Lukisan Donat ~ Donat Perniagaan Kuliner Unik yang boleh "bercakap"

Lukisan DonatImej dari Google.com

Dalam pelbagai perniagaan, kreativiti selalu menjadi ukuran kejayaan yang tidak dapat dikesampingkan. Dengan kreativiti, tidak jarang perniagaan yang awalnya nampak biasa akan berubah menjadi perniagaan dengan potensi luar biasa.

Kepentingan sisi kreativiti disedari oleh seorang peniaga muda bernama Saiful Ramdan. Walaupun pada mulanya dia mendapat perniagaan yang diturunkan oleh keluarganya, itu tidak semestinya membuat Ramdan berjalan lancar. Memusingkan otak untuk mencari kreativiti yang lebih dalam, pemuda dari Pamulang, Tangerang Selatan ini, berusaha mencipta produk donat yang telah dikembangkan oleh keluarganya menjadi produk yang lebih menarik dan inovatif. Hingga akhirnya dia berjaya mengembangkan donat yang mampu "bercakap".

Ingin tahu bagaimana kisah lengkap Syaiful Ramdan dalam mengembangkan perniagaannya yang unik? Berikutan kajian semula.

Menjalankan Perniagaan Keluarga

Pada tahun 2013, Ramdhan mula aktif menguruskan perniagaan donat yang telah dijalankan oleh keluarganya selama beberapa tahun. Setelah mendapat kepercayaan ini, Ramdan tidak semestinya melepaskannya dan menjalankan perniagaan yang ada. Ini juga didasarkan kerana potensi pasar produk donat konvensional telah mulai digantikan oleh pelbagai hidangan masakan moden yang lebih menarik.

Inilah cabaran perniagaan yang ingin dijawab oleh Ramdan. Dengan peralatan yang ada dan pengetahuan membuat donat yang telah dipelajarinya dari ibu bapanya, tidaklah terlalu sukar baginya untuk mengembangkan perniagaan di bawah usahanya sendiri.

Artikel lain:  Toast 88 ~ Lihatlah kuliner Legit Perniagaan Roti Khas

Setelah tempoh pengembangan tidak kurang dari 2 bulan dan sejumlah besar kos untuk mencuba pelbagai varian dan jenis donat baru, Ramdan akhirnya berjaya mengembangkan varian donat yang masih cukup baru pada waktu itu. Ciptaan Ramdan pada dasarnya mengambil konsep produk masakan yang boleh "bercakap". Boleh awak lakukannya?

Kembangkan Donat yang Boleh "Bercakap"

"Bercakap" di sini tentunya tidak dapat ditafsirkan secara harfiah, melainkan keunggulan yang ingin dibawa, iaitu melalui donat, pembeli dapat menyatakan atau menyampaikan mesej tertentu. Bagaimana untuk? Caranya adalah dengan menulis atau menerangkan pandangan unik seperti watak kartun, emoji, kata-kata khas kepada pelbagai gambar mengikut pesanan pelanggan.

Selain masalah bentuk donat, secara umum kita dapati produk donat khas dengan lubang di tengahnya. Tetapi donat Ramdan ini sedikit berbeza di mana lubang tengahnya akan hilang dan mengisi bentuk keju atau coklat yang lazat. Itu tidak cukup, seluruh tubuh donat, yang diberi nama "Donut Painting", dilumurkan dengan cairan coklat sebagai asas untuk melukis gambar atau tulisan di atasnya.

Fokus pada Lukisan Donat Dalam Talian

Mengimbas kembali awal perkembangan perniagaan Ramdan's Donut Lukis, pastinya tidak langsung berjaya memperoleh kejayaan. Pada masa itu sistem penjualan yang diguna pakai oleh Ramdan adalah meninggalkan produk donatnya di kantin sekolah. Dengan harga donat mencecah Rp 5.000 per kg, pastinya cukup berat dan tidak dapat dicapai oleh pelajar sekolah rendah. Hasilnya, produk donat lukisan yang unik dan menarik sebenarnya sukar dijual, dan sering kali mereka terpaksa kehilangan wang.

Sehingga suatu hari Ramdhan berfikir mengapa tidak meletakkan produk Lukisan Donatnya dalam talian. Berbekalkan laman web khas dan akaun sosial #media, mulailah memasarkan perniagaan. Mengenai perkhidmatan yang ditawarkan, pelanggan dapat memesan secara online yang akan dikirim secara langsung di alamat tertentu. Atau jika anda ingin mengambilnya sendiri, setelah membuat pesanan, pelanggan boleh mengambil donat untuk melukis pesanan tersebut secara langsung di tapak pengeluaran Ramdan.

Walaupun fokus pada pemasaran dalam talian, dia masih tidak meninggalkan konsep offline untuk memperkenalkan jenama produk donatnya. Mengingat pengalaman masa lalu, sistem offline yang diguna pakai oleh Ramdan hanya berkisar dari mulut ke mulut dan juga menawarkan kepada jirannya. Tetapi tepat dari gabungan 2 strategi pemasaran, produk Ramdan's Donuts Painting semakin dikenali, yang tentunya meningkatkan jumlah pesanan.

Baca juga:  Putuholic, Perniagaan Francais Makanan ringan Tradisional Dunia

Berusaha Memberi Yang Terbaik

Sebagai usahawan yang menguruskan # perniagaan kuliner, kualiti adalah perkara yang paling penting ketika menjalankan perniagaan. Begitu juga dengan Ramdan yang sentiasa berusaha memberikan kualiti terbaik bermula dari ramuan kek dan jaminan kebersihan produknya. Ini direalisasikan dengan membuat izin dari Pejabat Kesehatan untuk produk donat, dan meminta sijil halal dari Majlis Ulama Dunia (MUI).

Pada masa ini perniagaan Donat Lukis telah berjaya memberikan pendapatan yang cukup besar bagi pemiliknya. Untuk skala perniagaan dari rumah, perolehan hingga puluhan juta rupiah pastinya menjanjikan. Di masa depan, sasaran seterusnya yang ingin dicapai oleh Ramdhan adalah mengembangkan konsep perkongsian lukisan donat.

Bagi rakan sekerja yang ingin mengikuti jejak mengembangkan perniagaan kuliner kreatif, tidak ada salahnya menjadikan kisah Ramdan di atas sebagai motivasi. Kreativiti yang digabungkan dengan kerja keras akan menghasilkan peluang perniagaan yang berpotensi. Semangat berniaga!

Artikel Berkaitan