalah ketiadaan halaman kenalan di blog. Sudah tentu ini adalah kesalahan blog yang paling mendasar. Anda yang ingin mendapat peluang dihubungi dan ditawarkan sesuatu oleh jenama tentu memerlukan adanya halaman ini. Tanpa halaman kenalan ini, sudah tentu anda menyukai sesuatu yang sia-sia.

Sesungguhnya, beberapa #blogger masih memaparkan kenalan mereka di bahagian footer atau di bar sisi blog. Terdapat juga blogger yang memasukkan butir-butir hubungan dan halaman mengenai. Tetapi anda perlu tahu bahawa kebanyakan netizen memerlukan maklumat hubungan yang lebih terperinci dan tertentu pada halaman atau menu yang berasingan. Dan halaman yang mengandungi maklumat terperinci seperti alamat e-mel, akaun media sosial dan borang kenalan disebut halaman kenalan.

2. Hanya Sertakan Alamat E-mel

Walaupun anda sudah mempunyai halaman kenalan, anda masih harus ingat bahawa halaman kenalan yang anda miliki adalah OK. Sebilangan blogger yang hanya meletakkan alamat #email di halaman kenalan tentu saja bukan contoh yang baik.

Lebih dari itu anda harus memasukkan banyak maklumat hubungan untuk memberi pilihan kepada pelawat supaya mereka dapat menghubungi anda dengan lebih mudah untuk mereka. Beberapa maklumat hubungan selain e-mel adalah akaun media sosial, #WhatsApp, BBM, Line dan sebagainya.

3. Hanya Sertakan Borang Perhubungan

Penggunaan borang hubungan terasa lebih mudah dan cepat. Semasa pelawat mengisi dan menghantar borang, e-mel automatik akan dihantar. Tetapi anda mesti ingat bahawa tidak semua pengunjung blog menginginkan interaksi segera seperti ini. Sebilangan dari mereka juga ingin berkomunikasi dengan anda lebih lama dan lebih lama melalui sembang. Oleh itu, jadikan halaman hubungan blog anda masih mengandungi maklumat lengkap mengenai kenalan anda.

4. Borang Perhubungan Tidak Berfungsi

Bagi anda yang masih memberikan borang hubungan di halaman ini, maka anda harus waspada dengan kes-kes kesalahan. Ini memang kelemahan dalam borang hubungan. Anda mesti terus memeriksa secara berkala untuk memastikan bahawa borang hubungan anda tetap aktif.

Borang hubungan dengan kesalahan boleh menyebabkan pengunjung tertipu, kerana mereka mengesyaki e-mel telah dihantar, tetapi pada kenyataannya kerana kesalahan maka e-mel itu tidak dihantar. Dari sini mungkin peluang anda untuk mendapatkan tawaran dari jenama boleh mengambang.

Baca juga:  7 Kesalahan Blogger Semasa Menulis Tajuk Catatan Blog

5. Tidak termasuk Pautan ke Akaun Media Sosial

Akhirnya, kes ralat dari halaman kenalan ini adalah tidak memasukkan akaun sosial #media. Anda tidak memerlukan prestij untuk memaparkan akaun media sosial anda di halaman kenalan blog anda. Ini kerana sekarang adalah zaman penggunaan akaun media sosial. Oleh itu, dengan memasukkan akaun media sosial di halaman kenalan, anda akan memudahkan pelawat yang ingin bekerjasama dengan anda untuk menghubungi anda melalui akaun media sosial mereka.

Artikel Berkaitan