Banana Chic ~ Perniagaan Kuliner Pisang Beku yang Berjaya Menghasilkan Inovasi

Imej dari Societhica.comImej dari Societhica.com

Pasaran sentiasa berubah dan mendedahkan perubahan. Ini terbukti apabila kuliner pisang beku yang menjadi kegemaran orang ramai yang mengalahkan produk ais pisang lain seperti ais pisang hijau. Sebenarnya menu ini sudah lama wujud, tetapi kerana bentuknya terlalu sederhana, menu itu dilupakan.

Kini dengan inovasi dan kreativiti, menu yang sebelumnya bernama kul kul kul kembali mekar dan menjadi kegemaran. Menu produk pisang beku kini berkembang di bandar-bandar besar seperti Jakarta dan Surabaya.

Dengan semakin banyak masakan kegemaran yang dibuat dari pisang, perniagaan untuk mengusahakannya semakin berleluasa. Salah satu tokoh yang terlibat dalam menjalankan peluang perniagaan pisang beku ini ialah Angga Kemal Putra. Dengan jenama yang dikenali sebagai Banana Chic, pelajar tahun akhir ini di Universiti Trisakti dapat memperoleh perolehan jualan sehingga Rp.1 juta sebulan.

Lalu bagaimana sebenarnya kisah perniagaan Banana Chic ini? Berikutan kajian semula.

Permulaan Perniagaan

Permulaan minat Angga dalam perniagaan pisang beku bermula ketika dia melihat trend masakan #b yang terus meningkat di negara ini. Minatnya untuk makanan manis juga mendorong Angga untuk membuka Banana Chic pada Januari 2015. Kenangannya akan makanan ringan kegemarannya yang sering disebut kulkul ice dan kepercayaannya terhadap peluang perniagaan ini membuatnya akhirnya lebih yakin untuk menjalankan Banana Chic.

Lelaki yang menetap di Bogor itu memulakan perniagaannya dengan membelanjakan Rp 3,5 juta sebagai modal awal untuk perniagaannya. Majoriti modal yang digunakannya untuk membeli bahan mentah dan promosi dan penjenamaan # media. Untuk peralatan pengeluaran itu sendiri, sengaja tidak dibeli kerana membuat pisang beku sederhana hanya memerlukan peralatan yang sudah ada di rumah.

Artikel lain:  Nami Ice Cream ~ Perniagaan Kuliner Aiskrim Perisa Korea Segar 

Menjadikan Produk Penuh dengan Kreativiti

Sekiranya kul kul es hanyalah pisang yang dibekukan dan kemudian dilumurkan dengan coklat, maka Angga membuatnya dengan sentuhan inovasi dan kreativiti. Angga memang mesti membuat inovasi, artikel perniagaan pisang beku ini mempunyai persaingan yang sengit kerana terdapat banyak pemain di sana. memahami dan menyedari bahawa terdapat banyak pemain dalam perniagaan ini, Angga memutuskan untuk membuat pembezaan dalam produknya.

Mengenai bahan mentah, Angga mengaku mengutamakan kualiti bahan mentah seperti pemilihan pisang khas yang mempunyai tekstur lembut tetapi tidak kasar. Coklat yang digunakan untuk produknya juga coklat buatan rumah, tetapi dibungkus dengan rasa yang berbeza berbanding coklat yang ada di pasaran. Keunikan produk ini juga boleh didapati dari pelbagai variasi topping, seperti kacang, marshmallow, milo dan oreo.

Variasi Produk Banana Chic

Setelah menjalankan perniagaannya selama 11 bulan, Banana Chic sudah memiliki dua jenis menu, iaitu menu biasa dalam bentuk satu potong batang pisang dengan pelbagai topping, dan juga menu edisi gigitan, iaitu pisang beku dengan ukuran gigitan yang sangat kecil. Untuk menu biasa itu sendiri, Angga berharga IDR 10,000 setiap hidangan, sementara edisi gigitan yang mengandungi enam keping pisang beku dalam satu bungkusan berharga Rp 12,000.

Jualan dan Pemasaran Banana Chic

Dalam proses penjualan dan pemasaran, Angga mengaku melakukannya secara dalam talian. Dengan akaun #Instgram yang dimilikinya, iaitu @ bananachic.id, Angga telah berjaya dengan strategi ini. Untuk memesan Banana Chic, pengguna dapat memesan produk tanpa syarat kuantiti minimum.

Selepas pesanan pengguna, Banana Chic akan dihantar menggunakan perkhidmatan penghantaran dalam talian. Banana Chic sendiri dikemas menggunakan aluminium foil, ini dilakukan untuk menjaga suhu sejuk hingga dua jam pada suhu bilik. Terutama jika dimasukkan ke dalam peti sejuk, maka Banana Chic boleh bertahan 10 hari.

Selain pemasaran dalam talian, Angga juga menjalankan promosi dengan tekun dalam mengikuti pelbagai acara yang membolehkannya menjual, seperti bazar dan pertunjukan seni di sekolah dan kampus di wilayah Bogor dan Depok.

Baca juga:  Ais Njonja Besar ~ Aiskrim Perniagaan Kuliner yang abadi

Pegang promo menarik

Pemasaran Banana Chic menjadi lebih menarik dengan memberikan promosi khas setiap hari Isnin, atau ada bonus produk untuk setiap pembelian dalam jumlah tertentu. Walaupun banyak orang berpendapat bahawa perniagaan pisang beku ini adalah perniagaan bermusim, bagi Angga, perniagaan ini mempunyai potensi jangka panjang.

Dengan mempromosikan pisang beku ini sebagai makanan sihat yang mempunyai banyak kandungan yang baik untuk tubuh, Angga yakin perniagaan ini akan terus berjalan dengan baik. Pada saat ini, kepercayaannya telah terbukti ketika Angga dapat perolehan hingga Rp 10 juta per bulan.

Artikel Berkaitan