Ingin menyiarkan blog setiap hari? Cuba lakukan 3 cara mudah berikut

Imej dari Thebookdesigner.comImej dari Thebookdesigner.com

Membuat blog atau menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan blog semestinya memerlukan pengurus (blogger) untuk setia menghantar atau mengemas kini blog secara berkala setiap hari.

Tetapi malangnya tidak semua blogger dapat melakukannya dengan baik. Dengan alasan kesibukan, blogger tersebut akhirnya terpaksa meninggalkan blog mereka selama beberapa hari.

Kesannya, malah blog tidak mempunyai kemas kini blog secara berkala setiap hari. Jadi bagaimana jika blog tidak dikemas kini setiap hari? Sudah tentu akan ada banyak kerugian yang dapat dialami.

Lebih-lebih lagi, anda merancang pengewangan blog (mengewangkan blog), maka anda mungkin ketinggalan dalam meningkatkan kedudukan blog dari pesaing anda.

Dengan menghantar secara berkala setiap hari, blog sememangnya akan mempunyai banyak kelebihan. Selain peringkat blog yang boleh naik dengan cepat, paparan halaman blog juga akan meningkat.

Dalam usaha ini anda juga dapat mencari blog peringkat alexa yang diperkemas dan juga jumlah pengikut dan pelanggannya semakin meningkat.

Lalu bagaimana saya boleh membuat catatan setiap hari di blog? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda jalankan.

1. Buat Catatan Yang Berkaitan dengan Profesion Anda

Petua atau cara pertama untuk dapat mengemas kini blog anda setiap hari adalah dengan membuat catatan yang sesuai untuk profesion anda.

Dengan mengemas kini catatan mengikut pekerjaan atau profesion yang anda lakukan setiap hari, maka anda akan lebih mudah melakukannya. Kerana rutin dalam profesion yang anda jalankan akan membawa anda kepada banyak idea untuk anda menulis dan menghantar ke blog.

Setiap hari banyak kisah akan muncul dari pekerjaan atau profesion anda. Di sinilah anda mula menjalankan peranan dan aktiviti rutin dalam mengemas kini blog anda. Tetapi untuk melakukan ini, anda mesti sangat berjaga-jaga menangkap momen setiap aktiviti kerja yang anda jalankan.

Kerana kebanyakan rutin kerja membosankan, anda juga dapat melakukan strategi untuk membuat sesuatu yang baru setiap hari di pejabat atau tempat kerja anda. Dengan sesuatu yang baru, anda akan lebih mudah menulis catatan di blog anda setiap hari.

2. Buat Catatan Dari Hobi atau Suka Anda

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk menuliskan momen dalam pekerjaan atau profesion, anda boleh melakukan cara kedua, iaitu menulis catatan dari hobi. Kerja tidak semua dianggap sesuatu yang menarik bagi seseorang. Jadi dari sini sebilangan mereka akan merasa enggan atau malas untuk menulis dan menghantarnya ke blog.

Tetapi dengan tema hobi atau pilihan mereka, blogger ini tidak lagi mempunyai alasan untuk menjadi malas atau enggan menulisnya. Kerana hobi yang menjadi kegemaran adalah sesuatu yang menarik dan akan menimbulkan semangat atau semangat untuk menulisnya.

Bagaimana saya menulis catatan berdasarkan hobi setiap hari? Ya, tentu anda mesti sentiasa aktif untuk mengerjakan hobi ini setiap hari.

Tetapi jika anda tidak dapat mengusahakan hobi itu setiap hari, anda boleh menggantinya dengan membaca maklumat yang berkaitan dengan hobi anda setiap hari. Sudah tentu dengan konsep berita ini anda tidak akan kehabisan idea atau bahan untuk menulis catatan di blog anda.

Baca juga:  Musim Hujan Akan Datang, Inilah 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Membuat Blog

3. Buat Catatan Berdasarkan Pengalaman Anda atau Riwayat Hidup

Akhirnya, petua atau cara untuk dapat menulis atau menyiarkan blog secara berkala setiap hari adalah dengan membuat penulisan atau catatan dari pengalaman atau riwayat hidup kita. Setiap manusia mesti mempunyai sejarah hidup yang sangat perlu diceritakan atau diberitahu.

Oleh itu dengan pelbagai sejarah yang anda miliki, anda akan mudah membuat penulisan untuk catatan blog setiap hari.

Cuba ingat kisah atau kisah anda semasa kecil atau semasa di sekolah. Anda pasti akan menemui banyak cerita di dalamnya untuk anda tulis di blog.

Akhirnya, untuk dapat menjadikan agenda pengeposan setiap hari berjalan dengan baik dan optimum, ketiga cara di atas mesti disokong sepenuhnya oleh niat dan tekad blogger yang akan menjalankannya.

Tanpa niat dan tekad, maka tiga cara atau kaedah untuk membuat kiriman dengan mudah setiap hari lebih awal akan sia-sia.

Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan