Puteri Keluarga Syahrini KTV ~ Peluang Francais Karaoke Keluarga Menyenangkan Memikat

Gambar dari Princesssyahrini.co.idGambar dari Princesssyahrini.co.id

Perniagaan atau keusahawanan bukan lagi milik orang awam atau orang biasa. Kerana sekarang tokoh masyarakat (orang terkenal atau popular) juga tidak mahu kalah dengan menceburkan diri dalam perniagaan. Dengan modal yang besar dan kemasyhurannya, tokoh atau artis awam ini sangat yakin untuk menjalankan perniagaan berisiko ini.

Dalam kategori perniagaan tempat karaoke itu sendiri, kita mungkin sudah mengetahui Inul Vista yang dikendalikan oleh seorang artis yang terkenal dengan menggegarkan Inul Daratista. Tetapi pada akhir tahun 2013, giliran artis yang mempopularkan lagu "sesuatu" Syahrini juga telah memeriahkan perniagaan karaoke dengan konsep keluarga KTV (karaoke televisyen).

Lalu apa perniagaan karaoke yang dikendalikan oleh wanita yang dilahirkan di Bogor pada 1 Ogos 1982? Berikutan kajian semula.

Penubuhan KTV Keluarga Puteri Syahrini

Walaupun sudah memiliki perniagaan minyak wangi, bulu mata, kosmetik dan seluar jeans, Syahrini belum puas dapat memperbanyakkan wang kewangannya. Dengan kerjasama seorang ahli perniagaan Korea Selatan bernama Mr. Shin dan di bawah naungan PT Mahkota Perdana, Syahrini kemudian menubuhkan KTV Keluarga Puteri Syahrini (PSFK) pada bulan Disember 2013.

Pada satu kesempatan, Hero, Pengurus Francais Putri Syahrini, menyatakan bahawa PT Mahkota Perdana telah mengetahui selok-belok perniagaan karaoke keluarga. Dalam kolaborasi pertamanya dengan artis, Syahrini, PT Mahkota membuat pembahagian saham kepada setiap mereka yang terlibat dalam penubuhan perniagaan ini. Dalam kolaborasi ini sendiri, Syahrini juga mempunyai sejumlah saham yang ditahan oleh Hero.

Artikel lain:  Tandas EasyGo ~ Sekilas Kejayaan Perniagaan Unik Perniagaan Sewa Tandas Mudah Alih

Jenis bilik yang ditawarkan oleh karaoke itu sendiri mempunyai nama yang unik kerana ia diambil dari beberapa kata-kata jargon yang dipopularkan oleh Syahrini, antara lain, Ughlala, Equator, Storm, Horizon, Something, and Shaking Cones. Dari enam jenis bilik, ia boleh dikategorikan ke dalam bilik VVIP dengan kapasiti 30 orang - 40 orang, VIP dengan 25 orang - 30 orang, mewah dengan 15 orang, besar dengan 10 orang, sederhana dengan enam orang dan kecil dengan empat orang. Tarif rata-rata untuk enam bilik itu sendiri berharga dari Rp 60 ribu hingga Rp 270 ribu.

Menawarkan Pakej Perkongsian

Sejak pertama kali ditubuhkan, Puteri Keluarga Syahrini KTV (PSFK) segera menawarkan kerjasama perniagaan. Walaupun masih relatif baru, ternyata mereka yang berminat untuk bekerja dengan Puteri Syahrini cukup besar, kerana hingga kini jumlah rakan kongsi telah mencapai 10 gerai yang tersebar di kota-kota besar, seperti Jakarta, Bekasi, Palembang, Makassar, Solo, Yogyakarta, Kendari, Palu, Indramayu dan Bandung.

Dua Pakej Pelaburan

Dalam perkongsian ini, Princess Syahrini Family KTV menawarkan dua jenis pakej pelaburan, iaitu pakej emas dan pakej premium. Sekiranya rakan kongsi memilih pakej emas, kos pelaburan yang mesti disediakan adalah Rp 5 bilion.

Dalam pakej emas, rakan kongsi akan mendapat kemudahan lengkap, seperti reka bentuk dalaman, audio visual, perabot, ke kedai karaoke, dengan jumlah keseluruhan sekitar 30 hingga 35 bilik. Walau bagaimanapun, pakej ini tidak termasuk tempat sewa dengan keluasan minimum 800 meter persegi (m²). Sementara paket kedua, paket premium, memiliki biaya investasi Rp 6 miliar hingga Rp 7 miliar.

Dengan pakej premium, rakan kongsi akan mendapat kemudahan yang lebih lengkap seperti reka bentuk dalaman yang mewah dan lebih banyak bilik, iaitu 40 bilik - 50 bilik. Ruang minimum yang diperlukan dalam pakej premium ini sahaja mencecah 1,000 m². Lokasi itu sendiri akan ditinjau terlebih dahulu oleh pihak pengurusan KTV Keluarga Puteri Syahrini.

Baca juga:  Jalan Tanpa Modal, Perniagaan Pelajar Duo Homestay Berjaya Menjana Perolehan 30 Juta / Bulan

Kerjasama ini sendiri menetapkan bayaran #franchise Rp 250 juta setiap lima tahun. Manakala bayaran royalti adalah 5 peratus dari perolehan setiap bulan. Hero, Pengurus Francais Putri Syahrini menyatakan bahawa dalam perkongsian ini mitra dapat memperoleh perolehan Rp 20 juta-Rp 50 juta per hari, atau Rp 600 juta-Rp 1 miliar per bulan. Dengan keuntungan bersih 40 peratus - 60 peratus rakan kembalian dalam dua tahun.

Pendapat Pemerhati Francais

Pemerhati francais, Anang Sukandar, mengatakan bahawa tawaran perkongsian karaoke artis sememangnya akan menjadikan calon rakan kongsi harus membelanjakan dana # pelaburan yang besar. Dari sini anda yang ingin melabur mesti lebih berhati-hati dan teliti sebelum membuat keputusan untuk menyertainya. Rakan kongsi yang berpotensi mesti benar-benar mengira prestasi kedai yang ada. Di samping itu, rakan kongsi yang berpotensi juga diminta untuk menentukan lokasi perniagaan dengan berhati-hati agar sasaran pulangan pelaburan dapat dicapai dengan lebih cepat.

Artikel Berkaitan