Carica Gemilang: Menghirup Perniagaan Sirup Buah-Buahan Eksotik Dieng Segar

Carica GemilangImej dari Caricagemilang.com

Carica Gemilang - Dalam mencari peluang perniagaan kadang-kadang seseorang tidak perlu melihat terlalu jauh bahkan ke negara yang bertentangan. Kerana sebenarnya bukan sedikit kisah kejayaan perniagaan yang sebenarnya bermula dari apa yang ada di sekitar kita.

Salah satunya adalah seperti yang dialami oleh seorang usahawan muda, Alfha Gemilang yang berjaya mengembangkan perniagaan minuman dengan bahan asas dari buah Carica khas yang berasal dari tanah asalnya, Dieng Wonosobo.

Sejak awal ia tidak terlalu optimis terhadap potensi buah eksotik ini, pada akhirnya perniagaan dengan jenama Carica Gemilang sebenarnya berjaya menjadikan pemiliknya menjadi salah satu pengeluar sirup buah Carica terbesar di Dunia.

Maklumat lengkap mengenai profil dan kisah perniagaan kuliner Carica Gemilang.

Permulaan Carica Gemilang Membangun Perniagaan

Seperti kisah perjalanan ahli perniagaan yang berjaya, pastinya tidak tercapai begitu sahaja. Selalu ada proses kegagalan yang panjang dan menyakitkan sebelum seseorang yang mempunyai jiwa perniagaan sejati berjaya. Begitu juga dengan tokoh # usahawan muda yang satu ini. Sebelumnya berjaya dengan perniagaan sirap Carica, Alfha telah mencuba beberapa perniagaan lain yang diusahakannya ketika melanjutkan pelajaran di kota Semarang.

Pada masa itu dia telah berusaha membuka perniagaan katering, tempat makan, perkhidmatan bimbingan dan jenis perniagaan lain. Walaupun berjaya menghasilkan tetapi sebenarnya kekayaan Alfha tidak ada dalam perniagaan. Dan setelah menghabiskan 7 tahun menamatkan pengajian sambil berniaga, akhirnya dia memutuskan untuk pulang ke Wonosobo dengan harapan ada sesuatu yang dapat dia lakukan di sana.

Artikel lain:  Orange Baby Furisuka ~ Peluang Perniagaan untuk Perniagaan Pepelas Dahaga Citrus Beverage

Di rumah, naluri perniagaan Alfha tergelitik lagi ketika dia melihat produk sirap karika. Oleh itu, dia berhasrat untuk menolong ibunya untuk memasarkan produk sirap berasaskan buah unik ini. Untuk makluman, untuk rakan sekerja yang mengetahui rupa buah karika.

Carica adalah sejenis buah dengan bentuk yang mirip dengan pepaya, tetapi dalam ukuran mini yang lebih kecil. Menariknya, buah ini adalah buah khas dan tumbuh lebih banyak di wilayah Dataran Tinggi Dieng, Wonosobo, Jawa Tengah, yang tidak lain adalah kampung Alfha.

Mula Membangunkan Perniagaan Carica Syrup

Dari sana, dia menyedari bahawa ternyata dari sekitar tempat tinggalnya ada potensi besar yang dapat dimaksimumkan sebagai alasan perniagaan. Terdapat beberapa sebab yang menarik mengapa produk kuliner segar ini berpotensi besar.

Yang pertama adalah kerana keunikan buah. Buah carica sendiri hanya tumbuh di beberapa tempat di dunia, dan untungnya salah satu tempat ini ada di Dunia, iaitu di daerah Dieng Wonosobo. Sebab kedua selain rasanya yang segar dan unik, perniagaan produk olahan buah carica juga tidak begitu pesaing. Oleh itu, untuk memenuhi permintaan pasaran semasa, peluang masih terbuka luas.

Dari situ, Alfha mula memasarkan produk sirap karika yang ada. Mengenai pengembangan produk sirap Carica, dia tidak merasa sukar kerana diproses karica adalah makanan khas yang biasa dijumpai di daerah ini. Jadi, bermula dari skala kecil di sekitarnya, dia yang sudah memiliki naluri dan pengalaman perniagaan dan kemudian terus berkembang sehingga produknya dapat diketahui dengan lebih luas.

Pembangunan Jenama Perniagaan Carica Gemilang

Seperti kebanyakan perniagaan, nama jenama perniagaan adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan. Dengan produk yang ada, Alfha menggegarkan otaknya untuk mencari nama yang bukan hanya menjual tetapi juga mempunyai Carica Gemilang yang unik dan terpilih sebagai jenama perniagaannya.

Selain membawa "semangat" dari dirinya melalui nama yang sama, ternyata Gemilang juga merupakan akronim iaitu seGEr, ManIs, LezAt, dan NGangeni. Oleh itu, diharapkan produk minuman sirap karikanya dapat diterima oleh banyak pengguna dengan beberapa kelebihan ini.

Dari situ perlahan-lahan produk Carica Gemilang semakin dikenali dan tentunya menghasilkan banyak pesanan masuk. Sejak awal, perniagaan yang hanya dibantu oleh satu orang, kini perniagaan di bawah badan sah UD. Gemilang Kencana telah menyerap tidak kurang dari 34 pekerja. Untuk menjalankan proses pengeluaran pada masa ini, Alfha mempunyai bilik produksi khas di rumahnya.

Baca juga:  Francais Durian Durio Sop - Kemanisan Dunia Perniagaan Kuliner Khas

Potensi Masa Depan

Pada masa ini setiap hari Carica Gemilang dapat memproses tidak kurang dari 100 kilogram karika segar, terutama pada musim percutian dan cuti. Angka ini akan turun pada hari-hari biasa, terutamanya ketika musim kemarau tiba. Tetapi untuk menjangka ini, Alfha meningkatkan lebih banyak produk pada musim panen sebagai persediaan agar pemenuhan pesanan tidak terganggu.

Selain melayani pesanan di daerah sekitarnya di Jawa Tengah, produk Carica Gemilang juga telah tersebar ke seluruh Dunia dan bahkan negara-negara asing seperti Arab dan Hong Kong. Pada masa akan datang, Alfha berharap perniagaan ini akan terus berkembang dan bahkan menjadi pengeluar sirap buah karika terbesar di dunia.

Artikel Berkaitan