5 Jenis Pelaburan Syariah Paling Menguntungkan oleh Halal

Pelaburan Syariah yang paling menguntungkan

Apakah Pelaburan Syariah yang paling menguntungkan sekarang? Pelaburan syariah adalah pilihan terbaik bagi umat Islam yang ingin melabur tanpa perlu risau tentang riba.

Pelaburan adalah penyelesaian bagi kebanyakan orang untuk menyimpan kekayaan mereka dengan harapan mereka akan mendapat keuntungan dari pelaburan tersebut. Melaburkan kekayaan boleh menjadi simpanan dan menambah kekayaan dengan cara yang selamat untuk masa depan keluarga anda.

Sebilangan orang yang beragama Islam biasanya merasa ragu untuk membuat pelaburan yang berkaitan dengan larangan undang-undang riba bagi orang Islam. Sebenarnya, orang tidak perlu takut dengan keadaan ini kerana masih ada penyelesaian mengenai cara melabur halal dengan pelaburan Islam dan masih menguntungkan.

Pelaburan Syariah vs Pelaburan Konvensional

Semakin ramai umat Islam menyedari betapa pentingnya sistem Syariah diterapkan dalam pelaburan. Sebenarnya, sebilangan besar orang bukan Islam juga melabur dalam sistem Syariah.

Apa kelebihan sistem Bank Syariah berbanding dengan Bank Konvensional?

  1. Riba percuma

Seperti yang disebutkan di awal artikel, alasan utama umat Islam memilih pelaburan Syariah adalah kerana bebas daripada riba. Amalan riba ini berkaitan dengan minat yang ditentukan secara sepihak oleh pihak penganjur Bank kepada pelanggannya.

Tidak seperti Bank Syariah yang menerapkan sistem atau nisbah pembahagian keuntungan. Jumlah keuntungan yang diperoleh tidak pasti, tetapi biasanya keuntungannya lebih besar daripada faedah bank.

Baca juga:  7 Perbezaan antara Bank Syariah dan Bank Konvensional

  1. Gharar percuma

Amalan Gharar dalam perbankan adalah sistem yang tidak terbuka untuk pelanggan Bank untuk semua transaksi yang berlaku. Sebaliknya, bank Islam melaksanakan sistem terbuka, baik pada masa pelaburan dan pengagihan dana.

Dengan kata lain, pelanggan tidak akan dibebani dengan perkara yang tidak diketahui sebelumnya. Di samping itu, pelanggan dapat melihat modal yang dilaburkan secara terbuka.

  1. Maysir percuma

Yang dimaksud dengan Maysir percuma adalah pelanggan bebas dari spekulasi. Sejak awal, Bank Syariah menjelaskan kepada pelanggan tentang harga, sehingga tidak ada spekulasi tentang harga yang harus dibayar. Ini untuk mengelakkan berlakunya celah bagi individu yang ingin melakukan penipuan.

  1. Pengurusan Kewangan Islam

Semua proses kewangan di bank Islam berdasarkan undang-undang Islam. Itulah sebab mengapa pelanggan merasa lebih selamat untuk menyimpan wang mereka di bank Islam.

Di samping itu, faedah yang diperoleh daripada pulangan pelaburan cukup besar. Oleh itu, tidak hairanlah ketika ini ramai yang berminat dengan pelaburan Syariah yang paling menguntungkan.

Pelaburan Syariah Yang Paling Menguntungkan

  1. Pelaburan Tanah

Kita tahu bahawa nilai penjualan tanah dari tahun ke tahun terus meningkat kerana tanah yang semakin minimum selain peningkatan jumlah penduduk. Ini menunjukkan bahawa pertambahan penduduk selalu berkadar langsung dengan peningkatan keperluan perumahan.

Pelaburan tanah atau bangunan boleh menjadi salah satu pelaburan syariah yang juga menguntungkan halal. Dikatakan hala kerana anda bukan sahaja memberikan wang yang menghasilkan lebih banyak wang, tetapi anda bermaksud menjual tanah atau menyewakan tanah yang sememangnya mempunyai peningkatan nilai penjualan dari tahun ke tahun.

  1. Pelaburan Emas

Kaedah pelaburan syariah yang lain adalah dengan melabur dalam produk emas. Seperti tanah, emas selalu mempunyai nilai jual yang lebih tinggi.

Dalam masa 5 tahun sejak anda mula melabur emas, anda biasanya akan mendapat keuntungan 15 hingga 20% bergantung pada kandungan logam berharga. Walaupun emas mempunyai nilai jual yang berubah-ubah, sangat jarang pelaburan emas ini mengalami kerugian sehingga sesuai untuk pelaburan syariah.

  1. Deposit Pembahagian Keuntungan

Deposit dengan sistem pembahagian keuntungan ini sering ditawarkan kepada perbankan Islam. Anda boleh memasukkan wang anda ke bank Islam dengan jumlah nominal yang telah ditentukan. Pelaburan deposit Islam ini tidak menentukan faedah yang anda dapat.

Wang yang anda laburkan biasanya dapat diambil dalam jangka masa 5 hingga 10 tahun selepas perjanjian. Prinsip yang digunakan dalam simpanan Islam ini adalah mudharabah muthlaqah yang bermaksud bank akan menguruskan kewangan anda secara produktif dan yang pasti bermanfaat bagi para pelabur dan masih tidak melupakan prinsip-prinsip yang dipatuhi oleh undang-undang Islam.

Seperti disebutkan sebelumnya bahawa faedah diperoleh berdasarkan perjanjian pembagian faedah bersama.

  1. Reksa Dana Syariah

Cara melabur dalam dana bersama (baca: Memahami Reksa Dana ) mematuhi prinsip pengurusan wang pelabur yang digunakan untuk modal syarikat. Jadi sistem ini hampir sama dengan meletakkan saham di syarikat tertentu sebagai portfolio pelaburan. Modal yang dimaksudkan ini boleh berupa bon, saham dan sebagainya.

Dana bersama Islam akan menguruskan wang anda dengan sangat telus dan memberi anda data mengenai wang anda yang digunakan untuk modal apa pun. Pelaburan tersebut akan dilakukan oleh pengurus pelaburan, tetapi prosesnya tidak berkaitan dengan masyarakat, riba dan ghahar.

  1. Insurans Syariah

Bagi anda yang ingin membuat insurans insurans kesihatan dan insurans lain tetapi masih mahukan cara yang sah, anda boleh memilih sistem insurans Islam. Sekiranya dalam insurans konvensional dana premis yang dibayar akan menjadi hak milik syarikat sepenuhnya dan terdapat risiko jual beli maka dalam insurans Islam ini dana premis akan tetap menjadi milik anda. Jadi sistem insurans Islam ini selain halal dapat memberi manfaat kepada anda.

Baca juga:  Jenis Pinjaman Bank Syariah Mandiri

Penutup

Itulah beberapa kaedah pelaburan syariah yang paling menguntungkan dan yang pastinya halal bagi umat Islam. Sekiranya anda berminat, anda boleh mencari syarikat atau bank Islam yang kini banyak bertapak.

Artikel Berkaitan