4 Sebab untuk Membeli Rumah Sekarang Tanpa Perlu Menunggu Rumah 0 Peratus

Sebab untuk Membeli Rumah Sekarang

Sebenarnya ada banyak alasan untuk membeli rumah sekarang. Walau bagaimanapun, dalam artikel ini saya akan menyebutkan 4 sebab utama mengapa anda harus mempertimbangkan untuk membeli rumah sekarang.

Sekiranya anda seorang penduduk Jakarta, maka anda harus sering mendengar istilah "DP 0 persen rumah" atau "DP 0 rumah", bukan? Sejak masa kampanye Cagub dan Cawagub Gubernur Jakarta hingga saat ini, topik "perumahan kos rendah" selalu menghiasi berita di berbagai media.

Program rumah ini dengan bayaran pendahuluan 0 peratus adalah salah satu program unggulan pasangan Cagub dan Cawagub DKI Jakarta, Anies Baswedan dan Sandiaga Uno . Namun, akhir-akhir ini setelah kedua pasangan tersebut dilantik secara rasmi sebagai Gabenor dan Wakil Gabenor, ternyata program ini masih belum dapat dilaksanakan.

Sebenarnya, dilaporkan rumah yang dimaksud itu bukan rumah tangga tetapi rumah lapisan, alias rumah pangsa (flat). Apabila rumah tingkat ini dapat direalisasikan dan diedarkan kepada masyarakat, tidak ada maklumat yang jelas.

Sekarang, daripada anda menunggu tanpa kepastian mengenai rumah lapisan ini, lebih baik anda memutuskan untuk membeli rumah sekarang. Sebabnya, sekarang adalah saat yang tepat untuk membeli rumah.

Selain UMP 2018 yang akan datang, ada beberapa sebab lain yang boleh menjadi alasan untuk membeli rumah sekarang. Berikut adalah sebabnya:

1. Kadar Faedah Gadai janji (KPR) Turun

Kadar Faedah Pinjaman Gadai Janji

Sekarang terdapat sebilangan bank yang menurunkan kadar gadai janji. Salah satunya ialah Bank BTN yang menerapkan kadar faedah pada 9.5%.

Dasar untuk mengurangkan kadar gadai janji merujuk kepada penurunan kadar faedah penanda aras Kadar Repo 7 Hari Bank Dunia (BI). Pada tahun 2017, Bank Dunia telah menurunkan kadar faedah dua kali ganda, kepada 4.25%.

Penurunan kadar faedah yang diterapkan oleh BI tentunya akan diikuti oleh penurunan kadar pinjaman bank, termasuk gadai janji. Bank lain yang juga menurunkan kadar faedahnya ialah Bank Permata.

Baca juga:  Cara Memulakan Perniagaan Hartanah Tanpa Hutang

2. Harga Rumah Akan Terus Meningkat Setiap Tahun

Harga Rumah Akan Terus Naik Setiap Tahun

Kita sudah pasti tahu bahawa harga harta tanah selalu meningkat setiap tahun. Sekiranya hari ini harganya Rp 500 juta, kita pasti harganya akan lebih mahal hanya dalam 6 bulan kemudian. Mungkin harga awal rumah Rp500 juta akan meningkat menjadi Rp800 juta hanya dalam satu tahun.

Sudah tentu ini adalah alasan untuk membeli rumah sekarang kerana setahun harga rumah mesti meningkat dan meningkat setiap tahun. Tidak ada salahnya jika anda terus keukeuh menunggu program rumah DP 0 peratus. Namun, jika ternyata program rumah 0 peratus tidak direalisasikan dan harga rumah semakin melambung tinggi, ia pasti akan terasa sangat teruk.

3. Kerajaan secara agresif menolong masyarakat untuk memiliki rumah

Kerajaan Bersungguh-sungguh Membantu Masyarakat Memiliki RumahImej melalui Okezone.com

Sebagai maklumat untuk anda, saat ini Bank BTN telah mengeluarkan dana untuk membiayai pembelian 1.44 juta rumah. Ini adalah salah satu program Pemerintah Dunia sebagai usaha untuk menolong orang yang ingin memiliki rumah sendiri.

Sasaran pemberian pinjaman perumahan bertujuan untuk 666,000 unit perumahan. Dari jumlah tersebut, terdapat 504,122 unit rumah yang merupakan rumah bersubsidi, dan selebihnya adalah untuk rumah yang tidak bersubsidi.

Selain itu, khusus untuk masyarakat Dunia yang berpendapatan rendah (MBR), pemerintah juga akan memberikan bantuan kewangan. Bantuan tersebut diberikan dalam bentuk pendahuluan sebanyak 25% hingga 30% dari jumlah kos.

Namun, bantuan pendahuluan dan perumahan bersubsidi hanya ditujukan untuk golongan berpendapatan rendah (MBR). Kerajaan memberikan sekatan yang berat, anda tahu, untuk orang yang melanggarnya.

4. Banyak Pembangunan Infrastruktur

Pembangunan infrastrukturImej melalui Kompas.com

Kerajaan Dunia kini sedang giat melakukan pembangunan infrastruktur. Dan nampaknya ini akan menyumbang kepada kenaikan harga harta tanah, termasuk rumah.

Sebagai contoh, harga perumahan di beberapa bandar di Jawa Tengah mengalami kenaikan yang ketara hanya dalam setahun. Kenaikan harga mencecah Rp.340 ribu per meter persegi. Sebab kenaikan harga adalah kerana pada masa ini terdapat banyak pembangunan infrastruktur di sana.

Lalu bagaimana dengan Jabodetabek? Kita tahu bahawa di wilayah ini juga terdapat banyak pembangunan infrastruktur. Seperti yang kita ketahui, Presiden Jokowi baru saja merasmikan Tol Becakayu beberapa waktu yang lalu. Dan sekarang masih ada sejumlah projek infrastruktur lain yang sedang berlangsung yang juga akan membuat harga harta tanah di Jabodetabek meroket.

Baca juga: Cara Memulakan Perniagaan Harta Syariah Tanpa Modal

Kesimpulannya

Nah, di atas adalah empat sebab untuk membeli rumah sekarang. Siapkan dana untuk rumah DP sekarang, tanpa perlu menunggu rumah DP 0 persen yang tidak tahu kapan ia akan direalisasikan. Namun, sebelum memohon gadai janji, sudah tentu anda mesti mempertimbangkan keadaan kewangan anda sekarang.

Selain itu, sangat digalakkan memilih gadai janji dengan ansuran yang tidak melebihi 30% dari pendapatan bulanan anda. Mengenai pembiayaan, anda boleh memilih mengikut kehendak anda, ingin memilih syariah atau konvensional.

Artikel Berkaitan