5 Fakta Mengenai Perniagaan Dalam Talian yang Ramai Orang Tidak Tahu

Fakta Tentang Perniagaan Dalam TalianIlustrasi businessinsuranceline.co.uk

Fakta Tentang Perniagaan Dalam Talian - Memiliki perniagaan anda sendiri adalah impian hampir semua orang, termasuk saya. Kepuasan istimewa bagi kami sekiranya anda mempunyai perniagaan yang telah berjalan dengan baik dan memberikan pendapatan tetap setiap bulan. Perniagaan dalam talian adalah salah satu peluang perniagaan yang selalu menawarkan penyelesaian dalam memiliki perniagaan. Ramai orang yang berjaya dalam perniagaan dalam talian dan mempunyai pendapatan yang besar dari perniagaan dalam talian mereka. Malah ada yang mengatakan, perniagaan dalam talian adalah penyelesaian terbaik untuk memulakan perniagaan kerana dapat dijalankan di mana sahaja dan dengan mudah. Adakah betul?

Sekiranya ada orang yang mengatakan perniagaan dalam talian dapat memberikan pendapatan yang besar dengan cepat, mudah, dan santai, maka saya katakan itu adalah pernyataan yang tidak sepenuhnya benar. Untuk berjaya dalam perniagaan dalam talian tidak semudah yang anda bayangkan, tetapi tidak sesukar yang anda fikirkan juga ... hehehe, jadi bingung ya. Pada hakikatnya, menjalankan perniagaan dalam talian akan mudah, santai, menyenangkan, dan dapat memberikan pendapatan yang besar, tetapi dengan syarat yang harus anda fahami dalam menjalankannya.

Saya melihat terdapat banyak pemula yang sangat bercita-cita tinggi untuk menjalankan perniagaan dalam talian, salah satunya adalah rakan saya. Dia selalu berkata "Anda baik Max, anda boleh bekerja santai dari rumah dan setiap bulan anda selalu dapat mengirim wang dari Amerika Syarikat". Dan pada kesempatan lain dia juga mengatakan "Ajar saya Max, saya juga ingin belajar berniaga dalam talian seperti anda". Namun, rakan saya tidak tahu berapa awal saya memulakan semua perniagaan dalam talian yang saya jalankan. Sebenarnya, perniagaan dalam talian tidak semudah yang dibayangkan oleh banyak orang, dan tidak sesenang yang disangka orang.

Memang ada banyak orang yang berjaya menjalankan perniagaan dalam talian mereka, tetapi mereka yang gagal dalam perniagaan dalam talian lebih banyak lagi. Perniagaan dalam talian hampir sama dengan perniagaan luar talian, memerlukan usaha, kesungguhan, dan kesabaran dalam menjalankannya. Untuk berjaya dalam perniagaan dalam talian memerlukan proses dan masa yang tidak singkat, tidak seperti yang sering kita dengar dan baca.

Sebelum kita memulakan perniagaan dalam talian, ada beberapa perkara yang harus kita ketahui mengenai perniagaan internet ini. Kita mesti dapat melihat peluang, kelebihan, dan kekurangan perniagaan dalam talian sehingga kita dapat menjangka kemungkinan yang berlaku di masa depan dengan lebih bijak. Sebilangan orang yang gagal menjalankan perniagaan dalam talian mungkin dapat bangkit dan berjuang lebih keras, tetapi beberapa orang lain mungkin mengalami kekecewaan dan putus asa dengan perniagaan mereka.

Baiklah, inilah yang mesti kita fahami sejak awal, yang namanya berniaga, risiko kegagalan sudah kelihatan. Adakah kita bersedia untuk menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan dalam talian? Adakah kita bersedia menghadapi kegagalan?

Artikel lain: Peluang Perniagaan Dalam Talian

Berikut adalah fakta mengenai perniagaan dalam talian yang mesti kita fahami:

1. Perniagaan Dalam Talian Memerlukan Modal

Fakta mengenai perniagaan dalam talian pertama adalah bahawa perniagaan ini memerlukan modal. Modal yang dimaksudkan di sini adalah modal material dan modal bukan material. Modal yang paling penting pada pendapat saya adalah modal bukan material, yang berasal dari diri kita sendiri. Kita mesti mempunyai keinginan yang kuat untuk memulakan perniagaan dalam talian, mesti konsisten & gigih, bersedia bekerja keras, kreatif, inovatif, dan tidak pernah putus asa.

Selain modal material, tentunya kita juga harus memiliki modal material. Nama perniagaan dalam talian, tentu saja, hanya dapat dijalankan jika kita mempunyai sambungan internet, dan ini tentu memerlukan modal. Walaupun nilainya tidak terlalu besar, ia tetap harus diambil kira sebagai modal yang kita belanjakan.

Sekiranya kita tidak mempunyai peranti untuk menjalankan perniagaan dalam talian, seperti PC / komputer riba dan modem internet, kita dapat menjalankan perniagaan dalam talian dari kafe internet. Namun, pastikan anda dapat menjaga keselamatan semua akaun anda di internet.

Dari sini, kita sudah dapat melihat bahawa perniagaan dalam talian tentunya memerlukan modal material. Jadi, jangan percaya pada bahasa pemasaran menjual ebook yang mengatakan perniagaan dalam talian dapat dijalankan tanpa modal, alias modal lutut.

2. Perniagaan Dalam Talian Memerlukan Kerja Keras dan Pintar

Seperti yang disebutkan sebelumnya, perniagaan dalam talian memerlukan kerja keras. Orang yang berjaya menjalankan perniagaan dalam talian mereka dengan santai adalah mereka yang telah melalui banyak peringkat pembelajaran yang tidak berumur pendek dan berjaya mengatasi pelbagai halangan. Tidak seperti yang berlaku pada mereka yang masih baru, setiap orang yang baru belajar perniagaan dalam talian memerlukan kerja keras dan bijak dalam membina perniagaan dalam talian mereka.

Untuk dapat menjalankan perniagaan internet dengan betul sudah tentu kita mesti mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai perniagaan dalam talian. Proses pembelajaran dan pengalaman dapat menyediakan semuanya, pengetahuan pemasaran internet tidak dapat dikuasai hanya dalam satu atau dua malam, tidak mungkin walaupun anda seorang yang genius.

3. Fakta Tentang Perniagaan Dalam Talian Yang Sangat Memerlukan Masa

Seperti perkara 2 di atas, perniagaan dalam talian memerlukan masa untuk berjaya. Oleh itu, jika ada surat penjualan yang menjual ebook yang mengatakan perniagaan dalam talian boleh berjaya dalam masa yang singkat maka saya mungkin mengatakan itu adalah penipuan atau penipuan, berhati-hatilah dengan bahasa pemasaran seperti ini.

Sekiranya anda serius membina perniagaan dalam talian, maka anda harus menganggapnya sebagai pelaburan jangka panjang. Memang ada beberapa perniagaan dalam talian yang dapat menjana keuntungan dalam waktu yang agak singkat, tetapi tidak semua jenis perniagaan dalam talian seperti itu. Salah satu contohnya ialah forum Kaskus yang dibina oleh Andrew Darwis dan rakannya Ken Dean Lawadinata. Proses untuk kejayaan forum terbesar di Dunia mengambil masa beberapa tahun untuk menjadi seperti sekarang.

Artikel berkaitan: Perniagaan sampingan

4. Perniagaan Dalam Talian Boleh Dilakukan Siapa Saja

Salah satu kelebihan perniagaan dalam talian adalah bahawa ia dapat dilakukan oleh sesiapa sahaja. Semasa saya melamar di syarikat tempat saya dulu bekerja, dalam temu bual mereka bertanya kepada diploma kuliah saya, nilai mata pelajaran saya, apa nama kampus saya, dan pengalaman kerja. Ini sememangnya prosedur yang mesti kita lalui sekiranya ingin bekerja di dunia pejabat.

Tetapi ini tidak berlaku dalam dunia perniagaan dalam talian, kerana sesiapa sahaja dapat melakukannya tanpa harus memiliki pendidikan formal yang tinggi. Perkara yang paling penting dalam perniagaan dalam talian adalah kerja keras dan pintar, kesediaan untuk selalu belajar, dan mempunyai semangat yang tinggi. Hari ini mungkin anda seorang pemula yang baru belajar, tetapi mungkin beberapa tahun akan datang anda akan menjadi pakar dalam dunia pemasaran internet.

Saya tidak mengatakan bahawa pendidikan formal tidak penting. Apa yang ingin saya tekankan ialah semua orang boleh berjaya dalam perniagaan dalam talian jika mereka serius, tidak kira apa latar belakang pendidikannya kerana terdapat banyak jenis perniagaan dalam talian yang boleh dilakukan.

Baca juga: Cara Menjana Wang dari Internet

5. Banyak Jutawan dan Jutawan dari Perniagaan Dalam Talian

Ini adalah fakta gembira mengenai perniagaan dalam talian untuk semua orang yang suka perniagaan internet. Setiap orang mempunyai peluang untuk menjadi jutawan atau bahkan jutawan dari perniagaan dalam talian. Beberapa contoh orang Dunia yang berjaya dalam perniagaan dalam talian dan mempunyai pendapatan yang sangat besar adalah Anne Ahira (pemilik AsianBrain.com), Andrew Darwis (pemilik Kaskus.co.id), Hendrik Tio (pengasas Bhineka.com), Budiono Darsono (pengasas Detik .com), dan banyak lagi.

Sekarang, melihat fakta mengenai perniagaan dalam talian yang disebutkan di atas, adakah anda bersedia untuk memulakan perniagaan dalam talian anda sendiri? Perniagaan dalam talian memang menawarkan potensi keuntungan yang menguntungkan, tetapi perniagaan dalam talian juga mempunyai risiko sendiri, walaupun risikonya tidak sebesar perniagaan konvensional.

Baca juga:

Di samping itu, perniagaan dalam talian dapat dijalankan secara automatik, 24 jam sehari dan 7 hari seminggu, jadi potensi keuntungannya akan lebih besar daripada perniagaan luar talian. Namun, itu tidak bermakna anda boleh menganggap bahawa ini adalah sesuatu yang mudah kerana untuk menjadi ahli perniagaan dalam talian memerlukan masa, mesti rajin belajar, dan tidak mudah berputus asa. Terima kasih kerana membaca artikel saya :)

Artikel Berkaitan