Berikut adalah 5 faedah menjadi blogger tamu di blog lain, cubalah!

Imej dari Contentoholic.comImej dari Contentoholic.com

Blogger tamu atau blogger tamu adalah orang yang menulis dan menghantar artikel di blog orang lain untuk disiarkan dan diterbitkan di media dalam talian. Pada masa ini beberapa blogger memberi peluang kepada sesiapa sahaja yang ingin menjadi blogger tetamu untuk dapat mengisi beberapa rubrik di blognya.

Tetapi sebelum anda benar-benar memutuskan untuk menjadi blogget tamu, ia membantu anda memperhatikan beberapa perkara, terutama yang berkaitan dengan faedah dan faedah yang dapat diperoleh dari aktiviti ini. Sekurang-kurangnya ada lima kebaikan dan kelebihan yang boleh diperolehi oleh seseorang sekiranya ini #blogger. Berikutan kajian semula.

1. Dapatkan Pautan Balik yang Berkualiti

Manfaat pertama apabila anda menjadi blogger tamu adalah mendapatkan pautan balik yang berkualiti. Pautan balik ini sememangnya sangat penting untuk menjadikan blog anda lebih kuat di mata Search Engine. Sekarang apabila anda menjadi blogger tamu, maka peluang anda untuk mendapatkan pautan balik berkualiti secara percuma akan menjadi lebih besar. Secara amnya ketika kita mengirimkan artikel, admin blog akan memberikan pautan balik secara sukarela.

Ini disebabkan oleh hubungan timbal balik simbiosis yang semestinya saling menguntungkan. Sekiranya pentadbir blog mendapat artikel yang diinginkan, maka blog tamu juga harus mendapat ganjaran dalam bentuk pautan balik.

Artikel lain:  Aktiviti Blogwalking Ini Yang Harus Dilakukan oleh Blogger

Oleh itu, dari sini anda mesti memastikan bahawa pentadbir blog sebenarnya akan menghantar pautan balik setelah anda membuat catatan. Oleh itu, apabila admin blog ternyata tidak menawarkan pautan balik maka anda harus mempertimbangkan lagi untuk menjadi blogger tetamu.

2. Mendapatkan Rakan dan Persahabatan

Lebih dari sekadar mendapatkan pautan balik, anda juga akan mendapat jaringan persahabatan antara blogger dari aktiviti menulis di blog orang ini. Persahabatan atau persahabatan memang penting bagi kedua-dua blogger. Hubungan antara kedua-dua blogger boleh saling bermanfaat jika mereka mahu bersama.

Para tetamu yang telah meluangkan masa untuk membuat artikel yang baik ini dapat dihadiahkan oleh pemilik blog dengan pautan balik yang berkualiti. Dan sekiranya mereka berdua merasakan manfaat dari hubungan ini, maka kita dapat memastikan persahabatan ini akan bertahan lama.

3. Meningkatkan Trafik

Sekiranya anda telah bersetuju dengan pemilik blog untuk memaparkan pautan blog atau hanya memasukkan profil anda, maka dengan menjadi blogger tamu anda dapat memperoleh lalu lintas blog yang menguntungkan.

Tetapi untuk membuat pembaca atau pelawat blog berminat dengan artikel dan diri anda sebagai penulis, anda mesti dapat menjadikan penulisan anda menarik untuk dibaca dan dikunjungi. Kerana apabila pembaca atau pelawat blog berminat dengan penulisan anda di blog orang lain, mereka juga akan berasa penasaran untuk mengunjungi blog anda sendiri. Oleh itu, trafik blog anda akan meningkat.

4. Kaedah Meningkatkan Kemampuan Menulis

Menjadi blog tetamu terutamanya di blog yang sudah mempunyai nama besar, sudah tentu akan membuat anda teruja untuk membuat artikel yang terbaik. Dalam blog yang sudah popular, bukan hanya artikel yang boleh dipaparkan. Mereka (pentadbir) yang menguruskan blog akan memilih artikel mana yang sesuai untuk penerbitan.

Oleh itu apabila seseorang memutuskan untuk menjadi blogger tamu di tempat yang sudah terkenal, sudah tentu mereka akan digalakkan untuk membuat artikel dengan sebaik mungkin. Dari sini, pada akhirnya kemahiran menulis anda akan terus diuji dan diasah.

Baca juga:  Ingin Menjadi Blogger yang Berjaya? Sentiasa Menjalankan 4 Etika Blogger Yang Berikut

5. Promosi untuk memperkenalkan diri 

Akhirnya, faedah menulis di blog orang lain (menjadi penyekat blogger) adalah mendapatkan # promosi diri dan blog anda. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya bahawa ketika anda sudah mempunyai perjanjian dengan pemilik blog bahawa mereka akan memaparkan data atau profil peribadi anda dan mungkin blog anda, maka secara tidak langsung anda akan mendapat bentuk promosi penjenamaan.

Dan sebilangan blogger terkenal mengatakan bahawa promosi blog orang lain sangat berkesan dan menguntungkan. Terutama jika anda boleh menjadi blog tamu di tempat atau blog yang sudah mempunyai nama besar, maka promosi anda akan menjadi lebih baik dan berkualiti.

Artikel Berkaitan