Ingin menjadi blogger tetamu atau penulis tamu? Pertama, fahami prosedur berikut

Imej Replyall.meImej Replyall.me

Setelah kita membincangkan semalam betapa pentingnya menjadi blogger tamu, jadi sekarang kita akan membincangkan bagaimana menjadi blogger tamu alias blogger tamu.

Blogger tamu atau penulis tamu memang akan menjadikan nama anda lebih dikenali. Selain rangkaian mesra dan penjenamaan # yang kuat, anda yang mempunyai blog juga cenderung mendapat trafik yang tinggi dari pengunjung blog hasil kolaborasi dengan pemilik blog lain apabila anda memutuskan untuk menjadi blogger tamu.

Sebenarnya untuk menjadi blogger tetamu adalah sangat mudah dan sederhana. Anda hanya perlu melalui lima prosedur atau peringkat yang akan dijelaskan di bawah.

1. Keyakinan

Prosedur atau langkah pertama untuk menjadi blogger tamu adalah dengan yakin. Tahap keyakinan adalah suatu keharusan bagi blogger untuk menjadi blogger tetamu. Terutama jika anda menjadi blogger tamu di tempat yang terkenal atau popular. Umumnya kegagalan menjadi penulis tamu adalah kerana #blogger tidak mempunyai keyakinan.

Oleh itu, yakinkan diri anda bahawa anda mampu dan dapat menjadikan tulisan anda dapat diterima dan layak dibaca serta dapat menarik minat ramai pengunjung. Buang rasa rendah diri atau takut ditolak. Sekiranya anda masih tidak yakin dengan tulisan anda, anda tidak boleh menghantar artikel terlebih dahulu. Periksa semula dan betulkan sebarang kesalahan dari artikel yang anda tulis itu.

Artikel lain:  Inilah 5 faedah menjadi blogger tamu di blog lain, cubalah!

2. Memburu Blog yang Anda Jadikan Sasaran Blogger Tamu

Setelah anda yakin dengan tulisan anda dan diri anda untuk menjadi blogger tetamu, maka sudah tiba masanya untuk melangkah ke peringkat seterusnya, iaitu mencari blog yang menjadi medium untuk menghantar dan menerbitkan tulisan anda. Pada masa ini terdapat banyak blogger yang menyediakan tempat untuk penulis tamu. Anda hanya perlu mencarinya di enjin carian #.

Beberapa blog yang menjadi tempat untuk penulis tamu mempunyai beberapa tawaran dari pautan balik, penjenamaan dan juga kadangkala wang (yuran). Tetapi dari sini anda tidak seharusnya terpengaruh dengan tawaran ini, terutamanya wang. Anda harus menyesuaikan diri dan blog tetamu anda dengan tujuan yang ingin anda capai.

Dalam aktiviti blogger tamu ini, blogger biasanya akan menyasarkan blog dengan peringkat halaman tinggi dan sudah mempunyai populariti. Kenapa begitu? Ini kerana blog dengan populariti yang memenuhi syarat akan menjadikan blogger tamu mendapat banyak faedah dan faedah.

3. Baca dan fahami Syarat Blogger Tamu

Setelah mencari blog yang sesuai dengan tujuan blog tetamu anda, maka langkah seterusnya anda mesti membaca dan memahami peraturan dan syarat blog tersebut. Memahami peraturan dan undang-undang ini akan menjadikan anda lebih mudah diterima dan pastinya mendapat manfaat daripada aktiviti blog tetamu.

Setiap blog yang menyediakan tempat untuk penulis bebas umumnya mempunyai peraturan dan syarat yang berbeza yang mesti dipenuhi oleh blogger tamu yang akan menghantar tulisan mereka. Oleh itu, baca, fahami dan tunaikan syarat sebelum benar-benar menghantar artikel yang telah anda buat.

4. Pastikan Kandungan Artikel Asal

Sebelum benar-benar menghantar artikel, satu perkara yang harus anda pastikan lagi adalah keaslian artikel. Sudah tentu semua blog yang menyediakan ruang untuk penulis tamu memerlukan kandungan asli (bukan copy paste). Walaupun tidak disebutkan dalam ketentuan, jangan sangka anda dapat mengirim isi asli dan copy paste.

Sekiranya anda masih bertekad untuk menghantar tulisan tersebut, maka bersiaplah untuk kecewa kerana tulisan anda akan ditolak secara langsung. Jangan lupa juga jika anda diminta melengkapkan artikel anda dengan gambar untuk memasukkan URL sumber.

Baca juga:  Aktiviti Blogwalking Ini Harus Dilakukan oleh Blogger

5. Hantar Artikel

Akhirnya, prosedur dalam blogger tamu ini adalah menghantar artikel. Ya, setelah anda memahami dan menyelesaikan semua tahap sebelumnya, ya anda hanya menghantar artikel ke blog yang telah anda nyatakan. Anda boleh menghantar artikel anda melalui #email, borang kontak atau lain-lain bergantung pada apa yang diminta atau ditentukan oleh pemilik blog.

Jangan lupa untuk memasukkan nama pengarang dan url web / blog anda supaya anda mendapat kelebihan dan kelebihan blog tetamu ini. Dan akhirnya, tunggu berita dan hasil dari pemilik blog yang menyediakan ruang untuk penulis tamu. Dalam kes ini, anda mungkin diberitahu untuk memperbaiki atau menyemak semula kualiti penulisan sekiranya difikirkan perlu.

Artikel Berkaitan