Mengapa Ramai Orang Gagal dalam Perniagaan Dalam Talian? 4 Inilah Sebab Utama

Gagal dalam Perniagaan Dalam Talian

Internet menawarkan pelbagai peluang perniagaan yang menguntungkan, dan banyak orang membuktikan bahawa perniagaan dalam talian sememangnya sangat menjanjikan. Tetapi mengapa begitu banyak orang gagal dalam perniagaan dalam talian?

Kegagalan memang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Bagaimanapun, seseorang boleh mengalami kegagalan, termasuk menjalankan perniagaan dalam talian. Permulaan perniagaan dalam talian yang pesat di Dunia , banyak yang merasa senang dan segera mencubanya. Namun, seiring berjalannya waktu saya melihat lebih banyak orang gagal membina perniagaan dalam talian mereka.

Sebenarnya, jika kita bercakap mengenai maklumat perniagaan di internet, sangat mudah untuk mencarinya sekarang. Googling sudah cukup, anda akan menjumpainya. Lalu, mengapa begitu banyak orang gagal dalam perniagaan dalam talian, dan apa sebenarnya penyebabnya?

Berdasarkan pemerhatian saya, sekurang-kurangnya ada tiga perkara yang menjadi penyebab utama mengapa banyak orang gagal dalam perniagaan dalam talian. Berikut adalah ulasan ringkas:

1. Punca Utama: Menyerah di Tengah Jalan

Sebenarnya, seseorang tidak boleh dikatakan gagal sekiranya dia belum berputus asa. Apabila seseorang tidak mencapai matlamat, seseorang 'dipaksa' oleh keadaan untuk menunjukkan yang terbaik dalam dirinya. Dan inilah sebab mengapa banyak orang yang berjaya mesti mengalami pengalaman kegagalan berkali-kali.

Ramai orang mengatakan perniagaan dalam talian adalah modal yang mudah dan kecil, tetapi masih dalam menjalankan perniagaan dalam talian terdapat banyak cabaran yang harus dihadapi. Apabila seseorang tidak mendapat hasil yang diharapkan, selalunya semangat itu semakin pudar. Ini pasti akan selalu dihadapi oleh ahli perniagaan dalam talian

Salah satu cabaran terbesar dalam menjalankan perniagaan internet adalah dari diri kita sendiri; berasa malas, kurang komitmen, dan mudah berputus asa. Apabila seseorang menyerah, ketika itulah dia gagal.

Saya telah banyak kali gagal dalam hidup saya dan itulah sebabnya saya berjaya - Michael Jordan

Baca juga:  5 Risiko Perniagaan Dalam Talian untuk Pemula

2. Tidak Berfokus Menjalankan Perniagaan Dalam Talian

Apa yang saya maksudkan tidak fokus di sini bukan kerana gangguan dari luar, misalnya teman lelaki sering menelefon - walaupun ini boleh menjadi masalah. Tetapi apa yang saya maksudkan tidak tertumpu kerana diri anda yang mudah tergoda dengan pendapatan orang lain.

Saya perhatikan bahawa rata-rata pemula yang memulakan perniagaan dalam talian terlalu kerap membeli eBook dan ekuivalen. Inilah yang membuat mereka tidak pernah menguasai satu jenis perniagaan dalam talian.

Contohnya, apabila seorang pemula belajar menjual secara dalam talian maka melihat pendapatan besar pasangannya dari Google Adsense. Kemudian, pemula ini 'berpusing' untuk membeli tutorial eBook untuk mengetahui tentang Google Adsense. Belum selesai mempelajari tutorial tentang Google Adsense, pemula kemudian membeli tutorial eBook untuk membuat aplikasi permainan Android .... dan sebagainya.

Sebenarnya tidak salah untuk membeli eBook atau mengikuti kursus mengenai perniagaan dalam talian. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu menentukan jenis perniagaan dalam talian yang akan dijalankan. Kemudian, anda boleh membeli tutorial yang berkaitan dengan perniagaan dalam talian yang anda ceburi.

Perlu diingat juga bahawa pembelajaran dan latihan juga memerlukan masa. Tidak ada yang dapat dengan cepat berjaya dalam waktu yang singkat, hanya menjalani prosesnya dengan hati yang bahagia.

3. Kurang Amalan tetapi Banyak Mengeluh

Ini adalah masalah yang sering saya temui di kebanyakan pemula. Hanya sedikit latihan, dan apabila anda menghadapi masalah, segera mengeluh. Kelebihan dan kekurangan perniagaan dalam talian mesti ada, dan ini mesti ditangani dengan pemikiran bahawa kita membina perniagaan jangka panjang. Jangan mengeluh dengan mudah!

Ada satu pengalaman dengan seorang pemula yang ingin belajar menulis blog, panggil saja dia Beni. Beberapa kali Beni menghantar e-mel kepada saya mengenai blog. Pada masa itu Beni sama sekali tidak mempunyai pengalaman.

Saya menjelaskan bahawa dunia blogging tidak akan terlepas dari aktiviti menulis. Beni mengadu bahawa dia tidak boleh dan tidak suka menulis. Kemudian saya cadangkan untuk mencuba perkara-perkara sederhana, misalnya sesuatu yang dia suka, Beni terus mengeluh dan mengatakan bahawa dia tidak boleh.

Kemudian saya mencadangkan untuk mencuba menulis semula artikel orang lain, dan saya memberikan contoh bagaimana menulis semula artikel. Namun, Beni tetap mengadu bahawa aktiviti itu seperti membuang masa.

Akhirnya saya mengatakan untuk membeli hanya artikel dari penulis dalam talian. Tetapi sekali lagi Beni mengeluh kerana terpaksa mengeluarkan wang untuk artikel di blognya.

Tambahan pula, saya tidak pernah membalas e-mel Beni lagi. Walaupun dia menghantar e-mel kepada saya lebih daripada sepuluh kali, saya tidak lagi membalasnya. Mengeluh yang kerap akan membina aura negatif pada diri seseorang, dan menjauhkannya dari orang positif yang bersedia menolongnya.

4. Kurang Memahami Perniagaan Dalam Talian Yang Dijalankan

Tidak sedikit pemula yang menganggap bahawa perniagaan dalam talian adalah perniagaan mudah yang dapat menjana wang dan dapat menjadi kaya dengan cepat. Memang ada banyak cara untuk mendapatkan wang dari internet , tetapi tidak semestinya menjadi perniagaan jangka panjang.

Terdapat juga pemula yang menganggap bahawa semakin banyak jenis perniagaan dalam talian yang dijalankan, wang akan menjadi lebih besar. Mereka membuat kesimpulan mengenai perniagaan terlalu cepat tanpa memahaminya secara keseluruhan. Dan apabila itu berlaku, maka ini menjadi peluang besar untuk mengalami kegagalan dalam perniagaan dalam talian.

Untuk berjaya dalam perniagaan dalam talian, kita harus memahami keseluruhan perniagaan dalam talian. Tidak perlu menjadi pakar untuk berjaya menjalankan perniagaan dalam talian. Walau bagaimanapun, kita perlu memahami model perniagaan dalam talian, cara menjalankannya, dan cara mengoptimumkannya.

Dengan pengetahuan asas seperti ini, kita akan dapat mencari strategi dan pendekatan yang paling sesuai untuk jenis perniagaan dalam talian yang dijalankan. Dan apabila seseorang memahami tentang pelbagai model perniagaan dalam talian, maka dia akan mengetahui jenis perniagaan dalam talian yang sesuai untuk dijalankan.

Baca juga:  10+ Peluang Perniagaan Dalam Talian yang Menjanjikan

Penutup

Perkara di atas adalah beberapa sebab pemula gagal dalam perniagaan dalam talian. Dengan mengetahui maklumat ini diharapkan para pemula memahami kesalahan mereka setakat ini dan berusaha memperbaikinya. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan