5+ Cara Pantas untuk Menjana Wang dari Internet yang Terbukti Menghasilkan

Cara mendapatkan wang dari internetIlustrasi mendapatkan wang dari internet

Anda membuka laman web ini kerana anda ingin mengetahui cara mendapatkan wang dari internet . Betul? Sebelum saya jelaskan, ada baiknya anda mengetahui sedikit latar belakang mengenai potensi perniagaan internet di dunia sekarang.

Pertumbuhan jumlah pengguna internet di Dunia kini mengalami peningkatan yang pesat. Ini secara langsung memberi peluang kepada banyak orang untuk mendapatkan wang dari internet.

Sekiranya kita memberi perhatian, perniagaan dalam talian telah menjadi salah satu peluang perniagaan yang paling menjanjikan hari ini. Mana tidaknya, sebilangan ahli perniagaan dalam talian yang saya kenal dapat memperoleh pendapatan bulanan dengan jumlah yang luar biasa. Pendapatan mereka berpuluh juta hingga ratusan juta rupiah sebulan.

Mungkin kebanyakan kita akan tergoda untuk memulakan perniagaan dalam talian mereka sendiri, walaupun kita belum tahu bagaimana mendapatkan wang yang betul dari internet. Sekiranya anda seorang pemasar internet yang pakar, mungkin menjana wang dari internet tidaklah sukar.

Namun, ceritanya berbeza jika anda seorang pemula (pemula) dalam dunia pemasaran dalam talian. Jauh dari mendapatkan wang, kaedahnya masih keliru, seperti dulu saya hehehe.

Inilah Cara Mendapatkan Wang dari Internet

Topik ini sering dibincangkan dalam pelbagai media, baik media dalam talian dan media luar talian. Namun, pada pendapat saya topik ini masih relevan dan masih banyak orang yang mencari maklumat tentang cara mendapatkan wang dari internet dengan cepat.

Tidak perlu pergi jauh, cuba perhatikan garis masa rakan anda di Facebook atau di Twitter, pasti ramai yang membincangkan topik perniagaan dalam talian dan membincangkan orang yang mempunyai pendapatan dari internet. Walaupun anda membaca artikel ini, anda pasti mencari maklumat mengenai bagaimana menjana wang dari internet yang telah terbukti.

Baiklah, saya akan membincangkan beberapa jenis perniagaan dalam talian yang dapat memberikan pendapatan secara berterusan. Sebahagian dari apa yang saya bincangkan adalah berdasarkan pengalaman saya, dan beberapa berdasarkan pengalaman rakan-rakan saya yang juga menjana wang melalui internet.

Artikel berkaitan: Fakta Tentang Perniagaan Dalam Talian

1. Dapatkan Wang dari Internet melalui Program Pengiklanan di Laman Web / Blog

Seperti yang anda lihat di blog ini atau di beberapa blog lain yang pernah anda lawati, ruang iklan di blog / laman web adalah salah satu cara berkesan untuk menjana wang secara dalam talian. Sekiranya di luar negara - terutama AS - sebahagian besar blog atau laman web mereka didaftarkan dalam program Google Adsense, yang merupakan program iklan milik Google di mana penerbit dapat memperoleh pendapatan dari klik iklan Google Adsense di blog mereka.

Program ini dinamakan PPC (Pay Per Click) , di mana penerbit akan dibayar setiap klik yang dibuat oleh pengunjung laman web / blog. Iklan kos per klik telah ditentukan terlebih dahulu oleh Pengiklan (pengiklan) dengan sistem tawaran. Selain Google Adsense, ada banyak syarikat lain yang menawarkan peluang kepada penerbit untuk mendapatkan wang dari laman web mereka.

Beberapa syarikat Periklanan dalam talian dari luar negara yang menawarkan program yang sama adalah Bidvertiser.com, Chitika.com, Infolinks.com. Sementara PPC lokal dari dalam negara termasuk KumpulBlogger.com, Sitti.co.id, AdsenseCamp.com, IDblognetwork.com, dan lain-lain.

Selain program PPC, untuk mendapatkan pendapatan dari laman web dengan menyediakan ruang iklan di laman web ini. Biasanya cukup banyak Pengiklan yang berminat meletakkan iklan di blog jika blog tersebut mempunyai kandungan dengan topik tertentu dan jumlah pengunjung yang cukup banyak. Harga ruang iklan ini ditentukan oleh pemilik blog atau boleh juga berdasarkan rundingan antara pengiklan dan pemilik blog.

Mungkin anda pernah mendengar penerbit dengan pendapatan yang luar biasa. Malah ada penerbit yang dapat memperoleh ratusan juta hingga berbilion rupiah sebulan dari blog mereka. Anda berminat? Tunggu sebentar, semua itu memerlukan kerja keras dan memerlukan masa yang lama.

Cuba lirik peluang perniagaan dalam talian seterusnya.

Artikel berkaitan:

 • Cara Mendaftar Google Adsense Diterima Dengan Cepat
 • Cara mendapatkan $ 100 sehari dari Google Adsense

2. Cara Menjana Wang dari Internet Melalui Aplikasi Android

Saat ini ada beberapa aplikasi Android yang dapat kita gunakan untuk mendapatkan dolar dari internet. Yang saya maksudkan di sini bukanlah untuk membuat aplikasi dan kemudian menghasilkan wang dari aplikasi ini, tetapi untuk menggunakan aplikasi Android yang menawarkan program untuk menghasilkan wang bagi penggunanya.

Bagaimana anda menjana wang dari aplikasi Android? Sebagai pengguna, anda mesti melakukan beberapa perkara yang diminta oleh pembangun aplikasi. Setelah menyelesaikan tugas yang diminta, anda akan mendapat ucapan terima kasih dari pembangun aplikasi dengan memberikan dolar ke akaun anda. Nilai dolar mungkin kelihatan kecil, tetapi jika dikumpulkan secara berkala hasilnya akan cukup besar.

Beberapa aplikasi Android yang terbukti memberikan uang kepada pengguna termasuk:

 • Ganjaran Whaff
 • Ketik Ganjaran Tunai s
 • Dapatkan Mata
 • Lanun Tunai
 • Uento
 • AppKarma
 • Gralpy

Artikel berkaitan:  Cara Mendapatkan Wang dari Whaff

3. Jana Wang dari Internet dengan Menjadi Pemasar Gabungan

Pemasar afiliasi adalah orang yang menjual produk orang lain dan mendapat peratusan komisen (bergantung kepada pemilik produk) dari setiap penjualan yang dibuatnya. Ini adalah salah satu cara untuk mendapatkan wang dari internet yang banyak dilakukan oleh perniagaan dalam talian, di luar negara dan di rumah.

Produk yang dijual oleh pemasar afiliasi sangat pelbagai, mulai dari produk digital hingga produk fizikal, atau gabungan kedua-duanya. Program afiliasi yang saya ikuti adalah program afiliasi dari Ratakan.com, Amazon.com dan Clickbank.com.

 • Ratakan.com

Ratakan.com adalah pasaran produk digital yang dibuat oleh anak bangsa. Sebilangan besar produk digital yang dipasarkan di Ratakan adalah produk yang berkaitan dengan pemasaran internet yang dikemas dalam bentuk eBook, Perisian, dan keahlian.

Bagi anda pemilik blog / laman web yang membina kandungan yang berkaitan dengan blog, perniagaan dalam talian, dan pemasaran internet, saya sangat mengesyorkan bergabung dengan pemasar afiliasi di Flatten. Sebilangan besar produknya dicari oleh pemasar internet, dan jangkauan komisen yang ditawarkan cukup besar, iaitu sekitar 25% - 75% setiap penjualan dari pautan afiliasi anda.

 • Amazon.com

Amazon.com adalah kedai dalam talian terbesar di dunia, di mana kebanyakan produk berbentuk fizikal. Terdapat banyak kategori produk yang dijual di kedai dalam talian ini, mulai dari yang murah hingga yang sangat mahal, dari yang kecil hingga yang besar. Contohnya buku, kamera digital, peti sejuk, TV, penghawa dingin, kerusi, meja, peralatan mandian, peralatan dapur, malah seluar dalam dijual di sana hehehe.

Amazon.com memberi peluang kepada semua pemilik laman web / blog di seluruh dunia untuk mendapatkan wang dari program afiliasi yang mereka sediakan. Jumlah komisen yang diperoleh penerbit Amazon adalah sekitar 4% - 8% dari jumlah penjualan, dan bergantung kepada berapa banyak penerbit yang menjual produk dari Amazon.com. Semakin banyak produk yang dijual, semakin tinggi peratusan komisen yang diberikan.

 • KlikBank.com

Clickbank adalah tempat yang menyediakan produk dalam bentuk digital, seperti ebook, perisian, dan keahlian. Program gabungan ini juga sangat disukai oleh pemasar internet di seluruh dunia kerana kadar komisennya sangat besar. Bahkan ada sebilangan pemilik produk yang bersedia memberikan komisen hingga 75% dari harga produk kepada penerbit.

Di Dunia itu sendiri terdapat banyak program afiliasi yang dapat anda jalankan. Tetapi saya tidak dapat memberikan ulasan mengenai program afiliasi tempatan kerana saya tidak pernah merasakan hasilnya.

Salah satu program afiliasi tempatan yang telah saya cuba adalah program afiliasi dari Bhineka. Namun, sehingga artikel ini saya buat, belum ada kemajuan yang saya dapat kerana memang saya tidak dapat menjalankannya dengan serius.

4. Jana Wang dari Pemasaran Berbilang Tahap (MLM) Secara Dalam Talian

Sekiranya anda telah bercakap mengenai MLM, akan ada banyak orang yang terus ke MALES. Pada masa lalu, saya juga melakukannya. Saya tidak suka perniagaan MLM konvensional kerana sistem dan cara kerjanya. Kesan bahawa downline dibuat seperti karya nyata dan upline hanya ditugaskan untuk memotivasi. Mungkin ini hanya fikiran saya, tetapi hakikatnya banyak ahli akhirnya menyerah.

Selain itu, saya juga tidak menyukai kaedah kerja konvensional dalam MLM dengan cara lama. Ahli mesti kerap menghadiri mesyuarat, menyediakan persembahan, mesti menggoda, menindaklanjuti, dan banyak lagi. Tentunya tidak semua orang dapat melakukan perkara-perkara ini, termasuk saya hehehe.

Perniagaan MLM dalam talian adalah perniagaan Multi Level Marketing yang dapat dijalankan secara dalam talian tanpa perlu mengganggu aktiviti harian. Ini adalah salah satu cara untuk mendapatkan wang dari internet yang membuat saya berminat dengan perniagaan MLM.

5. Cara Mendapatkan Wang dari Internet dengan Membuka Kedai Dalam Talian

Kedai dalam talian adalah kedai maya di mana pelanggan boleh membeli produk yang dijual di kedai dalam talian terus dari laman web mereka. Pada masa ini terdapat banyak ahli perniagaan yang sudah memiliki kedai dalam talian mereka sendiri, sama ada mereka menjual produk mereka sendiri atau menjual produk orang lain dengan sistem penjual semula atau dropship.

Saya sendiri telah menjalankan perniagaan dalam talian dengan membuka kedai dalam talian di mana saya menjual produk orang lain secara dropship . Saya membuka kedai dalam talian dan memaparkan produk yang dijual secara dalam talian. Sekiranya pelanggan membeli dan sudah membuat pindahan ke akaun saya, saya akan segera menghubungi pembekal.

Kelemahan perniagaan dropship adalah apabila tidak ada produk yang ingin dibeli oleh pelanggan, transaksi tidak akan berlaku. Itulah sebabnya kita mesti bekerjasama dengan pembekal barang yang kompeten, dan boleh dipercayai. Saya secara peribadi lebih suka membuka kedai dalam talian dengan menjual barang sendiri, untungnya lebih banyak dan kita dapat menguruskan peredaran wang dan produk.

Sesungguhnya, pekerjaan akan lebih banyak dan menghabiskan banyak masa, dari menyediakan barang, mengemas, hingga penghantaran. Itu kembali kepada orang perniagaan, yang merupakan perkara paling sesuai untuk dilakukan.

6. Jana Wang dari Internet dengan Menjual Perkhidmatan Dalam Talian

Perniagaan ini juga banyak dilakukan oleh perniagaan dalam talian. Terdapat banyak jenis perkhidmatan yang diperlukan oleh orang dan boleh dilakukan secara dalam talian. Antaranya ialah penyedia perkhidmatan penulisan artikel, penyedia perkhidmatan promosi dalam talian, penyedia perkhidmatan SEO (Search Engine Optimization), dan banyak lagi.

Oleh itu, jika anda mempunyai kemahiran - apa sahaja - anda boleh menjualnya secara dalam talian. Salah satu jenis perkhidmatan yang pernah saya jual dalam talian adalah perkhidmatan membina pautan balik untuk perkhidmatan penulisan kandungan laman web dan artikel. Ternyata banyak orang memerlukan perkhidmatan ini.

Pendapatan yang dapat diperoleh dari perkhidmatan penulisan artikel sahaja boleh mencapai ratusan hingga jutaan rupiah sebulan. Bergantung pada jumlah permintaan dari pelanggan.

Penutup

Sebenarnya masih banyak cara untuk mendapatkan wang dari internet yang boleh dilakukan. Tetapi itu tidak bermakna kita harus melakukan segala-galanya untuk mendapatkan hasil yang baik. Anda harus memilih satu atau dua jenis perniagaan dalam talian yang sesuai dan mampu dilakukan, lakukan dengan serius, dan anda akan melihat hasilnya.

Lakukan penyelidikan untuk perniagaan anda, dan lakukan analisis untuk mengetahui perkembangan perniagaan internet anda, terus semangat, lakukan secara berterusan. Dan lihat hasilnya dalam beberapa hari, minggu, bulan atau tahun. OK, artikel ini sudah terlalu panjang, hanya ini yang dapat saya kaji mengenai cara mendapatkan wang dari internet.

Semoga memberi inspirasi untuk anda. Kirim salam untuk berjaya!

Artikel Berkaitan