Lanang Barbershop: Francais Potongan Rambut Lelaki Dengan Perkhidmatan Khas

Tukang Cukur LanangGambar dari Twitter.com

Perkembangan #teknologi yang semakin ketara juga disertai dengan perkembangan dalam hal-hal gaya hidup manusia. Secara khusus membincangkan mengenai lelaki, jika pada masa lalu kebanyakan wanita hanya mementingkan penampilan dan estetika mereka, kini lelaki juga tidak ingin kalah untuk menjadi menarik.

Salah satu contohnya ialah pengembangan salun yang pakar dalam berurusan dengan pengguna lelaki. Perkhidmatan salun atau gunting rambut untuk lelaki sememangnya menjadi alternatif yang menjanjikan untuk potensi perniagaan dalam beberapa tahun terakhir. Pengguna memulakan banyak, ditambah dengan keperluan untuk penampilan harian menjadikan perniagaan yang satu ini cukup menjanjikan.

Sebagai bukti yang telah dijalankan oleh perkhidmatan salun lelaki khas bernama Lanang Barbershop. Dimulakan oleh ahli perniagaan muda bernama Jakub Nurtjahyo. Perniagaan ini yang kini menembusi konsep francais telah terbukti mampu menarik sebilangan besar pengguna dari pelbagai kalangan.

Lebih lengkap mengenai perniagaan Barbershop Lanan, kami telah diringkaskan dalam artikel di bawah.

Lanang Barbershop Bermula dengan Pengalaman Peribadi

Sebelum mengusahakan perniagaan salon khusus lelaki, Jakub terinspirasi oleh pengalaman peribadi yang dia lalui. Pada masa itu dia yang sangat mengambil berat akan penampilan rambut merasakan bahawa perkhidmatan memotong rambut di sekitar kawasannya tidak cukup selesa.

Selain tempat yang nampak sederhana, dari keahlian potongan rambut juga belum mahir mengadopsi gaya potongan rambut terkini. Sekiranya terpaksa, untuk mendapatkan perkhidmatan memotong rambut yang berkelayakan, dia mesti pergi ke pusat membeli-belah yang besar. Kerana hanya di lokasi seperti itu terdapat salun lelaki sahaja.

Artikel lain:  Grand Macho Barbershop: Perniagaan Tukang Cukur Moden yang Menawarkan Perkongsian Kerjasama yang Menguntungkan

Inilah masalahnya dan akhirnya melahirkan idea penyelesaian di fikiran Jakub. Dia percaya bahawa pasaran pengguna salon lelaki sebenarnya sangat besar. Tetapi masalahnya ialah salun yang menawarkan kualiti yang baik biasanya tidak terdapat di kawasan perumahan. Dari sini Jakub mula berfikir untuk membuka perkhidmatan salun untuk lelaki yang mengutamakan kualiti tetapi mudah dicapai oleh pengguna.

Menawarkan Perkhidmatan Cemerlang

Ketika pertama kali memasuki perniagaan, Jakub menyedari bahawa inovasi adalah kunci kejayaan. Memang benar bahawa dari segi persaingan perniagaan, khidmat tukang gunting rambut moden untuk lelaki masih tidak terlalu ramai. Tetapi cabaran perniagaan tetap ada, seperti misalnya mengenai selera pengguna dan daya beli.

Dan setelah tempoh pembangunan, akhirnya salun lelaki dengan nama Jakub's Lanang Barbershop dibuka secara rasmi. Selama beberapa bulan pertama, perhatian orang terhadap perniagaan itu sangat menjanjikan. Dari situ membuat Jakub berfikir untuk melebarkan perniagaannya. Akhirnya dia membuka cawangan kedua dan ketiga dalam masa yang agak singkat.

Keberanian Jakub dalam pengembangan perniagaan ternyata memberikan hasil yang manis. Dari cawangan-cawangan lain ini, jumlah pengguna yang berminat juga tidak kurang hebatnya. Dia melihat bahawa gabungan lokasi yang berdekatan dengan perkhidmatan terbaik dapat menarik minat pelanggan utamanya di kawasan perumahan.

Membincangkan mengenai perkhidmatan Lanang Barbershop, perniagaan yang dikendalikan oleh Jakub ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding perkhidmatan gunting rambut konvensional. Antaranya ialah menggunakan ruangan AC penuh, ruang paparan terbuka sehingga dapat dilihat oleh banyak orang dan pekerja yang telah dilengkapi dengan kemahiran memotong rambut dengan pelbagai model terkini.

Baca juga:  Frans Satrya Pekasa ~ Bermula dari Broker, Kini Berjaya Menjadi Jutawan Perniagaan Perabot

Jalankan Promosi Laners Barbershop

Selain menghadirkan konsep yang berbeza dari perkhidmatan lain, kejayaan Lanang Barbershop juga disokong oleh proses pemasaran dan promosi yang baik.

Selain menjalankan tawaran di media promosi seperti pamflet dan sepanduk, Jakub juga menyediakan beberapa promosi seperti potongan harga dan kupon untuk setiap potongan rambut. Apabila kupon telah dikumpulkan dalam jumlah tertentu, maka pelanggan boleh mendapatkan perkhidmatan percuma.

Untuk masalah pasaran yang menjadi sasaran Lanang Barbershop, Jakub mengatakan bahawa perniagaan itu mensasarkan pengguna keluarga. Dia merasakan bahawa pengguna keluarga mempunyai pasaran yang luas dari bayi hingga orang tua. Ditambah dengan harga perkhidmatan yang tidak terlalu mahal, dia juga percaya bahawa golongan ekonomi menengah rendah tidak merasa keberatan.

Pada masa ini, Lanang Barbershop telah mewujudkan konsep francais dengan sejumlah rakan kongsi. Bahkan dalam satu bulan, Jakub bocor tidak kurang 10 cawangan baru dilahirkan di pelbagai lokasi.

Artikel Berkaitan