Cara Bersara Awal 30-an dan Mempunyai Akaun Simpanan Rp13 Bilion

Cara Bersara Awal pada Usia 30Travis dan Amanda

Adakah anda pernah berfikir untuk bersara? Pada usia berapa anda akan bersara, 50 tahun atau 65 tahun? Sebenarnya, anda tidak perlu menunggu lama untuk bersara.

Menurut sebuah artikel di majalah Forbes, sepasang suami isteri di California baru saja bersara muda pada pertengahan 30-an dengan simpanan bank $ 1 juta. Ok, mari kita bersikap realistik. Sebilangan besar pekerja di Dunia tidak mungkin mempunyai simpanan lebih dari Rp 13 bilion. Terutama jika anda sudah berkahwin dan mempunyai anak, tetapi hanya bergantung pada pendapatan dari profesion sebagai pekerja pejabat.

Ianya mustahil!

Tidak seperti pasangan dari California, Amerika Syarikat. Pasangan ini adalah Travis dan Amanda, mereka tidak mempunyai anak pada masa ini. Mereka berdua mempunyai pendapatan yang besar sebagai profesional dalam bidang teknologi dan keduanya mempunyai kehendak yang kuat dalam hidup mereka.

Mungkin kita dapat belajar dari pasangan milenium ini mengenai asas-asas persaraan awal dan mempunyai banyak simpanan. Lihat petua bagaimana untuk bersara awal pada 30-an dari mereka:

Artikel lain:  Bagaimana Mendapatkan Jutawan Kaya Dengan Cepat Bahkan Jutawan

1. Ketahui Tujuan Anda

Ketika Travis berhenti dari pekerjaannya di bidang IT (teknologi maklumat) pada tahun 2012, dia menemui semangat baru - kebebasan tanpa bekerja. Dia dan Amanda memutuskan untuk bersara lebih awal.

Mereka berdua berpendapat bahawa mereka memerlukan USD1 juta untuk mewujudkannya. Pasangan ini merancang untuk menggunakan 3% - 4% dari nilai wang mereka setiap tahun dan menganggarkan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 7%.

Nah, bagaimana anda membayangkan masa persaraan anda? Adakah anda ingin melancong ke dunia? Memulakan perniagaan kecil? Ada rumah di sekitar pantai?

Mengetahui apa yang ingin anda lakukan setelah berhenti bekerja adalah langkah pertama untuk mewujudkan impian itu.

Baca juga:  Cara Jimat Walaupun Gaji Sedikit, Cuba Lakukan 10 Petua Ini

2. Capai Impian Anda Bersama

Dengan menguruskan kewangan anda bersama, pasangan anda akan lebih memahami keadaan kewangan semasa dan bagaimana untuk terus maju. Dalam kes ini, Travis dan Amanda mengumpulkan semua akaun kewangan mereka dan mendaftarkannya di laman anggaran kewangan Mint.com secara percuma.

Di samping itu, pasangan ini juga membuat tinjauan menyeluruh mengenai aset dan kos mereka. Mereka menjimatkan wang dan berjaya mendapatkan wang tambahan dari semua aset mereka.

3. Mengutamakan Penjimatan

Travis dan Amanda menyimpan 65% daripada gaji mereka selama tiga tahun berturut-turut. Penjimatan antara mereka berdua akhirnya dapat mencapai $ 1 juta (lebih dari Rp13 miliar) setelah menabung tiga tahun.

Mereka tinggal di sebuah rumah dengan bayaran sewa $ 2,200 setahun. Sewa yang sangat murah untuk sebuah rumah di Oakland.

Selain itu, mereka juga menggunakan pengangkutan awam lebih kerap daripada mengendarai kenderaan persendirian, dan mencuci pakaian mereka sendiri. Sudah tentu ini menjimatkan banyak wang.

4. Berhati-hati dengan Yuran dan Cukai

Kos yang dikeluarkan setiap hari boleh memakan banyak wang tanpa kita sedari. Anda mesti mengkaji dan mempertanyakan sebarang kos yang anda bayar, walaupun pada dana pencen anda. Amanda dan Travis menghabiskan sebahagian besar pencen mereka dengan bayaran ETF yang rendah.

5. Tugas anda adalah penjana wang sebenar

Seringkali kita lupa bahawa pendapatan adalah sumber dana untuk semua rancangan pelaburan yang akan dibuat. Apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk menaikkan gaji atau menambah pendapatan lain (misalnya pekerjaan atau perniagaan kedua), akan meningkatkan matlamat anda secara dramatik.

Travis mahu berhenti bekerja dengan segera dan berusaha untuk mewujudkan impian persaraan awal. Untuk meningkatkan pendapatannya, Travis menukar pekerjaan tiga kali dalam tiga tahun untuk mendapat kenaikan gaji. Amanda tetap dalam pekerjaannya sebagai jurutera kimia. Pada puncak pendapatan mereka, pasangan itu mengumpulkan pendapatan gabungan $ 200,000 (sekitar Rp 2,6 miliar).

6. Pindah Rumah dan Menabung

Akan lebih mudah dijimatkan apabila kos sara hidup anda rendah. Ketika Amanda dan Travis bersara, mereka meninggalkan kediaman mereka yang sangat mahal dan membeli rumah bernilai $ 270,000 di Asheville, NC.

Pasangan ini memilih bandar gunung kerana kos sara hidupnya agak rendah. Mereka juga percaya kediaman mereka akan disewakan dengan senang hati oleh pelancong sementara pasangan tersebut dapat meneruskan perjalanan ke seluruh dunia.

7. Lebih sederhana

Ketika mereka mencapai matlamat persaraan mereka, Amanda dan Travis menjual banyak barang di rumah dua tingkat mereka. Ketika hendak bersara, mereka hanya mempunyai barang yang mereka gunakan setiap hari.

Baca juga:  Cara Membuat Rancangan Kewangan untuk Perniagaan

8. Rancang Perbelanjaan untuk Persaraan Anda

Kita cenderung menumpukan pada simpanan ketika membincangkan perancangan persaraan. Tetapi anda perlu memikirkan dengan teliti mengenai perbelanjaan ketika bersara.

Travis dan Amanda sangat berdisiplin. Mereka enggan menghabiskan lebih dari 4% dari nilai portfolio mereka setiap tahun. Akibatnya, kadang-kadang mereka terpaksa mengurangkan perbelanjaan apabila nilai portfolio mereka turun.

Travis dan Amanda memberitahu Forbes bahawa mereka tidak akan bekerja lagi. Tetapi mereka mempertimbangkan untuk mempunyai anak. Dengan gaya hidup dan cara pengurusan kewangan yang berdisiplin, Travis dan Amanda dapat membesarkan anak mereka dengan baik kemudian.

Artikel Berkaitan