Grand Macho Barbershop ~ Perniagaan Tukang Cukur Moden yang Menawarkan Perkongsian Kerjasama yang Menguntungkan

Tukang Cukur Grand MachoImej dari Grandmacho.com

Gaya hidup dandanan dan bergaya kini bukan lagi milik wanita. Sebabnya ialah lelaki juga semakin memperhatikan penampilan dan tubuh mereka. Salah satu bahagian tubuh dan badan lelaki yang selalu dianggap tampil bergaya adalah rambut. Rambut ini memang boleh digayakan sedemikian rupa sehingga dapat membuat seseorang kelihatan bergaya. Malah gaya rambut lelaki memang mempunyai trend yang terus berkembang. Bukti bahawa gaya rambut ini mempunyai kecenderungan adalah terdapat beberapa model yang terus berubah setiap masa.

Dari kewujudan trend rambut yang ternyata menarik bagi banyak orang ini maka perniagaan #pelung muncul. Mereka yang berminat untuk memaksimumkan peluang ini akhirnya membuka perniagaan profesional dalam bidang pendandan rambut. Dan salah satu pelaku perniagaan yang juga memanfaatkan peluang tinggi gaya rambut ini adalah Nugroho Wahyu Widarto.

Dengan membawa nama atau jenama Grand Macho Barbershop, lelaki dari Yogyakarta ini menubuhkan perniagaannya sejak 2010 dan saat ini telah membuka atau menawarkan perkongsian perniagaan pada tahun 2012. Lalu apa jenis perkongsian yang ditawarkan Nugroho dalam perniagaannya di Grand Macho Barbershop? Berikutan kajian semula.

Kelebihan Grand Macho Barbershop

Sesungguhnya, konsep perniagaan potongan rambut moden mempunyai banyak yang menjalankannya. Tetapi dari banyak perniagaan Grand Macho Baebershop ini mempunyai kelebihan berbanding yang lain. Menurut pengasasnya, Nugroho Wahyu Widarto, kedai gunting rambutnya mempunyai kelebihan dalam tenaga kerja di gerai yang telah terlatih dan berkemahiran di Grand Macho Course Center.

Di samping itu, kedai gunting rambut juga sentiasa mengutamakan kualiti perkhidmatan maksimum kepada pelanggan. Dengan kelebihannya, Grand Macho Barbershop kini memiliki 50 gerai, 43 daripadanya dimiliki oleh rakan kongsi yang tersebar di Yogyakarta, Klaten, Solo, Karanganyar, Sukoharjo, Salatiga, Surabaya, Kediri dan Boyolali. Sementara selebihnya milik pusat yang terletak di Yogyakarta dan Solo.

Artikel lain:  Valo Car Care ~ Perniagaan Mencuci Kereta Unik Menjalankan Kempen Penjagaan Alam Sekitar 

Pakej Pelaburan Grand Macho Barbershop

Dalam kolaborasi #franchise ini, Grand Macho Barbershop menawarkan pakej pelaburan perkongsian perniagaan bernilai IDR 50 juta dan IDR 70 juta. Dari dua jenis perkongsian ini, rakan kongsi akan mendapat peralatan perniagaan salun, latihan pekerja (HR) dan peralatan promosi. Perbezaan antara kedua pelaburan ini terletak pada kelengkapan peralatan perniagaan yang dapat diperoleh.

Tempoh atau Tempoh Kerjasama

Kerjasama atau perkongsian dengan Grand Macho Barbershop akan berlangsung selama lima tahun. Setelah tempoh atau tempoh kerjasama berakhir, rakan kongsi mempunyai dua pilihan, iaitu menjalankan perniagaan tukang gunting sendiri tanpa menggunakan jenama dari pusat dan tanpa sokongan dari pusat atau terus bekerjasama untuk mendapatkan sokongan dari pusat menggunakan jenama Grand Macho Barbershop.

Untuk terus mendapatkan dukungan dari pusat atau memperluas kontrak, rakan kongsi diharuskan membayar biaya kolaborasi sebesar Rp. 25 juta untuk pasangan di Jawa. Bagi rakan di luar Jawa saja, akan dikenakan biaya tambahan sebesar Rp 10 juta.

Baca juga:  Tandas EasyGo ~ Sekilas Kejayaan Perniagaan Unik Perniagaan Penyewaan Tandas Mudah Alih

Pengiraan Perniagaan Perkongsian

Dalam perkongsian ini, seseorang yang memilih pakej pelaburan Rp 50 juta, maka mereka akan dikenakan yuran royalti 25% dari perolehan. Manakala mereka yang memilih pakej Rp 70 juta hanya akan dikenakan bayaran royalti 10% dari perolehan. Untuk jumlah layanan yang ditawarkan oleh Grand Macho Barbershop itu sendiri adalah paket potongan rambut, mencuci dan urut adalah Rp. 15.000. Bagi paket kedua, iaitu potongan rambut, mencuci, urut dan vitamin tambahan serta penggunaan pomade, pengguna mesti membayar yuran sebanyak Rp 20.000.

Dengan kunjungan rata-rata 25 orang per hari, yang biasanya diperoleh oleh setiap gerai, para mitra dapat memperoleh perolehan Rp 500.000 per hari atau sekitar Rp. 15 juta per bulan. Setelah mengurangkan kos operasi, rakan kongsi masih dapat memperoleh keuntungan bersih sekitar 30%.

Dari pengiraan ini, pasangan diramalkan atau dijangka mencapai BEP (Break Even Point) atau pulangan pelaburan selama kira-kira satu tahun. Tetapi untuk berjaya, Nugroho, sebagai pemilik jenama, menyarankan agar rakan kongsi mempunyai lokasi atau tempat yang memiliki luas ruang sekitar 5 mx 6 m dengan empat orang pekerja.

Artikel Berkaitan