Mapal Sambal ~ Kejayaan dalam Perniagaan Sambal, Terima kasih kepada Jelly Memanfaatkan Peluang

Mapoppy SambalGambar dari Sukmainspirasi.com

Dari semasa ke semasa profesion sebagai usahawan masih diburu oleh banyak orang. Ini terbukti dari semua perkara terlaris yang berkaitan dengan # peluang perniagaan seperti buku usahawan, latihan perniagaan untuk menawarkan pelbagai jenis perniagaan.

Tetapi ternyata menjadi usahawan tidak semudah yang kita bayangkan. Tidak sedikit orang yang telah lama mengejar dunia keusahawanan mesti menggigit jari kerana tidak berjaya. Tetapi yang uniknya ada juga beberapa orang yang berjaya dalam dunia perniagaan tanpa menyangka sebelum ini. Salah satunya seperti pengusaha wanita bernama Poppy Herlina.

Wanita paruh baya ini sebenarnya "terperangkap" ke lembah dunia perniagaan dengan alasan yang tidak pernah dibayangkan olehnya. Dan dengan berhati-hati dalam melihat peluang, akhirnya menyebabkan ibu kepada seorang anak berjaya membuat produk cili. Bagaimana kisah penuhnya? Berikutan kajian semula.

Bermula dari pemergian suami

Seperti disebutkan di atas, Poppy Herlina memulai perniagaannya dengan tepat dari perkara yang tidak pernah dia harapkan. Ini bermula beberapa tahun yang lalu ketika suami meninggal. Kerana kejadian itu secara praktikal dia harus berperanan ganda selain menjadi seorang ibu tetapi juga tulang belakang satu-satunya anak perempuannya.

Dalam keadaan yang masih dilanda, Poppy menyedari bahawa terus merosot bukanlah penyelesaian untuk masalah tersebut. Dari situ dia mula berfikir untuk menjalankan perniagaan untuk mencari nafkah. Tidak banyak yang dapat difikirkan oleh Poppy ketika itu. Inspirasi datang dari keluarganya yang mengatakan bahawa memasak Poppy mempunyai rasa yang khas dan bernilai dijual. Dari situ keyakinannya mula timbul untuk berniaga.

Artikel lain:  Sambal Special Waroeng ~ Perniagaan Franchise Kuliner Biting

Menjalankan Perniagaan Kulinari

Sesuai dengan nasihat yang diberikan oleh keluarga, Poppy mula menjalankan # perniagaan kuliner kecil di rumahnya. Dengan modal Rp 350,000, dia membeli pelbagai bahan dan keperluan untuk memasak. Nasib baik dengan kemahiran asas memasak yang dimilikinya, dia dapat membuat pelbagai makanan dan makanan ringan.

Setelah berjalan beberapa lama, ternyata produk kuliner Poppy mendapat sambutan hangat dari pengguna. Dari mulut ke mulut, perniagaan mula tersebar dan banyak permintaan pengguna.

Dari perniagaan yang dijalankan, sebenarnya anda boleh mengatakan bahawa anda telah memperoleh pendapatan yang lumayan. Tetapi naluri perniagaan untuk mengembangkan perniagaan tergelitik setelah banyak pengguna merasa tertarik dengan salah satu persiapan Poppy, iaitu sambal.

Mulakan Pengembangan Perniagaan Mapoppy Sambal

Baru pada tahun 2015, Poppy mula mengembangkan perniagaan kuliner yang secara khusus menyajikan pelbagai sos cili. Berbanding dengan nama sambal Mapoppy, pada mulanya dia mempunyai keraguan kerana perniagaan ini sangat bergantung pada beberapa komoditi yang harganya sangat tidak stabil seperti cabai. Tetapi dengan keyakinan diri akhirnya dia terus berusaha merealisasikan perniagaan tersebut.

Kelebihan sos Mapoppy ini adalah ia dibuat dengan ramuan yang cukup pelbagai dan kualiti terjamin. Sebagai bahan penyusunnya terdapat cabai merah, lada cayenne, pasta udang, petai, on, bawang dan ayam sebagai pelengkap. Untuk perasa, Poppy tidak menggunakan rempah yang mengandungi MSG, tetapi hanya menggunakan garam dan gula. Ini juga kelebihan sos Mapoppy.

Selain itu, apa yang menarik mengenai produk cili ini adalah pilihan jenis yang agak pelbagai. Terdapat sekurang-kurangnya 4 jenis sambal yang dipersembahkan iaitu pes cili, pes cili, sos ayam cincang dan kerepek kentang pedas. Bagi mereka yang tidak suka sos cili yang terlalu pedas, Poppy juga memberikan pilihan tahap kepedasan dari biasa pedas, sangat pedas atau boleh disesuaikan dengan kehendak pelanggan.

Baca juga:  Rasa Pedas BuMajun ~ Bermula dengan Hobi Kuliner Pedas, Kini Berjaya dalam Perniagaan Pembungkusan Sambal

Usaha Pemasaran Kreatif

Untuk perniagaan pemasaran perniagaan cabai Mapoppy, diserahkan kepada anaknya Nadya yang mengatur semua perkara yang berkaitan dengan promosi dan pemasaran. Nadya menyatakan bahawa kejayaan sambal Mapoppy bukan sahaja diperoleh dari kesan promosi dari mulut ke mulut, tetapi juga penggunaan media sosial sebagai acara promosi. Malah sekarang, akaun khas #Instagram sos Mapoppy yang dibuat oleh Nadia telah menyumbang tidak kurang dari 20 peratus dari jumlah penjualan perniagaan.

Pada masa ini perolehan perniagaan cabai Mapoppy telah mencapai 5 hingga Rp.10 juta sebulan. Dari pendapatan ini, Poppy masih mahu terus meningkatkan skala perniagaannya bahkan di luar negara.

Artikel Berkaitan