5+ Kursus yang Dapat Membantu Anda Menjadi Usahawan yang Berjaya

Kursus Menjadi Usahawan

Adakah terdapat kursus untuk menjadi usahawan ? Sudah tentu terdapat banyak kursus dan latihan yang bertujuan untuk membentuk seseorang menjadi usahawan. Namun, untuk menjadi usahawan berjaya pasti ada banyak faktor lain yang mempengaruhi.

Biasanya mereka yang hanya mempunyai pendidikan sekolah rendah dan menengah dan ingin menjadi usahawan akan mengikuti latihan khas. Namun, tidak sedikit yang mencuba nasib dalam membina perniagaan tanpa mengikuti pelbagai latihan keusahawanan.

Kelebihan yang diperoleh dari kursus menjadi usahawan adalah pengetahuan tentang dunia keusahawanan dan bagaimana membina perniagaan yang lebih disasarkan. Terdapat banyak contoh tentunya pelajar menjadi usahawan yang berjaya membina perniagaan mereka sendiri. Salah satunya ialah Rita Husni, pemilik perniagaan Mode Ratu yang merupakan pekerja kilang.

Lalu, apakah kursus atau latihan yang memiliki prospek perniagaan yang menjanjikan di masa depan?

1. Latihan Pemasaran Internet

Pemasaran dalam talian atau pemasaran digital kini menjadi yang utama. Banyak usahawan baru muncul sejak ledakan internet sebagai media pemasaran.

Kemudahan, kemampuan, dan kos rendah adalah sebab utama mengapa banyak usahawan beralih kepada pemasaran digital. Itulah sebabnya perniagaan dalam bidang pemasaran digital mempunyai prospek yang sangat menjanjikan untuk jangka panjang.

Apa pun profesion anda sekarang, sama ada profesional, usahawan, dan pelajar, anda harus mula mengikuti latihan atau kursus pemasaran digital. Di samping itu, ia juga membantu anda membaca topik mengenai pemasaran internet di pelbagai laman blog atau forum untuk ditambahkan ke cakrawala anda.

Beberapa tempat untuk mengikuti latihan pemasaran internet termasuk:

 • BabaStudio.com
 • DumetSchool.com
 • KarismaAcademy.com
 • Pakar.co.id
 • Webhozz.com
 • Ads.id

Baca juga: Apa itu Pemasaran Internet

2. Kursus Bahasa Asing

Pertumbuhan dunia perniagaan di Dunia tidak lepas dari kerjasama dengan negara lain. Salah satu jenis perniagaan yang paling dipengaruhi oleh kerjasama dengan negara lain adalah perniagaan pelancongan.

Lawatan pelancong asing ke pelbagai destinasi percutian di Dunia memberi kesan yang besar terhadap ekonomi masyarakat setempat. Beberapa perniagaan yang terasa secara langsung adalah perniagaan perkhidmatan pemandu pelancong, pengangkutan, dan penginapan.

Sekiranya anda ingin mengembangkan perniagaan dengan berurusan dengan negara asing, sudah tentu anda harus memahami bahasa asing. Oleh itu, anda perlu mengikuti kursus Bahasa Asing, yang paling biasa ialah Bahasa Inggeris.

Beberapa kursus bahasa asing yang boleh anda pertimbangkan termasuk:

 • Belajaringgris.net
 • Bahaso.com
 • Squline.com
 • Britishenglishclass.com

3. Kursus Memasak

Perniagaan makanan adalah salah satu jenis perniagaan yang tidak akan hilang mengikut zaman. Namun, dalam perniagaan kuliner selalu ada inovasi yang dibuat oleh pelakunya, baik dalam resipi maupun cara penyampaiannya.

Nah, bagi anda yang berminat menjalankan perniagaan makanan, anda harus mengikuti kursus memasak mengikut jenis makanan yang anda minati. Dengan mengikuti kursus memasak, bakal pengusaha kuliner dapat memperoleh inspirasi untuk pengembangan produk makanan mereka kelak.

Perniagaan kuliner bukan hanya milik wanita, tetapi lelaki juga sangat berjaya dalam menjalankan perniagaan yang menjanjikan ini.

4. Kursus Makeup

Perniagaan kecantikan pasti ada kaitan dengan kosmetologi, misalnya solekan. Sebilangan besar wanita hari ini adalah pengguna perkhidmatan solek ketika mereka pergi ke acara khas. Dengan solekan wanita akan kelihatan lebih yakin kerana kelihatan lebih cantik.

Mengambil kursus kosmetologi boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang berminat dalam perniagaan kecantikan. Dan ternyata bahawa peserta kursus kosmetologi tidak hanya diikuti oleh wanita kerana bahkan ada lelaki yang berminat untuk memiliki kemahiran solek.

5. Kursus Reka Bentuk

Sebilangan besar sektor perniagaan memerlukan perkhidmatan reka bentuk. Bermula dari reka bentuk kad perniagaan, reka bentuk grafik, reka bentuk laman web perniagaan, dan lain-lain. Dengan kata lain, perkhidmatan reka bentuk mempunyai pasaran yang menjanjikan untuk dijalankan.

Mengapa begitu banyak perniagaan menggunakan perkhidmatan reka bentuk? Kerana reka bentuk dapat menyampaikan mesej secara visual kepada pengguna. Beberapa jenis reka bentuk yang cukup banyak peminat adalah:

 • Perkhidmatan reka bentuk grafik
 • Perkhidmatan reka bentuk dalaman
 • Reka bentuk laman web
 • Perkhidmatan reka bentuk kad perniagaan

Untuk membuat reka bentuk, tentu anda mesti mempunyai imaginasi dan kemampuan untuk menggunakan beberapa perisian reka bentuk. Dengan mengikuti kursus reka bentuk, anda akan mendapat pengetahuan tentang cara membuat reka bentuk, cara mengendalikan perisian, dan lain-lain.

6. Kursus Kemahiran Khas

Peluang perniagaan dalam industri kreatif masih sangat terbuka di Dunia. Industri kreatif ini merangkumi kraftangan, seni, dan perniagaan lain.

Salah satu contoh industri kreatif yang terus mengalami pertumbuhan di Dunia adalah perniagaan kraftangan. Jenis-jenis kraf ini juga sangat pelbagai dan mempunyai bahagian pasaran yang besar, baik di dalam dan luar negara.

Bagi anda yang berminat dalam industri kreatif, anda harus mula mengikuti kursus kemahiran khusus. Contohnya, kursus kemahiran untuk membuat nikmat perkahwinan, kursus menjahit, kursus menghias rumah, kursus melukis, dan sebagainya.

Baca juga:  Trend Perniagaan 2018 yang Menjanjikan dan Menguntungkan

Di atas adalah beberapa latihan atau kursus untuk menjadi usahawan yang mesti anda pertimbangkan. Profesion dan kepakaran anda sekarang juga dapat ditingkatkan dengan mengikuti latihan atau kursus yang sesuai dengan bidang dan kepakaran anda.

Artikel Berkaitan