Churros Delicio ~ Perkongsian Perniagaan Kuliner Makanan ringan Ala Culinary Sepanyol yang mengilhami selera

Imej dari Churrosdelicio.comImej dari Churrosdelicio.com

Pelbagai jenis makanan ringan atau makanan ringan hari ini memang boleh didapati dengan pelbagai pilihan. Dari menu hingga penampilan dan persembahan, semuanya dipersembahkan untuk menarik perhatian pengguna atau pembeli. Pelbagai makanan ringan atau makanan ringan yang ada hari ini bahkan tidak dikuasai oleh produk-produk yang berasal dari dalam negeri, tetapi sekarang pelbagai makanan ringan dari luar negara juga hadir di Dunia dan semakin menambah dunia kuliner yang meriah.

Salah satu kuliner yang memeriahkan perniagaan makanan ringan di Dunia ialah Churros Delicio. Lalu apa perniagaan kuliner #b dari negara matador yang juga telah membuka perkongsian untuk maju bersama? Berikutan kajian semula.

Hidangkan Menu Sedap dari Sepanyol

Churros Delicio memang menyajikan dan menawarkan sensasi keenakan makanan ringan khas Sepanyol. Churro Delicio diasaskan oleh Cahyo Adhi Wibowo pada pertengahan tahun 2015 setelah melihat prospek perniagaan yang menguntungkan ini. Dengan membawa entiti perniagaan CV Adhiwa Karya Mandirim Cahyo memulakan perniagaannya untuk pertama kalinya di Magelang, Jawa Tengah.

Makanan ringan khas Churro Delicio memang menarik, artikel dia mempunyai menu panjang dan bergerigi. Makanan ringan ini umumnya diproses dengan menggoreng dan ditaburkan dengan gula halus atau serbuk kayu manis yang disajikan dengan mencelupkan coklat. Churros Delicio ini memiliki empat tambalan, yaitu coklat, keju, cappuccino dan teh hijau dengan harga jual Rp 8.000 - Rp 15.000 per buah.

Artikel lain:  Belgian Waffle ~ Perniagaan Kulinari Baking Khas Belgia yang Menawarkan Perkongsian yang Menguntungkan

Membawa konsep Open Kitchen

Dalam proses penjualan, Churros Delicio ini menampilkan konsep dapur terbuka. Ini bermaksud makanan ringan Sepanyol khas akan dimasak terus di hadapan pelanggan yang memesannya. Dari sini pengguna yang datang ke kedai dan membuat pesanan dapat mengetahui proses pembuatannya secara langsung sehingga mereka akan mendapat pengalaman dan sensasi yang berbeza ketika Churros Delicio ini dibuat.

Walaupun tidak diimport langsung dari Sepanyol, Adhi menyatakan bahawa ciptaan Churros Delicio mempunyai rasa yang enak dan menyelerakan. Dan unik, walaupun masakan ini berasal dari luar negara, Adhi dapat menyesuaikannya dengan lidah masyarakat Dunia. Bahan mentah yang digunakan untuk membuat Churro Delicio itu sendiri adalah tepung premix berkualiti.

Tawaran Perkongsian Churros Delicio

Kerana keyakinannya terhadap peluang cerah Churro Delicio, Cahyo segera membuka # perkongsian pada awal tahun perniagaan. Hingga kini, sudah ada empat gerai milik mitra di Pangkal Pinang, Bali, Lampung dan Semarang. Walaupun outlet di pusat hanya akan beroperasi apabila terdapat acara atau agenda tertentu.

Dalam perkongsian itu sendiri, Adhi menawarkan dua jenis pakej pelaburan iaitu jenis gerai mini dengan pelaburan Rp 35 juta dan jenis pulau mini dengan pakej pelaburan Rp 50 juta. Dalam pakej jenis mini booth itu sendiri rakan kongsi akan mendapat bahan mentah awal 10 kg, peralatan perniagaan, latihan pekerja dan peralatan #promosi. Sedangkan untuk pakej pulau mini juga akan mendapat komponen yang sama tetapi dengan ukuran bilik dan penggunaan bilik yang lebih besar dan reka bentuk outlet yang lebih eksklusif.

Perkongsian Churros Delicio akan berlangsung selama lima tahun. Selepas kontrak tamat, pasangan hanya diminta untuk membeli bahan mentah utama churros ke pusat untuk meneruskan kerjasama. Selain hanya diminta membeli bahan mentah, rakan kongsi juga tidak dikenakan bayaran royalti.

Baca juga:  Rawat Inc ~ Perniagaan Kuliner yang Menyajikan Kek Keju Unik di Balang Cantik

Pengiraan Untung dan Pulangan

Dalam kolaborasi ini rakan kongsi diharapkan dapat menjual 100 batang churros dalam sehari. Dengan catatan itu, mitra diharapkan memperoleh perolehan dari Rp 800.000 hingga Rp 1,5 juta per hari atau Rp 24 juta menjadi Rp 45 juta per bulan. Setelah mengurangkan kos pembelian bahan mentah, sewa, gaji, dan kos operasi lain, rakan kongsi akan dapat keuntungan bersih sekitar 30% dari perolehan setiap bulan.

Dari sini, pasangan itu dipercayai dapat mengembalikan pelaburan dalam masa kurang dari satu tahun. Untuk perniagaan makanan ringan Sepanyol ini, memerlukan lebih kurang 2 mx 2 m ruang perniagaan untuk jenis mini booth dengan dua orang pekerja dan tempat yang lebih luas untuk jenis mini island.

Artikel Berkaitan