Musim Hujan Akan Datang, Inilah 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Membuat Blog

petua blog pada musim hujanImej dari Alphacoders.com

Musim hujan di Dunia memang telah tiba. Setelah beberapa ketika mengalami kemarau kerana musim kemarau, kali ini Nusantara dilanda hujan lebat hampir sepanjang hari. Dan seperti menghadapi musim kemarau, dalam musim hujan ini seseorang juga memerlukan sedikit persiapan dan kesediaan.

Begitu juga dengan blogger, dalam menghadapi musim hujan mereka mesti melakukan beberapa persiapan dan pencegahan. Kenapa begitu? Musim hujan, selain membawa faedah, ternyata juga mempunyai beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Air yang turun dengan cepat dan kadang-kadang disertai kilat tentu akan membawa sedikit kesan.

Dari kesan ini jika anda tidak dapat menjangkakannya, anda mungkin akan mengalami kerugian besar. Lalu apakah bentuk persiapan dan kewaspadaan yang perlu dipertimbangkan oleh #blogger ketika musim hujan? Berikutan kajian semula.

1. Kebocoran Rumah

Perkara pertama yang perlu diperhatikan oleh blogger ketika musim hujan adalah kebocoran rumah. Kegiatan blogging yang sering berlaku di rumah yang mungkin muncul kebocoran di beberapa sudut ruangan semestinya membuat anda menyedari kesan kebocoran ini. Kenapa begitu? Kerana kebocoran rumah sebelumnya, mungkin tetesan air atau rembesan yang membawa ke komputer riba boleh menyebabkan kerosakan pada komputer riba atau komputer anda.

Sekiranya peranti berasaskan elektrik terkena air, kesannya sangat berbahaya. Tidak hanya akan menyebabkan kerosakan, tetapi kemungkinan bahawa perangkat akan mengalami pemadaman total juga dapat terjadi. Oleh itu, untuk mengelakkan berlakunya ancaman buruk ini, anda pasti perlu memeriksa dengan lebih dekat setiap bilik rumah yang kemungkinan besar berlaku kebocoran atau rembesan air hujan.

Artikel lain:  4 sebab mengapa blogging tepat untuk introvert

2. Pemadaman Kuasa

Pemadaman elektrik oleh PLN (Syarikat Elektrik Negeri) memang akan berlaku lebih kerap pada musim hujan. Ini kerana pada musim hujan yang kadang-kadang disertai petir dan angin akan membuat PLN akan melakukan pemadaman secara serentak atau secara bergilir.

Terutama ketika hujan disertai petir besar, ia memang boleh menyebabkan kerosakan pada beberapa pencawang elektrik PLN. Nah, di sinilah PLN sering membuat pemadaman elektrik untuk memperbaiki pencawang. Ada kalanya PLN juga melakukan pemadaman elektrik ketika diminta oleh Basarnas (Badan SAR Nasional) untuk memindahkan bencana alam.

Sekarang apabila pemadaman elektrik ini sering berlaku, aktiviti blogger akan terganggu. Sebilangan aktiviti, terutamanya menyiarkan artikel mungkin terganggu dan membebankan blogger. Atas sebab ini, anda sebagai blogger mesti dapat mengatasinya dengan beberapa cara, seperti menyiapkan peranti storan yang mencukupi atau dengan membuat sandaran artikel untuk catatan blog.

3. Kesan Berbahaya dari Kilat

Di Dunia, ketika memasuki musim hujan, ia sering disertai dengan munculnya fenomena kilat. Secara amnya kilat ini muncul ketika ada hujan lebat. Dan ketika ada hujan lebat disertai petir, anda harus berhati-hati. Selain pemadaman elektrik, kesan kilat ini secara langsung akan menimbulkan kesan buruk untuk komputer riba atau modem anda.

Kilat yang dapat mencapai kekuatan 200.000 Amper tidak hanya akan menyebabkan kerosakan pada bangunan, kebakaran atau kematian, tetapi ini dapat mempengaruhi arus elektrik yang kemudian dapat mempengaruhi komputer riba atau komputer Anda. Oleh kerana kesan kilat ini sangat berbahaya, anda perlu waspada dengan mengelakkan tempat yang berisiko kilat, salah satunya adalah kedudukan yang dekat dengan sentuhan elektrik.

Antena modem atau wifi juga terdedah kepada kerosakan semasa hujan lebat disertai kilat ini. Oleh itu, apabila terdapat hujan lebat dan kilat, anda harus mematikan modem anda untuk mengelakkan kerosakan modem atau wifi anda.

Baca juga:  5 Petua Meningkatkan Kepekatan Menulis Blogger

4. Keadaan Persekitaran

Akhirnya, perkara yang perlu diberi perhatian ketika berblog ketika musim hujan adalah keadaan persekitarannya. Kegiatan blogging yang dapat dilakukan oleh blogger di beberapa tempat atau lokasi pasti membuat anda memperhatikan persekitaran sekitarnya.

Kenapa? Kerana boleh menjadi lokasi tempat blog membuat kebocoran, kebocoran atau bahkan banjir yang dapat membahayakan komputer riba anda. Oleh itu jika anda berblogging di suatu tempat dan terdapat hujan lebat tidak merasa tenang, anda harus memperhatikan keadaan di sekeliling anda.

Artikel Berkaitan