6 Tabiat yang Menjadikan Blogger Penulis Hebat

penulis blog yang hebatImej dari Michaelpeggs.com

Menjadi #blogger memerlukan anda untuk terus mengasah kemahiran menulis anda. Menulis sememangnya akan menjadi rutin yang mesti dilakukan oleh seorang blogger untuk terus menjadikan blognya mencari nafkah dan mendapat trafik yang baik.

Sekarang untuk menjadi penulis yang hebat, anda sebagai blogger mesti dapat memiliki tabiat menyokong. Berikut adalah beberapa tabiat baik yang dapat mengubah blogger menjadi penulis yang hebat.

1. Makan dengan Sihat

Kebiasaan pertama untuk menjadikan blogger menjadi penulis yang hebat adalah pengambilan makanan yang sihat. Jangan memandang rendah masalah makanan, kerana dengan pengambilan yang betul, sihat dan berkhasiat, tubuh akan sangat menyokong untuk dapat menulis dengan baik. Ingatlah bahawa semasa menulis kita akan menggunakan anggota badan.

Terutama otak yang akan berfungsi dengan optimum dalam memproses idea menjadi tulisan, dia mesti diberi pengambilan makanan yang sihat dan berkhasiat. Dengan pengambilan makanan yang sihat dan berkhasiat, blogger akan mempunyai stamina dan kesegaran untuk melaksanakan idea menjadi penulisan yang hebat. Lalu makanan apa yang sihat? Sebilangan 4 pengambilan 5 makanan sihat adalah rujukan yang dapat menjadikan anda seorang penulis yang hebat.

Artikel lain:  Ingin menjadi blogger tamu atau penulis tamu? Pertama, fahami prosedur berikut

2. Bersikap Fizikal

Walaupun tidak kelihatan seperti pekerjaan kasar yang memerlukan stamina berlebihan, jika anda terlalu kerap duduk dan melihat komputer #, badan anda akan cepat letih. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, anda semestinya dapat menjaga kesihatan dan stamina anda agar kekal sihat.

Cara anda boleh melakukan senaman secara berkala. Senaman ringan seperti berjoging dan gimnastik sepanjang anda melakukannya dengan kerap maka cukup untuk menjadikan badan anda kuat dan stamina. Dengan badan yang sihat dan kuat anda akan menjadi produktif untuk menulis dan menjadi penulis yang hebat.

3. Ketawa Ketawa

Untuk menjadi penulis yang hebat, anda perlu membiasakan diri dengan emosi anda. Dengan emosi yang diterapkan maka anda dapat meluahkan idea dan idea anda dengan bebas. Apabila anda bebas untuk menyatakan idea dan idea anda, maka anda akan cenderung membuat penulisan yang baik.

Oleh itu, jangan ragu untuk selalu melampiaskan emosi anda. Apabila anda merasa sedih, luangkan sahaja kesedihan itu. Sekiranya anda perlu menangis, menangis sahaja. Sekiranya anda gembira, bersorak dan melompat untuk menunjukkan kegembiraan anda.

4. Baca

Untuk menjadi penulis yang hebat, anda tidak boleh tidak perlu rajin membaca. Membaca memang merupakan aset utama bagi blogger untuk mencipta karya yang baik. Dengan membaca, anda bukan sahaja mendapat idea penulisan, tetapi lebih daripada itu anda juga akan dapat mengemas kini dan memperkayakan perbendaharaan kata dan istilah untuk bahan tulisan anda. Baca mana-mana tema yang boleh anda baca.

Jangan fokus membaca yang sesuai dengan keinginan anda. Tetapi cubalah membaca semua bacaan yang boleh anda baca sekali-sekala. Untuk menjadi penulis yang hebat, cubalah sekurang-kurangnya membaca satu buku sebulan. Semakin banyak buku dan bacaan yang anda baca, semakin besar peluang anda menjadi penulis yang hebat.

5. Berhubung dengan Penulis Lain

Seperti ahli perniagaan yang perlu mengembangkan rangkaian perniagaannya, blogger juga mesti mempunyai rangkaian blogger yang luas juga. Apa faedah mengembangkan rangkaian blogger dan penulis? Sudah tentu, selain dapat berteman, anda juga akan dapat memperoleh pengetahuan yang berguna untuk aktiviti blog anda.

Lalu bagaimana untuk mendapatkan rangkaian blogger dan penulis? Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan seperti menyertai komuniti blogger, #blogwalking dan mengikuti blog masing-masing, mengikuti senarai mel, menghadiri pelancaran buku, menghadiri seminar penulisan dan lain-lain. Dengan mendapatkan rangkaian blogger dan penulis yang luas, anda akan cenderung menjadi penulis yang hebat.

Baca juga:  Ingin Menjadi Blogger yang Berjaya? Sentiasa Menjalankan 4 Etika Blogger Yang Berikut

6. Tulis dan Tulis

Akhirnya, kebiasaan yang perlu dilakukan oleh blogger untuk menjadi penulis yang hebat adalah menulis dan terus menulis. Tulislah secara rutin dan seberapa banyak yang anda boleh. Jangan sia-siakan peluang masa lapang anda untuk aktiviti yang tidak berguna dan sia-sia, tetapi lebih dari itu menulis di masa lapang supaya anda dapat menjadi lebih produktif.

Jangan berprinsip menunggu mood atau idea datang untuk menulis, tetapi menulis maka idea dan mood akan tercipta. Dengan menerapkan tabiat ini, anda akan segera berpeluang menjadi penulis yang hebat.

Artikel Berkaitan