Roti Ceria ~ Bermula Dari Projek Kampus, 4 Sekawan Berjaya Menjalankan Perniagaan Roti

Imej dari WordPress.comImej dari WordPress.com

Tahap awal membina perniagaan tentunya setiap orang akan berbeza. Contohnya seperti keempat-empat rakan pelajar yang kini berjaya mengembangkan perniagaan kuliner roti bermula dari tugas keusahawanan yang diberikan oleh penyelia.

Siapa sangka modal awal Rp1,4 juta, sekarang setelah bertahun-tahun menjalankan kuliah itu sebenarnya akan menjadi sumber pendapatan yang sangat menjanjikan bagi para pemula. Dengan membawa jenama yang cukup sederhana iaitu Roti Ceria, kini perniagaan ini bahkan mendapat suntikan modal hingga Rp6,5 miliar untuk pengembangan bisnis. Lebih lengkap mengenai kisah penubuhan jenama perniagaan Roti Ceria, kami telah diringkaskan dalam artikel di bawah.

Bermula dari Program Bantuan Perniagaan

Mungkin apa yang kini telah dicapai oleh empat orang rakan, yakni pemikiran Arifianto, Dwi Hartanto, Haniah dan Fikri Candra tidak dapat dibayangkan pada awal-awal menjalankan perniagaan. Pada masa itu, di bawah bimbingan pensyarah, Haris Hermawan, mereka yang merupakan pelajar di LPK Magistra Utama Jember diberi tugas untuk menjalani program bantuan keusahawanan dari kampus.

Dengan bimbingan pensyarah yang memberi arahan dari awal perancangan, pengeluaran hingga penjualan, jadilah permulaan keempat untuk membina perniagaan yang telah dipersetujui, iaitu pengeluaran roti. Anda dapat mengatakan bahawa pensyarah juga mempunyai bahagian yang sangat besar dalam kejayaan mereka, artikel selain pengetahuan, pensyarah juga memberikan modal usaha sebesar Rp1,4 juta dan meminjamkan peralatan membuat roti yang digunakan pada awal pengeluaran.

Artikel lain:  Toast 88 ~ Lihatlah kuliner Legit Perniagaan Roti Khas

Kesukaran menjual pada awal perniagaan

Setelah membuat produk roti siap dijual, sebenarnya hari ini cabaran terbesar baru bermula. Yaitu pada masa penjualan, ia sama sekali tidak mudah. Walaupun sebagai bentuk keseluruhan, pada masa itu mereka harus menjual produk mereka di pasar tradisional mulai jam 2 pagi hingga 7 pagi. Walaupun ia mula diperdagangkan sejak awal, hasil penjualannya tidak selalu memuaskan. Bahkan roti bernilai Rp1,000 masih ditawarkan dengan harga hanya Rp500 per keping.

"Kami meminjam peralatan dari ibu mertua Pak Haris Hermawan dan memasarkannya dari rumah ke rumah dan dijual ke pasar tradisional dari jam 02:00 hingga 07:00. Sekiranya ada penjualan dari pintu ke pintu yang tersisa, pada masa itu pengeluaran pertama hanya 50 roti sehari dan tidak ada keuntungan, sebaliknya roti yang dijual dengan harga murah Rp 1.000,00 masih ditawarkan Rp 500,00, "kata salah seorang pengasas Roti Ceria, Arifianto.

Mula Menuai Hasil

Dari perniagaan yang dijalankan, salah satu pelajaran terbesar yang dapat dipelajari oleh pengasasnya adalah bagaimana untuk tetap konsisten dan terus berusaha walaupun keadaan perniagaan berada dalam kedudukan yang tidak menyenangkan. Dan yang pasti, setelah bertahan untuk beberapa ketika dengan kesukaran menjalankan perniagaan, mereka perlahan-lahan terus memperbaiki kesalahan dan mengembangkan perniagaan Roti Ceria jauh lebih matang.

Dari konsep awal penjualan pintu ke pintu, setelah menjadi popular di khalayak ramai, Roti Ceria tidak lagi sukar untuk mencari pelanggan. Bahkan sekarang, pengeluaran roti yang berpusat di Kota Jember telah menjalin kerjasama dengan pelbagai pihak mulai dari hotel, agensi pelancongan, perayaan hingga acara besar di daerah Jember.

Sekarang, Ceria Bread menawarkan beberapa varian roti manis seperti donat, muffin, roti jantan, dan tart. Tidak hanya itu, untuk memperkaya pilihan pelanggan, Roti Ceria juga menawarkan produk lain seperti roti Mexico, roti manis, roti mocca dan keju yang tentu saja dijual dengan harga yang berpatutan.

Baca juga:  Roti Venus Unyil ~ Kisah Kejayaan Kuliner Khas Kota Bogor

Pembangunan Perniagaan Roti Ceria Untuk Mendapatkan Suntikan Pelaburan

Pada masa ini dengan permintaan yang besar dari pasar, Roti Ceria dapat menghasilkan hingga 24 ribu keping roti pelbagai jenis setiap hari. Dari jumlah yang agak besar, yang langsung diserap oleh 8000 keping dalam satu hari. Sementara selebihnya ditambahkan apabila terdapat lonjakan pesanan pada waktu-waktu tertentu.

Melihat potensi besar dalam badan jenama perniagaan Roti Ceria, tidak hairanlah jika ada pelabur yang berminat melaburkan wang mereka sebagai penggalak perniagaan. Dimanifestasikan dalam bentuk tanah dan bangunan yang dapat dijadikan tempat usaha, dana investasi sebesar Rp6,5 miliar adalah bukti bahawa perniagaan yang dikendalikan oleh usaha para pengasas kini telah menghasilkan hasil yang manis, semanis roti buatannya.

Artikel Berkaitan