Talky Pillow ~ Bermula Dari Tugasan Kini Mampu Mencetak Rupiah

Imej dari Worldyoungentrepreneurs.comImej dari Worldyoungentrepreneurs.com

Di laman Maxmanroe, tentu saja pembaca setia telah membaca beberapa kisah kejayaan para peniaga muda yang telah mula mengembangkan perniagaan mereka sejak mereka masih kuliah. Mengenai jenis perniagaan yang dijalankan tidak kurang hebatnya dari # perniagaan dalam talian, perniagaan kuliner hingga perniagaan yang menawarkan perkhidmatan tertentu.

Tidak kurang inspirasi, kali ini kita akan membincangkan kejayaan seorang pelajar cantik bernama Aini Hanifa yang berjaya membawa # peluang perniagaan yang berpotensi sejak dia melanjutkan pelajaran. Bermula dari tugas kuliah, perniagaan membuat bantal khusus yang disebut Talky Pillow mampu menjana pendapatan lumayan untuk Aini Hanifa. Semoga kisah berikut dapat memberi inspirasi kepada kita semua, terutama rakan sekerja yang masih pelajar tetapi ingin memulakan perniagaan secara bebas.

Bermula dari Modal Kecil

Kisah permulaan mengembangkan perniagaan Talky Pillow, sekiranya Aini mendapat tugasan kursus dari Jabatan Reka Bentuk Dalaman di Institut Teknologi Sepuluh November yang dia mampu. Setelah bertekad, dia mulai menjalankan perniagaan yang terlibat dalam membuat bantal khusus. Mendapat wang modal IDR 250,000 dari ibu bapa, saya dengan bersemangat mula menjalankan perniagaan membuat bantal.

Nama Talky Pillow dipilih kerana produk khusus yang satu ini dapat digunakan untuk menyampaikan pesan atau perasaan tertentu. Dari sini nama "Talky" atau yang bermaksud bercakap disematkan. Mesej yang ingin anda paparkan pada setiap bantal khusus boleh ditulis, gambar visual dengan reka bentuk bantal itu sendiri.

Artikel lain:  Ratu Yuliana ~ Perjuangan Dari Pelayan hingga Berjaya dalam Perniagaan Aksesori

Membuka Peluang Perniagaan Baru

Tidak seperti kebanyakan produk bantal khusus yang sudah ada, produk bantal buatan Aini mempunyai keunikan tersendiri yang merangkumi konsep sarung bantal khas. Apa yang membezakan antara bantal biasa dan produk bantal adalah, pengguna atau pengguna produk kusyen dapat membuat penyesuaian atau kebiasaan yang lebih menarik, baik dari segi reka bentuk bentuk hingga warna.

Aini cukup optimis untuk menjalankan perniagaan Talky Pilow kerana produk fesyennya masih cukup pesaing. Di kawasan Surabaya tempat anda tinggal, jenis produk ini masih jarang dijumpai, yang bermaksud bahawa perniagaan ini masih menjanjikan peluang yang luas.

Cabaran Perniagaan Talky Pillow

Di samping potensi yang menjanjikan, tentu saja selalu ada cabaran atau rintangan yang menyertai perniagaan. Dan untuk perniagaan yang dijalankan oleh Aini, cabaran terbesar adalah masalah memenuhi pesanan baik dari segi masa dan keberkesanan kerja.

Kerana setiap produk yang dikeluarkan oleh Talky Pillow semuanya dilakukan secara individu. Ini menjadikan masa pemprosesan agak lama. Terutama jika dia mendapat keluhan dari pengguna yang ingin mengubah reka bentuk pesanan bantal.

Di samping itu, kini pereka Talky Pillow adalah rakan pelajar Aini. Ini tentu saja mempengaruhi prestasi perniagaan kerana setiap pekerja juga membahagikan masa antara perniagaan dan pendidikan. Inilah yang kadang-kadang membuat syarat-syarat pemenuhan pesanan sehingga sedikit tertangguh dari masa tenggang yang telah ditentukan.

Untuk mengatasi masalah ini, ini menerapkan strategi penjualan melalui stokis Talky Pillow. Di samping itu, dia juga telah menyediakan beberapa produk dengan reka bentuk umum yang sudah siap dan boleh dibeli pada bila-bila masa oleh pelanggan. Kerana menurutnya tidak semua pengguna ingin memesan bantal dengan rekaan khas. Terdapat juga beberapa pembeli yang secara langsung membeli produk siap pakai.

Baca juga:  Kandadinda Souvenir ~ Pelbagai Perniagaan Cenderamata Unik di Yogyakarta

Pada kesempatan ini disampaikan bahawa cabaran bagi pelajar ketika menjalankan perniagaan bebas umumnya berkaitan dengan masa dan konsistensi. Oleh itu, kita mesti berminat untuk menetapkan dua perkara ini sekiranya anda ingin benar-benar berjaya menjalankan perniagaan sambil memberi kuliah.

Sekiranya ia dapat dilaksanakan dengan baik, kita dapat melihat hasilnya seperti yang diperoleh oleh Aini Hanifa dengan perniagaannya yang bantal. Pada masa ini perniagaan Talky Pillow telah berjalan dengan lancar dan membawa puluhan juta keuntungan setiap bulan. Sasaran masa depan yang ingin dicapai adalah mengembangkan # e-commerce khusus untuk produk Talky Pillow, dan melayani pembelian untuk pengguna luar negeri.

Artikel Berkaitan