Kain KAS ~ Perniagaan Fesyen Kreatif yang Menyerlahkan Keunikan Budaya Semarang

Gambar dari Twitter.comGambar dari Twitter.com

Media sosial pada masa kini mempunyai peranan yang sangat penting bagi banyak orang, termasuk ahli perniagaan. Bukan tempat untuk memamerkan kekayaan atau menunjukkan keberadaan, tetapi pengusaha ini menggunakan media sosial sebagai teknik pemasaran dan # strategi untuk produk dan perkhidmatan mereka.

Bukan lagi rahsia bahawa media sosial kini menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari strategi perniagaan. Walaupun biasa menggunakan media sosial dalam perniagaan, akan terasa aneh jika ada pengusaha yang tidak menggunakan rangkaian ini untuk kegiatan pemasaran.

Salah satu perniagaan yang berjaya kerana pemasaran dari media sosial adalah Kain Semarang Asli (Kain KAS). Dengan menggunakan akaun Twitter bernama @AsliSemarang, kini perniagaan yang dipelopori oleh Wisnu Adhi telah berjaya dengan memperoleh perolehan puluhan juta per bulan. Lalu apa perniagaan sebenar Kain Semarang Asli (Kain KAS)? Berikutan kajian semula.

Permulaan Kain KAS

Kemunculan kain KAS pada tahun 2012 bermula dari keprihatinan Wisnu dan tiga rakannya mengenai keadaan kotanya, iaitu Semarang, yang tidak mempunyai jenama  tertentu seperti bandar-bandar besar lain.

Dari situ Wisnu dan tiga rakannya kemudian berinovasi dengan kreativiti mereka untuk menjadikan Kain KAS sebagai ciri bandar yang dia gemari. Nama KAS itu sendiri berasal dari panggilan harian untuk penduduk Semarang yang telah lama hilang. Mereka yang sudah lama tidak berjumpa biasanya disambut oleh penduduk Semarang yang lain dengan ucapan terima kasih dari cash piye, eneng opo cash?

Artikel lain:  C59, Perintis Pakaian Tempatan yang kini berada di seluruh dunia

Memaksimumkan Media Sosial Twitter

Untuk memasarkan Kain KAS buat pertama kalinya, Wisnu dan rakan-rakannya menggunakan media sosial #Twitter dengan akaun @AsliSemarang. Di akaun Twitter, Wisnu hanya menawarkan rekaan baju-T kepada pengikutnya dengan sistem pra-pesanan.

Sistem pra-pesanan itu sendiri dikendalikan oleh pasukan Kain KAS kerana modal yang terhad. Apabila pesanan anda tiba, pasukan Kain KAS akan membuat t-shirt. Urus niaga dan kaedah pembayaran itu sendiri pada mulanya dilakukan oleh COD (Cash On Delivery). Biasanya pasukan KAS Cloth dan pelanggan akan bertemu di stesen minyak Tugu Soeharto.

Buka Kedai Luar Talian

Kerana terdapat sejumlah tanggapan dari pelanggan mengenai sistem #COD yang dianggap cukup berisiko ketika membuat pembelian, pasukan Kain KAS kemudian membuka sebuah kedai offline kecil yang terletak di Jalan Menoreh Raya 76 Semarang. Walaupun mereka sudah memiliki kedai fizikal, pasukan Kain KAS masih menjalankan pembelian dalam talian.

Pengguna dan pelanggan Kain KAS sendiri adalah kebanyakan orang yang mempunyai hubungan dengan Semarang, seperti orang yang lahir di Semarang atau orang yang pernah tinggal di Semarang, walaupun tidak dilahirkan di Semarang.

Menggambarkan keunikan produk, T-shirt Semarang Original (Kain KAS) itu sendiri unik dalam reka bentuk kreatifnya. T-shirt yang dijual pada harga antara Rp 85,000 hingga Rp 100,000 mempunyai kata-kata dan kalimat yang unik dan tidak asing dari penduduk Semarang yang bukan milik orang luar seperti  Ndes, Kakeane , I Love Sebeh Semeh  (I Love Ladies and Gentlemen),  Urip Mung Mampir Mampir Dolan  (Kehidupan baru dihentikan oleh Main),  Kopi Ndak Edan Sek (Kopi Pertama Jangan Gila), dan lain-lain.

Baca juga:  Damn I Love World ~ Kejayaan Jenama Fesyen Popular Dengan Jargon Cinta Tanah Air

Kekangan Perniagaan dan Pembangunan Perniagaan Kain KAS

Semasa menjalankan perniagaan, Wisnu dan pasukan bukan tanpa halangan. Halangan yang sering dihadapi oleh perniagaan mereka adalah ketika proses pengeluaran t-shirt. Halangan dalam proses pengeluaran itu sendiri adalah kerana mereka masih menggunakan produksi dari pihak kedua.

Ketersediaan barang juga kadangkala masih kurang. Dengan sistem pra-pesanan yang dijalankan dan membuat t-shirt dari perolakan lain, tidak jarang bagi pembeli yang memesan untuk merasa malas untuk membeli lagi kerana mereka harus menunggu proses yang lama.

Tetapi di sebalik semua rintangan dan rintangan yang dihadapi, KAS Cloth kini cukup berjaya. Dengan lebih dari 25 reka bentuk kemeja-T dibuat, setiap bulan Wisnu dan rakan-rakannya dapat menjual lebih dari 150 kemeja-T dengan jumlah perolehan puluhan juta rupiah. Sekarang sahaja, Wisnu dan rakan-rakannya juga mula mengembangkan perniagaan mereka ke produk lain seperti mug, beg kain dan topi dengan reka bentuk unik yang unik untuk Semarang.

Artikel Berkaitan