5 Jenis Perniagaan Dalam Talian Yang Menguntungkan dan Hampir Tanpa Modal

Jenis Perniagaan Dalam TalianIlustrasi Perniagaan Dalam Talian

Adakah benar-benar jenis perniagaan dalam talian yang boleh dijalankan hampir tanpa modal? Sudah tentu. Maklumat ini sebenarnya sudah biasa, tetapi masih banyak pengguna internet yang tidak percaya bahawa perniagaan dalam talian dapat berjalan dengan hampir tidak ada modal.

Memulakan perniagaan dalam talian dan menjana wang, ini dapat dilakukan oleh semua orang yang mempunyai komputer / komputer riba / alat, itu pasti. Inilah kelebihan perniagaan dalam talian: tidak memerlukan modal besar, tidak perlu mempunyai pengalaman teknikal, dan tidak diharuskan menjadi pakar dalam membuat laman web.

Menjalankan perniagaan dalam talian, anda boleh tinggal di mana sahaja anda mahu, mengatur jadual anda sendiri, dan bekerja sesedikit atau sebanyak yang anda mahukan, bergantung pada seberapa cepat atau besar anda mahu perniagaan anda berkembang.

Anda boleh mempertimbangkan salah satu daripada banyak cara untuk menjana wang dari internet dengan kos minimum, atau hampir tanpa kos sama sekali. Berikut adalah beberapa penyelesaian yang mempunyai perniagaan mereka sendiri yang boleh didapati dari internet.

1. Perniagaan Dropship, Jenis Modal Perniagaan Dalam Talian Minimal

Idea asas di sebalik perniagaan dropship adalah bahawa, sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak perlu menyimpan atau menyimpan barang dan tidak perlu menangani barang penghantaran kepada pelanggan anda.

Ini tentu mengurangkan kos dan risiko mempunyai gudang yang penuh dengan barang yang tidak terjual. Di samping itu, anda mengelakkan kerumitan proses penghantaran pesanan ke seluruh pelosok Dunia atau bahkan di luar negara.

Sebagai gantinya, anda bekerjasama dengan syarikat atau perniagaan yang pakar dalam jenis perniagaan dropship dalam talian. Inilah cara kerjanya:

 • Anda bekerjasama dengan pembekal dropship
 • Seterusnya, anda menyenaraikan produk yang dijual ke laman web anda atau di platform pasar seperti Bukalapak dan Tokopedia
 • Semasa anda membeli, anda menerima wang daripada pembeli dan memesan barang tersebut dari pembekal dropship. Biasanya pembekal ini memberikan harga yang lebih rendah kepada dropshipper.
 • Seterusnya, pembekal mengemas dan menghantar barang kepada pembeli, di mana nama pengirim anda dicetak.

Cukup mudah kan? Dengan perniagaan dropship, anda boleh menawarkan pelbagai produk, jadi kos operasi untuk perniagaan anda sangat rendah.

Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan model perniagaan dropship ini. Anda harus mencari pembekal / pengilang yang mempunyai reputasi dan dipercayai untuk menghantar barang kepada pelanggan anda. Sekiranya pesanan lewat, tidak dihantar, atau produk tidak berkualiti, anda harus dipersalahkan.

Di samping itu, kerana pasaran ini sangat kompetitif, margin (perbezaan antara harga borong dan berapa banyak anda boleh menjual produk) lebih rendah. Tetapi, tetap, perniagaan dropship adalah salah satu pilihan untuk memulakan perniagaan internet dengan kos rendah atau hampir tanpa kos.

Artikel berkaitan:  Belajar Menentukan Jenis Perniagaan Dalam Talian yang Sesuai untuk Dijalankan

2. Perniagaan Pemasaran Gabungan

Jenis perniagaan pemasaran afiliasi dalam talian ini agak serupa dengan perniagaan dropship tetapi terdapat beberapa perbezaan asas. Dengan model perniagaan dalam talian ini, sekali lagi anda tidak perlu menyimpan barang dan tidak perlu risau tentang proses penghantaran produk kepada pelanggan.

Walaupun anda tidak mempunyai produk, anda masih boleh menjual produk orang lain dan mengambil keuntungan. Pada dasarnya, anda hanya perlu memilih niche yang menguntungkan untuk perniagaan dalam talian anda, kemudian cari rakan sekutu yang mempunyai produk yang tersedia di ceruk tersebut.

Perbezaan asas antara dropship dan pemasaran afiliasi adalah dalam teknologi. Dalam perniagaan dropship, kita sebagai dropshipper mesti berkomunikasi dengan calon pembeli, biasanya melalui chat.

Dalam perniagaan gabungan, sebagai pemasar afiliasi, anda tidak perlu berkomunikasi dengan calon pembeli, tetapi cukup untuk mempromosikan pautan khas anda sendiri. Sekiranya ada pembelian melalui pautan anda, anda akan mendapat komisen.

Beberapa laman web e-dagang yang menawarkan peluang untuk menjadi ahli gabungan:

 • Amazon.com
 • Blibli.com
 • Bhinneka.com
 • Ratakan.com
 • Idaff.com

3. Blogging untuk Wang

Sekiranya anda mempunyai kepakaran atau minat dalam sesuatu topik, maka anda boleh menjana wang dengan membina blog. Manfaatkan perkhidmatan platform blog percuma seperti Blogger (www.blogger.com) untuk membuat blog. Atau anda juga boleh membuat laman web dengan membeli domain dan hosting anda sendiri dengan harga yang berpatutan.

Anda mungkin berfikir bahawa blog hanya menulis artikel. Boleh jadi, jika itu yang anda mahukan. Tetapi menulis artikel di blog hanyalah permulaan. Selain menulis artikel, anda juga dapat menyiarkan foto, video dan pautan ke laman web lain, berita repost dan artikel lain. Ada banyak yang boleh dilakukan, selagi ia berkaitan dengan niche anda.

Apakah jenis kandungan yang harus anda berikan? Apa sahaja yang berkaitan dengan minat dan kepakaran anda, seperti artikel tutorial, artikel senarai 10 teratas, komen mengenai trend, petua artikel dan trik. Pada asasnya, anda hanya perlu memberikan kandungan yang berguna, terdapat banyak idea yang dapat diterokai.

Terdapat banyak cara untuk menjana wang dari blog , termasuk:

 • Google AdSense

Iklan berasaskan PPC ini sangat terkenal di Dunia, di mana pemilik laman web / blog dapat memaparkan iklan di laman web mereka. Setiap kali pengunjung mengklik iklan, anda akan menjana wang. Bilangan per klik iklan biasanya kecil, tetapi jika terdapat banyak klik iklan, tentu hasilnya besar.

 • Iklan Mandiri di Blog

Anda juga boleh menawarkan tempat iklan sepanduk di blog anda. Sebagai contoh, jika blog anda memfokuskan pada topik mengenai ibu dan anak, kemungkinan perniagaan yang berkaitan dengan topik blog anda akan bersedia untuk beriklan dengan bayaran tertentu.

 • Pemasaran Gabungan

Seperti yang dijelaskan di atas. Di laman web anda, anda boleh memasukkan pautan ke produk yang dipromosikan, dan setiap kali seseorang membeli produk, anda mendapat komisen.

Anda boleh mengintegrasikan iklan dengan kandungan sehingga anda cenderung menjana penjualan. Sebagai contoh, anda boleh melakukan tinjauan produk - yang merupakan kandungan yang berguna - dan kemudian memasukkan pautan untuk membeli produk di bawah di mana pautan tersebut adalah pautan afiliasi anda.

4. Menjadi YouTuber

Adakah anda pernah menonton video YouTube? Sudah tentu anda mempunyai! YouTube adalah salah satu laman web paling popular di dunia, dengan lebih dari 1 bilion pengguna menonton video selama berjam-jam setiap hari.

Anda boleh menggunakan YouTube untuk menjana wang dalam talian. Anda tidak perlu membuat video viral. Namun, jika perkara itu berlaku di mana video anda dilihat oleh orang dari seluruh dunia dengan berjuta-juta tontonan, itu adalah kelebihan yang berbeza.

Anda boleh mengikuti strategi yang telah terbukti dapat meningkatkan jumlah tontonan beberapa video. Mulakan dengan membuat kandungan berguna, sesuatu yang menarik untuk ditonton orang. Dan berfungsi dalam pelbagai ceruk yang berbeza. Video anda boleh dalam bentuk tutorial, petua dan trik mengenai topik, pendapat, bermain muzik, nyanyian, dan sebagainya. Tidak ada sekatan pada kandungan video yang boleh anda buat.

Pendapatan YouTuber berasal dari iklan yang muncul di video anda. Langkah pertama, anda membuat akaun YouTube dan mula memuat naik video. Kemudian anda boleh mengaktifkan pilihan pengewangan dalam tetapan YouTube anda.

Pada dasarnya, ini membolehkan Google memasukkan iklan AdSense pendek dalam video anda. Sudah tentu anda tidak pernah melihat iklan sekiranya anda menonton video YouTube. Apabila penonton mengklik iklan, anda akan mendapat wang.

Baca juga: Cara Mendapatkan Wang dari YouTube

Beberapa petua untuk membuat video yang kelihatan profesional (tidak memerlukan peralatan mahal):

 • Anda boleh menggunakan telefon pintar atau kamera video ringkas. Tetapi pastikan pencahayaannya bagus sehingga objek dalam video anda kelihatan jelas.
 • Pastikan suaranya jelas. Anda pasti tidak mahu penyaman udara, bunyi binaan, atau gangguan lain didengar dalam video.
 • Gunakan perisian penyuntingan mudah seperti iMovie untuk meletakkan tajuk di awal video dan untuk mengedit kekurangan.

5. Menjual Produk Maklumat

Sekiranya anda ingin memiliki perniagaan internet, anda tidak perlu menjual produk fizikal. Sebenarnya, menjual produk maklumat digital adalah salah satu kaedah paling mudah dan cepat untuk menjana wang.

Terdapat banyak cara untuk membuat produk maklumat, tetapi format yang paling popular termasuk:

 • Audio: rakaman telekonferensi, wawancara, kursus, atau beberapa produk audio yang lain
 • Video: rakaman webinar, wawancara, tutorial
 • Teks: ebook, buku panduan, panduan perjalanan

Dalam setiap kategori ini, anda boleh menjadi kreatif dalam membuat jenis dan format kandungan, asalkan menarik dan bermanfaat. Tidak kira jenis produk maklumat yang anda jual, ini boleh menjadi pendapatan pasif.

PENUTUP

Salah satu cara terbaik untuk berjaya dalam perniagaan dalam talian adalah memastikan anda berada di pasaran khusus yang menguntungkan. Perhatikan tren, baik di media sosial dan media lain.

Selain itu, anda tidak perlu mengehadkan satu jenis perniagaan dalam talian. Mulakan dengan satu jenis perniagaan dalam talian sehingga menghasilkannya, maka anda boleh mencuba model perniagaan lain untuk meningkatkan sumber pendapatan.

Artikel Berkaitan