Inilah 6 Jenis Pelawat Blog, Yang Mana Satu Anda?

Imej dari Lineshjose.comImej dari Lineshjose.com

Sebagai salah satu bentuk produk dari dunia maya, blog yang dikendalikan oleh blogger sering mendedahkan sejumlah fenomena menarik untuk diterokai. Media alternatif, yang pada awalnya digunakan sebagai tempat untuk berkongsi dan juga mengembangkan bakat ini, tentu saja, menjadi lebih buruk kerana sekarang blog dapat digunakan untuk pengewangan untuk mendapatkan pendapatan. Dari sini aktiviti blogging semakin ramai orang.

Selain aktiviti #blogging yang semakin berleluasa, kesan pengewangan blog ini juga dilihat dari munculnya beberapa jenis pengunjung blog. Kedatangan pelawat blog sememangnya akan menggembirakan pemilik blog, kerana kerja mereka mendapat sambutan dan juga menyebabkan peningkatan trafik blog. Tetapi anda juga harus memahami bahawa pada masa ini terdapat pelbagai jenis pengunjung yang mungkin membuat pemilik blog tidak senang malah pening. Jangan percaya? Baca sahaja penjelasan di bawah.

1. Pembaca senyap

Jenis pelawat blog yang pertama adalah pembaca senyap. Pelawat jenis pembaca senyap adalah orang yang suka membaca catatan blog tanpa mahu meninggalkan jejak, terutama komen. Pelawat dengan jenis kursus ini, sangat menyakitkan bagi kebanyakan #blogger kerana mereka tidak mahu mengambil berat tentang pemilik blogger dan mahu memenanginya sendiri. Berita buruknya, pembaca senyap jenis ini didakwa mempunyai bilangan pelawat blog jenis yang paling banyak.

Artikel lain:  Ingin Menjadi Blogger yang Berjaya? Sentiasa Menjalankan 4 Etika Blogger Yang Berikut

2. Setia dan Memahami

Sekiranya anda sering mendapat lawatan dari orang yang suka dan berkongsi catatan anda dan juga memberikan komen yang baik pada setiap kandungan yang anda buat, maka tahniah anda mempunyai jenis pelawat yang dapat membuat anda berjaya.

Pelawat yang setia dan memahami jenis ini sememangnya menjadi impian bagi setiap blogger. Bagaimana dengan kehadirannya, lalu lintas blog berpotensi menjadi lebih tinggi dan sesak. Dengan trafik yang lebih tinggi, sudah tentu anda akan lebih cenderung mendapatkan apa yang anda mahukan seperti populariti, pendapatan dan penjenamaan # yang kuat.

3. Hanya singgah

Tidak seperti jenis pembaca senyap, pelawat blog jenis ini hanya akan meninggalkan komen. Sayangnya komen yang ditinggalkan oleh pengunjung yang dilampirkan pada umumnya sangat pendek dan berbentuk ayat tanya. Apabila kita telah menjawab soalan itu, tidak pasti dia akan kembali ke blog kita.

Namanya juga hanya pengunjung yang singgah. Ciri seterusnya pengunjung yang hanya berhenti ialah mereka datang dan memberi komen hanya untuk membalas budi kerana kita telah berjalan-jalan dan memberi komen di blog.

4. Kritikan

Jenis pelawat blog seterusnya adalah pengkritik. Pengunjung jenis ini tentunya bukan hanya mengunjungi dan memberi komen, tetapi mereka biasanya akan membincangkan semua bentuk perincian dari blog dan kandungan anda.

Jenis pengkritik ini bukan sahaja memberi komen mengenai kandungan catatan, tetapi juga mengenai intinya dan juga dapat menggunakan kata-kata atau ayat dari kandungan anda yang tidak sesuai. Ciri lain pengunjung jenis ini adalah komen dan perincian yang dipaparkan.

5. Jenis Promosi

Perkembangan dunia blogging yang seiring dengan pertumbuhan perniagaan tentunya akan memberi kesan kepada dunia blogging itu sendiri. Buat masa ini blog dengan tema # kedai dalam talian sememangnya sangat banyak. Dari sini, jenis pelawat blog promosi akan muncul. Mereka datang untuk mengunjungi blog lain untuk tidak membaca blog kerana perlu mendapatkan maklumat.

Tetapi mereka mengunjungi blog dengan misi untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan perniagaan mereka. Kerana dia sering berkunjung dan mempromosikan melalui komen, kedatangan mereka sering dianggap spam.

Baca juga:  Inilah 5 Sebab Yang Membuat Pelawat Malas Memberi Komen di Blog

6. Stalker

Akhirnya, jenis pelawat blog adalah penguntit. Seperti namanya, jenis pelawat blog ini adalah orang misteri yang tidak menunjukkan identiti sebenarnya tetapi sangat bersemangat dengan anda dan blog anda. Mereka akan terus mengikuti blog anda dengan setia, tetapi mereka tidak mahu menunjukkan identiti mereka.

Pengunjung seperti ini boleh ditandai dengan komen yang selalu menggunakan status tanpa nama (tanpa nama). Namun begitu, jenis stalker di blog mempunyai lebih banyak faedah daripada stalker di #media sosial kerana anda akan mendapat trafik blog yang baik dari mereka.

Artikel Berkaitan