Cara Menjana Wang Halal Dalam Talian Mudah, Masalahnya Adakah Anda Mahu atau Tidak

Cara Menjana Wang Halal di InternetIlustrasi melalui freepik.com

Bagaimana mencari wang halal di internet? Mungkin ini adalah salah satu topik yang paling diminati oleh pengguna Google akhir-akhir ini. Sebenarnya terdapat banyak cara untuk menjana wang halal dari internet, satu-satunya masalah adalah kebanyakan kita lebih gemar mendapatkan wang lebih cepat daripada cara yang betul.

Betul?

Sejujurnya, semua orang juga lebih suka memilih cara cepat untuk mendapatkan wang daripada menjalankan cara yang betul. Namun, pada hakikatnya kaedah cepat biasanya tidak dapat bertahan lama. Istilah, senang datang mudah!

Sebenarnya terdapat banyak kandungan di internet yang membincangkan topik ini. Sebilangan kandungan memberikan maklumat yang tepat, tetapi ada yang memberikan maklumat yang masih berwarna kelabu atau tidak meyakinkan.

Baiklah, dalam artikel ini saya akan membincangkan beberapa cara untuk mencari wang halal di internet yang boleh menjadi perniagaan dalam talian jangka panjang. Apabila berbicara mengenai wang halal, ini bermaksud bahawa wang yang dihasilkan dari internet berasal dari cara yang sah dan tidak melanggar peraturan.

1. Cari Wang Halal dari Aplikasi Android

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar Android, ini boleh menjadi peluang untuk menjana wang. Terdapat banyak aplikasi Android yang menawarkan hadiah dolar kepada pengguna.

Sudah tentu untuk menjana wang dari aplikasi Android anda harus melakukan perkara yang diminta. Walau bagaimanapun, pada dasarnya tugas-tugas ini cukup mudah dilakukan.

Berikut adalah beberapa aplikasi Android yang terbukti dapat membayar pengguna:

 • Whaff Rewards (baca tutorial)
 • Dapatkan Mata
 • Ketik Ganjaran Cas
 • Uento
 • Lanun Tunai
 • Gralpy
 • AppKarma

Harus diingat bahawa pendapatan dari aplikasi Android ini sangat berbeza antara penggunanya. Sebilangan orang hanya mendapat sedikit, tetapi ada beberapa orang yang menghasilkan puluhan juta dalam sebulan.

2. Cara Menjana Wang Halal dari Internet dengan Perniagaan Dropship

Bagi anda yang tidak memahami apa itu dropship, ada baiknya membaca artikel Maxmanroe.com yang membincangkan mengenai Perniagaan Dropship .

Perniagaan Dropship adalah salah satu perniagaan yang membolehkan kita menjual secara dalam talian tanpa harus mempunyai barang sendiri untuk dijual. Kami bekerjasama dengan pengeluar atau pembekal yang menawarkan perniagaan dropship kepada orang ramai.

Biasanya produk dari pembekal ke dropshipper akan lebih murah. Dengan cara itu, dropshipper dapat menaikkan harga sehingga mereka dapat memperoleh keuntungan dari penjualannya.

Memang ada sebilangan dropshippers yang melakukan penipuan kepada pelanggan. Mereka menerima wang daripada pengguna, tetapi tidak menindaklanjuti pembayaran ini kepada pengeluar. Namun, kerana anda ingin menjana wang halal dari internet, ingatlah anda untuk melakukan penipuan seperti ini.

3. Mencari Wang Halal dengan Mengisi Tinjauan Dalam Talian Berbayar

Mengisi tinjauan dalam talian berbayar bukanlah perkara baru bagi masyarakat di Dunia. Walaupun pada pendapat saya mengisi tinjauan dalam talian tidak termasuk dalam kategori perniagaan, tetapi aktiviti ini terbukti mampu menghasilkan wang bagi banyak orang.

Cara kerjanya agak mudah. Anda mendaftar di laman tinjauan dalam talian berbayar, kemudian mengisi tinjauan yang dihantar oleh mereka secara berkala. Setiap tinjauan yang berjaya dilakukan dengan baik, maka anda akan mendapat ganjaran.

Jumlah ganjaran yang diberikan biasanya tidak besar, tetapi jika anda kerap mengisi tinjauan, sudah tentu wang yang dijana dapat bermanfaat bagi anda. Ganjaran adalah dalam bentuk mata yang kemudiannya dapat ditukar menjadi wang dan dihantar ke akaun Paypal anda.

Perhatikan juga laman tinjauan dalam talian yang diikuti. Pastikan anda mendaftar di laman tinjauan yang terbukti membayar ahli mereka.

4. Mencari Wang Halal dengan Perniagaan Gabungan

Perniagaan gabungan agak serupa dengan perniagaan dropship. Perbezaannya adalah dalam proses pemasaran dan cara berurusan dengan pengguna.

Dalam perniagaan gabungan, kami akan mendapat pautan khas yang digunakan untuk promosi. Apabila seseorang mengklik pautan dan membuat pembelian, kami akan mendapat komisen.

Perniagaan afiliasi juga tidak perlu repot menangani pertanyaan dan aduan daripada pengguna. Tidak seperti perniagaan dropship yang mesti ada ketika calon pembeli bertanya melalui chat.

Produk yang dijual dalam perniagaan ini sangat pelbagai, mulai dari produk fizikal, produk digital, hingga perkhidmatan. Yang pasti, untuk perniagaan afiliasi mendapat komisen maka anda harus memastikan calon pembeli mengklik pautan khas anda.

5. Jana Wang Halal dengan Menjual Perkhidmatan

Terdapat banyak produk perkhidmatan yang dicari orang melalui internet. Sekiranya anda mempunyai kemahiran dalam bidang tertentu dan ingin menjana wang dari kemahiran ini, maka anda boleh menjualnya secara dalam talian.

Beberapa perkhidmatan yang mendapat permintaan tinggi dan selalu laris di internet adalah:

 • Perkhidmatan penulisan artikel; sangat sesuai untuk anda yang gemar menulis pelbagai topik
 • Perkhidmatan reka bentuk grafik; mereka yang mempunyai minat dan kebolehan dalam bidang reka bentuk grafik dapat menjana banyak wang dari internet dengan menjual perkhidmatan mereka
 • Perkhidmatan pembuatan laman web; Perkhidmatan ini sangat diminati kerana pemasaran melalui laman web dapat dilakukan dengan lebih murah dan tidak semua orang memiliki kemampuan untuk membuat laman web
 • Perkhidmatan pemasaran dalam talian; perkhidmatan ini biasanya dicari oleh ahli perniagaan. Beberapa jenis pemasaran dalam talian yang banyak digunakan termasuk, SEO, Google Adwords, Facebook Ads, Email marketing, dan Blogging.

Sebenarnya masih banyak jenis perkhidmatan yang boleh dijual untuk mendapatkan wang halal dari internet. Anda boleh meneroka kemungkinan lain yang boleh digunakan sebagai perniagaan dari kemahiran anda.

Baca juga: Cara Mendapatkan Wang dari Internet

Di atas adalah beberapa cara untuk menjana wang halal di Internet yang boleh anda pelajari dan gunakan. Sebilangan besar orang hanya membaca artikel ini tanpa mahu mencubanya dan akhirnya tidak akan mendapat apa-apa.

Walau bagaimanapun, anda akan mendapat faedah dari artikel ini hanya dengan mencubanya, menggali lebih mendalam sehingga anda mendapat wang. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan