Carl Ocab ~ Blogger Berusia 14 Tahun, Menjadi Pemasar Internet yang Boleh Dipercayai Plus Menjana Ribuan Dolar!

carl ocabImej dari Retireat21.com

Dunia # perniagaan dalam talian selalu menawarkan peluang dan kejutan yang mungkin sukar untuk kita fikirkan. Bahkan pelaku yang kebetulan masih sangat awal, tidak menolak kemungkinan mencapai kejayaan seperti apa yang dapat dilakukan oleh orang dewasa.

Ini dibuktikan oleh blogger muda bernama Carl Ocab. Pemuda dari Filipina ini mungkin menjadi inspirasi kepada kita semua, terutama bagi rakan sekerja yang kini sedang menempuh dunia #blogging dan ingin dapat menjana pendapatan secara bebas dari aktiviti ini.

Ini dapat dibayangkan ketika dia berusia 13 tahun, pada masa itu dia sudah mula membuat blog peribadinya dan kemudian mengembangkan blog sebagai cara untuk mendapatkan wang secara dalam talian. Apa yang menarik ialah pertemuan Ocab dengan dunia dalam talian sebenarnya bermula dari "dilema" yang sedang dihadapinya. Ingin mengetahui kisah penuh? Kami telah meringkaskannya dalam artikel di bawah.

Telah Ketagihan Permainan Dalam Talian

Carl Ocab mula-mula berkenalan dengan peranti teknologi ketika berusia 4 tahun. Pada masa itu Carl mendapat peranti #komputer yang diberikan oleh ayahnya. Komputer inilah yang mendorongnya untuk mengetahui luasnya bidang dalam talian.

Tetapi tidak secara langsung dalam perniagaan, langkah pertama yang dikunjunginya adalah dunia # permainan dalam talian. Dengan peranti yang dimilikinya, perlahan-lahan siapa yang mengetahui keseronokan bermain permainan dalam talian. Dan setelah beberapa tahun menjalankan tabiat Carl bermain permainan dalam talian nampaknya lebih membimbangkan. Bagaimana mungkin dia yang lebih suka mengetepikan elaunnya untuk membeli pakej data #internet yang dia gunakan untuk bermain permainan dalam talian, telah menghabiskan tidak kurang dari lima jam penuh setiap hari untuk "latihan jari" di depan komputernya.

Di sinilah timbulnya kebimbangan ibu bapa Carl. Bagaimana tidak pada usia yang sangat muda, anaknya begitu sukar untuk berpisah dari kebiasaan bermain permainan. Bahkan pada beberapa kali ayah sering menyampaikan kata-kata yang cukup "menusuk" hati Carl. Bapa mengatakan bahawa apa yang akan diperoleh oleh Carl dengan kebiasaannya bermain permainan tidak terkawal seperti itu.

Artikel lain:  Stella Lee ~ Blogger Kecantikan Dunia Asli dengan kejayaan global

Dari situ dia mula berfikir. Dalam hatinya, apa yang dikatakan oleh bapanya tidak salah sama sekali. Walaupun dia mendapat kegembiraan yang tidak terkira dari bermain permainan dalam talian, tetapi pada kenyataannya tidak ada perkara positif lain yang dia dapat.

Tetapi sebaliknya, dia melihat ayahnya sendiri. Bapa yang mempunyai pekerjaan yang berkaitan dengan komputer, dapat menjana pendapatan dari aktiviti yang dilakukannya. Sekiranya ayah boleh, mengapa dia tidak boleh? Dari situ dia mulai menanamkan keyakinan, bahawa dia dapat mengubah pikiran ayahnya. Dia benar-benar ingin membuktikan bahawa dia juga mampu menghasilkan sesuatu dari apa yang dia lakukan.

Memperkenalkan Carl Ocab dengan dunia blogging

Selepas itu, berusia 12 tahun Carl mula mencari maklumat bagaimana menjana wang dengan menggunakan kemudahan internet. Bapa yang kelihatan bertekad pada anaknya, kemudian memberikan bimbingan dan mengajar bagaimana membuat blog dan "menggilap" blog itu sehingga dapat menjana wang. Dari sana anda terus mempelajari perincian bagaimana mengembangkan blog yang berkaitan juga mengenai tema, #SEO dan bagaimana mengewangkan blog.

Berkaitan dengan tema, mungkin hampir sama dengan yang dirasakan oleh kebanyakan rakan blogger, dia juga keliru untuk memilih tema yang sesuai untuk blog yang akan dikembangkan. Dia belajar banyak tema mulai dari permainan, kesihatan, dan berbagai topik lain di internet. Tetapi apa hasilnya? sifar, dia sebenarnya merasa keliru dan sukar untuk menemukan dirinya sebagai blogger.

Walaupun pada peringkat awal pengewangan blognya, kerana banyaknya artikel copy paste, hampir semua blognya dilarang oleh Google. Sungguh menyakitkan, tetapi dia percaya bahawa inilah jalan yang mesti ditempuh untuk mencapai kejayaan.

Mencari Tema yang Sesuai

Setelah beberapa bulan belajar mengenai dunia blogging, Carl akhirnya menemui tema yang sangat sesuai dengannya, yang sebenarnya sangat asas, iaitu "menjana wang dalam talian" atau bagaimana menjana wang dalam talian.

Apa yang membuat blognya menarik ialah dia menggabungkan pengetahuan dan pengalamannya dalam dunia permainan dalam talian untuk menarik minat netizen mengunjungi laman webnya. Di samping itu, pemuda yang mempunyai alias "kidsblogger" juga mewujudkan komuniti untuk menampung orang yang berminat untuk membincangkan permainan dan bagaimana menjana wang dalam talian yang dihasilkannya.

Dari situ hanya beberapa bulan kemudian, Carl berjaya mencetak pendapatannya sendiri. Sejak awal puluhan, beratus-ratus, hingga dia menginjak ribuan dolar yang dia dapat dari program iklan AdSense dan iklan bebas yang dipasang di blognya.

Baca juga:  Diana Rikasari ~ Blogger Fesyen Popular yang Berjaya Memulakan Jenama dan Kasut Pop

Kini nama Carl Ocab semakin dikenali bukan hanya oleh media tetapi juga oleh pelaku pemasaran #internet lain di seluruh dunia. Walaupun di laman web peribadinya carlocab.com, dia kini membuka perkhidmatan perundingan pemasaran dalam talian.

Kejayaan yang dicapai oleh Carl, tentu saja, dapat difikirkan bagi kita yang pada masa ini masih ragu-ragu atau mengalami kegagalan dalam menjalankan perniagaan dalam talian. Ketekunan dan sifat tidak sabar untuk mencari penyelesaian, boleh menjadi penolong sehingga kita berjaya mencapai apa yang kita mahukan. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan