Waliwis Technologies ~ Disokong oleh Graduan SMK, Pembangun Permulaan Digital Ini Kini Berjaya Berdikari

Teknologi PenjagaImej dari Google.com

Mulailah berniaga tanpa melihat usia, ini adalah satu corak pemikiran yang mesti benar-benar ditanamkan dalam generasi muda kita. Bagi mereka yang memilih untuk pergi sebagai usahawan, mereka harus benar-benar yakin bahawa untuk memulakan perniagaan tidak ada satu halangan utama yang berkaitan dengan usia.

Contoh inspirasi boleh didapati dalam kisah seorang usahawan digital muda bernama Fandy Septiana. Ya, yang kalah baru sahaja lulus dari Sekolah Menengah Vokasional (SMK), Berani untuk membentuk syarikat #startup yang terlibat dalam perkhidmatan pemaju digital. Dengan keberaniannya untuk melangkah, syarikat permulaannya yang bernama Waliwis Technologies mula mengembangkan cara untuk menghasilkan keuntungan yang cukup besar.

Ingin tahu bagaimana kisah dan perjuangan lulusan SMK ini mengasaskan permulaan yang berjaya pada usia dini? Berikutan kajian semula.

Keberanian Membangun Perniagaan Permulaan

Seperti disebutkan di atas, Fandy Septiana memulakan perniagaannya setelah dia menamatkan sekolah menengah. Dengan asas pendidikan yang diperoleh semasa bersekolah, terutama di jurusan Kejuruteraan Perisian (RPL) Pemuda dari Bogor, Jawa Barat, saya merasakan peluang membuka perniagaan dapat dilakukan seawal mungkin.

Mengambil rakan bernama Tyas, dua rakan segera melaksanakan idea perniagaan yang ada. Sesuai dengan kepakaran yang mereka miliki, Pada mulanya mereka membuka bisnis dalam membuat perisian atau aplikasi berdasarkan PC dan mobile. Walaupun mereka mengakui bahawa mereka tidak mempunyai pengalaman perniagaan, mereka tetap yakin bahawa perniagaan yang mereka kembangkan dapat menghasilkan sesuatu yang besar di kemudian hari.

Artikel lain:  Kwikku, Permulaan Media Sosial Baru Ayar Dengan Ciri Khas Lokal

Apa yang menarik, setelah menentukan nama Waliwis Technologies sebagai identiti permulaannya, jika pada tahun 2014 perniagaan yang dijalankan oleh Fandy sudah mempunyai entiti undang-undangnya sendiri. Dia memperoleh kesahihan dengan "menumpang perjalanan" oleh salah seorang saudaranya CV Karya Gemilang Pratama.

Tiada Bayaran dalam Perniagaan Permulaan

Pada awal membina perniagaan Fandi dan Tyas, difahami dengan baik bahawa syarikat permulaan yang mereka tubuhkan tentunya akan menghadapi banyak cabaran. Jemputan adalah salah satu daripadanya, iaitu dari segi mendapatkan pelanggan.

Sebagai syarikat permulaan, tentunya tidak mudah untuk mendapatkan pelanggan yang sanggup membayar perkhidmatan mereka dengan harga yang tinggi. Tetapi daripada menetapkan harga yang rendah, projek pertama yang dijalankan oleh Waliwis Technologies adalah percuma. Pada masa itu sebuah syarikat yang bergerak dalam bidang perkhidmatan pembersihan iaitu CV Abuyatama Bogor Clean menjadi pilihan pertama Trustees Technologies.

Dan sudah pasti strategi yang diambil oleh Fandi untuk mengisi portfolio perniagaannya yang "percuma" mempunyai hasil yang signifikan. Perlahan-lahan satu demi satu pelanggan datang kerana rujukan dari pelanggan yang sebelumnya telah berkolaborasi dengan Waliwis Technologies.

Pada satu kesempatan Fandi juga mengatakan bahawa, pada masa ini masih terdapat banyak perniagaan luar talian yang sukar untuk memasuki alam dalam talian. Salah satunya adalah kerana kos untuk membuat laman web agak mahal jika diserahkan kepada staf profesional. Oleh itu dia ingin berkongsi sedikit dengan membuat laman web untuk #Usaha Small Medium Enterprises yang ingin meneroka dunia dalam talian.

"Ngantor" Di mana sahaja

Faktor lain yang menyebabkan Paddy So ​​menikmati kerjanya adalah dari segi kelenturan kerja. Pakaian semasa ialah pejabat dan juga rumah #software Waliwis Technologies yang ditempatkan di sebuah rumah milik keluarga Tyas. Tetapi ini sama sekali tidak membataskan prestasi pasukan. Selagi masih ada komputer riba dan sambungan internet, semua yang dirasakan masih dapat berfungsi dengan baik.

Tetapi di masa depan, tentu saja, Harapan untuk memiliki pejabat daratannya sendiri dapat direalisasikan tidak lama lagi. Pada masa ini, Trustees Technologies masih berusaha mengumpulkan dana untuk merealisasikan jangkaan tersebut.

Baca juga:  Penyelidikan, Permulaan untuk Pelajar Mencari Rujukan Penyelidikan Tesis

Mengutamakan Kualiti Perkhidmatan

Dikendalikan oleh dua kakitangan, sudah tentu menjadikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Waliwis Technologies agak terhad. Fandy berkata apabila terdapat dua pelanggan yang mesti dilakukan dalam satu masa, mereka akan membahagikan tugas satu pelanggan setiap orang untuk memastikan kualiti perkhidmatan yang sangat baik. Tetapi sekiranya pelanggan meningkat, mereka akan mencari rakan kongsi yang akan ditempatkan sebagai pekerja bebas.

"Apabila kami mendapat dua pelanggan, kami memfokuskan satu persatu. Perkhidmatan kami mesti benar-benar memuaskan, kemudian fokus pada pelanggan seterusnya. Tumpuan sebulan tidak lebih daripada dua pelanggan. Sekiranya terdapat lebih dari dua pelanggan, kami memanggil rakan yang ingin menjadi freelance, "kata Fandy.

Artikel Berkaitan