Prof. Yohanes Surya PhD - Tolong Cari Saya Anak Paling Bodoh dari Papua

Yohanes Surya Imej dari YohanesSurya.com

Prof. Yohanes Surya. PhD , Guru Super

Cari saya anak paling bodoh dari Papua, saya akan berlatih

Anak-anak sekolah rendah kelas 2 dari Papua yang pernah menjalani kelas 4 kali, menjadi juara matematik kebangsaan, dan juara membuat robot!

Prof. Yohanes Surya PhD. yang dilahirkan di Jakarta pada 6 November 1963, tidak asing lagi di telinga kita kerana telah melahirkan pelbagai pencapaian di peringkat antarabangsa. Profesor itu lulus dari College of William and Mary, Department of Physics dari USA, di bawah bimbingannya, para pelajar dari Dunia telah dapat bercakap di peringkat dunia.

Terdapat 54 pingat emas, 33 pingat perak dan 43 pingat gangsa telah dimenangi oleh pelajar Dunia dalam pelbagai pertandingan olimpik antarabangsa. Bahkan pada tahun 2006, Pelajar Dunia menjadi juara dunia, mengalahkan 86 negara.

Yohanes Surya dan Impiannya Mendidik Anak Bangsa

Hari ini dia banyak bercakap dengan anggota PPI Kyoto, di Universiti Kyoto, Jepun. Dia memberitahu saya rahsia resipi untuk menjadi seorang guru yang luar biasa. Mengapa luar biasa? Sudah tentu, kerana telah menjadikan pelajar Dunia menjadi Juara Dunia dalam bidang Fizik.

Tetapi yang menarik bagi saya adalah, dia mengatakan bahawa orang Dunia pintar, jika diberi peluang dan dilatih dengan betul. Dia berkata, "tidak ada anak-anak bodoh, hanya anak-anak yang tidak berpeluang belajar dari guru yang baik dan kaedah yang tepat." Untuk membuktikan pendapatnya, dia pergi ke Papua untuk mencari pelajar yang paling bodoh, yang paling sering tinggal di kelas, yang tidak dapat menambah, tetapi perkara bodoh itu tidak berlebihan, kata orang Jakarta.

Mereka dibawa ke Jakarta, dalam masa 6 bulan anak-anak telah menguasai sekolah rendah kelas pertama hingga darjah 6. Terdapat seorang anak yang telah tinggal selama 4 tahun di kelas 2 sekolah rendah, dilatih kemudian menjadi juara kebangsaan untuk Math Olympiad, dan juga memenangi pertandingan membuat robot kebangsaan.

Sebilangan besar anak-anak Papua yang paling bodoh, kampung paling terpencil, di mana setiap orang masih menggunakan koteka, setelah dilatih oleh guru yang baik dan kaedah yang tepat, setelah diberi kesempatan, maka pada tahun 2011, anak-anak menjadi Juara Olimpik Sains dan Matematik Asia. Mereka memenangi pingat emas, perak dan gangsa.

Masih banyak pencapaian guru ini, yang tidak mungkin saya gambarkan dalam penulisan pendek ini. Tetapi cukup untuk menyatakan bahawa dengan memberi peluang kepada anak-anak dari desa terpencil di Dunia, mereka dapat menjadi Juara Dunia.

Prof. Yohanes Surya PhD, setelah menamatkan pengajian di Amerika Syarikat, dia telah bekerja di sana dan ditawarkan pelbagai perkara menarik untuk tinggal di Amerika. Tetapi dia memilih untuk kembali ke Dunia untuk melakukan sesuatu untuk negaranya. Dia mempunyai impian, 15 tahun ke depan untuk mendidik anak-anak yang paling kurang berkemampuan di dunia di berbagai wilayah, sehingga mereka menjadi Doktor (PhD), 30000 doktor, yang tersebar di seluruh negara. Sekiranya ini disedari, maka Dunia akan dapat berbicara di Peringkat Antarabangsa, bahkan kita akan dapat bersaing dengan negara-negara maju seperti Amerika.

Sekiranya anak-anak Papua boleh menjadi juara permainan fizik, juara Olimpik matematik, juara membuat robot, maka semua anak-anak Dunia yang dianggap paling bodoh di seluruh Nusantara, jika diberi peluang dan dibimbing dengan kaedah yang betul, sangat mungkin untuk mewujudkan 30000 doktor tersebar di seluruh Dunia.

Dan apabila itu berlaku maka kemajuan negara kita akan sama dengan Amerika, bahkan seperti pelajar Dunia yang merupakan juara Olipiade Fizik, maka kita boleh menjadi juara dunia, semua mungkin jika kita mencuba. Mestakung, katanya, alam semesta akan menyokong jika kita mencuba.

Baca juga:  10 Universiti Terbaik di Dunia

Yohanes Surya: Guru yang Baik adalah Guru yang Memberi inspirasi kepada Pelajarnya

Apa rahsia menjadi guru yang baik? Guru yang baik adalah guru yang dapat memberi inspirasi kepada muridnya, guru yang baik adalah guru yang dapat mengajar muridnya dengan mudah, ceria, dan gembira. Kaedah yang dia percayai sangat berjaya.

Selain menjadi Juara Dunia dalam bidang Fizik dan Matematik, banyak pelajarnya telah menjadi saintis dan PhD terkemuka di dunia. Satu perkara lagi, kita telah menjadi lawan yang hebat dalam bidang matematik dan fizik. Andaikan ini adalah perlawanan bola sepak, maka kita adalah Brazil atau Jerman. Pasukan yang telah dikenali dan ditakuti oleh lawan di seluruh dunia.

Makalah ini masih akan diteruskan, kerana esok saya masih mahu mengadakan perbincangan panjang dengan guru. Selamat datang ke Kyoto the Super Teacher, memberi salam untuk anda.

Tonton video One World - Prof Yohanes Surya

Baca juga wawancara wartawan Tempo (Qaris Tajudin, Agung Wijaya, jurugambar Aditya Noviansyah) dengan guru, Prof. Yohanes Surya PhD, baca di sini .

Ditulis oleh : Josep Franklin Sihite

Tag berkaitan: #Profil, #Pendidikan

Artikel Berkaitan