7 Petua Menjual di Media Sosial Yang Cukup Sederhana Tetapi Berkesan

Jual di Media Sosial

Menjual di media sosial bukanlah perkara baru sekarang. Rata-rata ahli perniagaan telah menggunakan media sosial untuk aktiviti promosi, baik untuk tujuan Penjenamaan dan juga penjualan.

Bukan sekadar tipu daya, jika banyak jutawan atau jutawan berjaya menjalankan perniagaan melalui media sosial. Mereka yang berjaya menjalankan perniagaan di internet berasal dari pelbagai peringkat usia. Walaupun begitu banyak anak muda yang telah menjadi usahawan berjaya dengan menjual di media sosial.

Kira-kira apa sahaja yang dapat membuat seseorang berjaya menjual di media sosial, mari baca petua:

1. Tentukan Potensi Pasaran Pasaran

Anda harus menjual di media sosial dengan mensasarkan pasaran sasaran yang berpotensi dan sesuai dengan niche anda sehingga lebih banyak pengguna media sosial tertarik dengan tawaran produk anda. Biasanya cara termudah untuk menjual ke pasar sasaran yang berpotensi adalah dengan menunjukkan produk tertentu kepada kumpulan tertentu, seperti orang muda, wanita, atau bahkan ibu.

Buat kumpulan di Facebook, WA, Twitter, Instagram, dan media sosial lain dengan tema tertentu. Contohnya kumpulan "Baju import murah borong", "Kasut Futsal", "Pakaian Muslimah", dan sebagainya.

Kumpulan yang membangkitkan topik tertentu lebih senang diterima oleh masyarakat sekiranya sesuai dengan minat mereka. Merekalah yang akan menjadi sasaran pasaran berpotensi anda untuk jangka panjang.

Baca juga:  10 Petua untuk Perniagaan Media Sosial

2. Buat Status Menarik

Status yang menarik akan membuatkan orang melakukan status LIKE atau SHARE anda agar lebih ramai orang mengenali anda dan perniagaan anda. Salah satu cara untuk menarik perhatian adalah dengan membuat status yang sedang dibincangkan. Sampaikan dengan cara yang baik dan tidak berat sebelah.

Tetapi jangan sekali-kali membuat status yang mengandungi unsur-unsur SARA kerana ini dapat merosakkan perniagaan anda dengan cepat. Buat status yang berpotensi menjadi viral, terutama yang berkaitan dengan produk anda.

3. Menggunakan hashtag pada setiap siaran

Sentiasa gunakan  hashtag  pada siaran di media sosial (terutamanya Twitter dan Instagram) untuk memudahkan banyak orang mencari produk di Instagram, Facebook, Twitter, dan sebagainya.

Anda boleh menulis hashtag seperti #BajuGamisTermurah, #PusatBajuKebaya, dan sebagainya. Anda boleh menambahkan hashtag di bawah status di Instagram, Facebook dan Twitter.

4. Kemas kini Foto Profil secara berkala

Cara menjual di media sosial seterusnya adalah dengan mengemas kini foto profil dengan kerap di mana kemas kini kemudian akan dilihat pada garis masa rakan-rakan di media sosial. Apabila pengguna media sosial melihat kemas kini dari akaun anda secara berkala, ada kemungkinan seseorang akan ingin tahu dan membuka akaun media sosial anda.

Mereka yang melihat-lihat akaun media sosial anda boleh menjadi salah satu calon pelanggan, terutamanya apabila mereka berminat dengan catatan anda. Sekiranya anda menggunakan Instagram dan Facebook secara aktif untuk promosi, sangat disarankan untuk menghantar rancangan langsung kerana ini adalah salah satu cara untuk menarik perhatian orang lain.

5. Balas Pelanggan secepat mungkin

Sebaiknya berikan respons secepat mungkin kepada pelanggan anda untuk mengelakkan kemungkinan pembeli membatalkan pembelian produk. Walaupun banyak pelanggan berpotensi hanya bertanya, anda masih perlu memberi respons.

Sebenarnya, kebanyakan pembeli yang tidak sabar memilih untuk mencari kedai dalam talian lain jika penjual tidak segera menjawab soalan. Pastikan anda mengemas kini media sosial tanpa had sehingga anda tidak kehilangan banyak pelanggan.

Baca juga:  Cara Menjana Wang dengan Menjadi Buzzer di Instagram

6. Menjalin Komunikasi yang Baik dengan Pelanggan

Anda dapat membina komunikasi yang baik dengan pelanggan melalui kenalan WA, serta DM Instagram. Berkomunikasi secara berkala dengan pengguna dan dengan cara yang baik.

Salah satu caranya adalah dengan menjawab soalan, menanyakan apakah barang sudah tiba, dan meminta testimoni. Ingatlah mereka ketika anda ingin mengemas kini barang dagangan melalui Line, biarkan mereka melihat produk terbaru anda melalui media sosial.

7. Jangan Takut Bersaing

Banyak orang keluar dari perniagaan ketika menjual dalam talian bukan kerana mereka tidak menjual, tetapi kerana mereka lebih rendah daripada pesaing mereka. Minder adalah sifat yang tidak seharusnya dimiliki oleh ahli perniagaan kerana ketika kita merasa rendah diri kita pernah kalah sebelum bertanding.

Anda boleh menawarkan pelbagai produk kepada pelanggan dengan keyakinan tinggi bahawa produk tersebut bermanfaat bagi mereka. Sebenarnya, ramai pembeli merasa selesa dengan penjual yang mempunyai sikap ramah dan mempunyai jiwa untuk melayani pembeli dengan baik. Kelebihan ini dapat anda kemukakan untuk menghadapi persaingan.

8. Tandakan Pengguna Media Sosial secara rawak

Walaupun kadang-kadang membuat orang tidak selesa, sebenarnya kita kadang-kadang dapat mengedarkan produk yang dijual kepada pengguna media sosial secara rawak dan tidak teratur. Salah satunya adalah dengan menandakannya melalui Facebook, Twitter atau Instagram.

Walaupun secara rawak, tetapi banyak orang akan melihat siaran terbaru dari produk anda, sudah tentu akan ada lebih banyak calon pembeli yang ingin tahu. Anda boleh melakukannya sekali-sekala apabila anda ingin melakukan ujian pasaran untuk produk baru atau produk lama yang telah dioptimumkan.

Baca juga:  Instagram, Facebook, Snapchat: Mana Yang Paling Sesuai untuk Perniagaan Saya?

Petua menjual di media sosial yang dijelaskan di atas memang kelihatan sangat mudah dan senang dilakukan. Tetapi sebenarnya tidak semua orang dapat melakukannya dengan baik secara berterusan. Itulah sebabnya pasukan media sosial diperlukan untuk berkolaborasi dalam pemasaran di media sosial.

Artikel dihantar oleh Mutiara Harum dari Bubbledrinks.biz

Artikel Berkaitan