D'Marco ~ Kenikmatan Perniagaan Kuliner Martabak Kelas Premium

D'Marco MartabakGambar dari Citizendaily.net

Bagi pencinta kuliner manis di Nusantara, nama Martabak sememangnya tidak asing lagi di telinga kita. Makanan ringan yang sah ini sudah banyak dijual bermula di luar bandar hingga ke bandar-bandar besar. Walaupun ia bukan makanan Dunia yang benar-benar asli, Martabak masih mempunyai banyak peminat.

Pada masa ini kebanyakan kedai penjual martabak masih dalam skala kecil, seperti menggunakan kereta atau di tepi jalan. Melihat peluang untuk menaikkan kelas martabak ke tahap yang lebih tinggi, tiga pengusaha iaitu Ika Hendrani, Ira Lathief dan Budiyono memutuskan untuk membuat kafe khas yang menyajikan pelbagai persiapan martabak manis, bernama D'Marco.

Dengan membawa konsep perkhidmatan premium, para penikmat kuliner Martabak diharapkan dapat berkembang lebih banyak, terutama yang menargetkan pasaran sasaran kelas atas. Lebih lengkap mengenai tinjauan perniagaan kuliner #Marco, kami telah diringkaskan dalam artikel berikut.

Permulaan Penubuhan D'Marco

Sebelum ini, masakan martabak manis lebih biasa dan biasa dijumpai di penjaja jalanan. Jarang konsep kafe yang mengkhususkan diri dalam martabak kuliner, menjadikan pengasas D'Marco berminat untuk mengusahakan jurang perniagaan ini. Dari sana pada 10 Mei 2012, mereka mulai membuka perkhidmatan kafe pertama D'Marco di daerah Kemang, Jakarta Pusat.

Nama D'Marco sendiri diambil dari singkatan Martabak dan Kopi (Marco). Dengan konsep kelas premium yang ditawarkan, diharapkan kafe ini dapat menarik pengunjung kelas atas yang juga ingin menikmati sepotong martabak manis.

Artikel lain:  Churros Delicio ~ Perkongsian Perniagaan Kuliner Makanan ringan Ala Culinary Sepanyol yang mengilhami selera

Menu yang ditawarkan oleh D'Marco

Untuk urusan menu, kafe dengan penasihat syurga martabak mempromosikan masakan daerah iaitu martabak sebagai hidangan utamanya. Apa yang menjadikan martabak manis D'Marco lebih istimewa adalah pelbagai topeng yang boleh dipilih oleh pengguna mengikut citarasa mereka. Daripada menawarkan pemadat standard seperti coklat atau kacang coklat, martabak manis D'Marco menyajikan makanan tambahan khas seperti pelbagai buah-buahan, biskut, dan pelbagai rasa ais krim.

Tetapi selain menu tempatan, ada juga beberapa hidangan asing yang boleh dipesan seperti burger pizza dan roti. Tidak kurang menarik juga terdapat beberapa menu martabak gurih unik seperti Martabak Mushbeef, Martabak Pizza dan Martabak Burger.

Menawarkan Perkhidmatan Penghantaran

Perkara lain yang menjadikan kafe D'Marco lebih berbeza daripada yang lain adalah perkhidmatan penghantaran atau pesanan antara Martabak. Bagi pengguna yang tidak berpeluang membeli atau ingin menikmati hidangan martabak di lokasi tertentu, kafe D'Marco menyediakan perkhidmatan penghantaran dengan liputan Jakarta dan sekitarnya. Dengan cara itu pengguna boleh menjadi lebih fleksibel dan tidak perlu bersusah payah ketika ingin menikmati Martabak kelas premium.

Bukan hanya itu, kafe D'Marco juga menawarkan pakej katering yang boleh dipesan untuk pelbagai acara atau acara khas. Mengenai menu yang boleh dipesan dapat disesuaikan oleh pengguna sendiri, tetapi umumnya hidangan yang ditawarkan oleh D'Marco cafe adalah paket ayam dan makanan ringan yang diproses yang mengandungi martabak manis.

Baca juga:  Banana Chic ~ Perniagaan Kuliner Pisang Beku yang Berjaya Mempersembahkan Inovasi 

Mengenai harga yang ditawarkan, menurut kualitas dan penyajiannya, nampaknya harga barang beras yang tidak lebih dari Rp 30.000, terasa tidak terlalu mahal, terutama disesuaikan dengan pasar sasaran pengguna yang menjadi sasaran kafe D'Marco.

Hingga kini terdapat tiga cawangan d'marco cafe, yang terletak di Kemang, daerah Tebet dan satu lagi di daerah Sabang, Jakarta Pusat. Bagi rakan sekerja yang ingin menikmati persembahan kafe D'Marco, kunjungi jam 7:00 hingga 23:00.

Artikel Berkaitan