Bemybean ~ Kejayaan Unik Perniagaan Sofa Bean Bag dengan Gaya Nusantara

BemybeanImej dari Jawapos.com

Peralatan ruang perabot atau rumah adalah salah satu produk yang mempunyai pasaran yang cukup besar dan stabil. Dengan pertumbuhan sektor harta tanah yang semakin maju, tentu juga akan mendorong perlunya perabot yang mencukupi. Inilah salah satu sebab mengapa sektor perniagaan yang satu ini masih sangat menjanjikan untuk dijalankan.

Seperti yang dimulakan oleh tiga orang mahasiswa dari Institut Teknologi Bandung iaitu Estie Budiutami (Estie), Cherie Anisa Nuraini (Cherie) dan Kiki Zakiyatus Shalihah (Kiki). Mereka memutuskan untuk mengembangkan produk perabot yang unik dengan konsep beg kacang. Beg kacang dunia mungkin belum terlalu popular. Tetapi sebenarnya dari segi konsep yang ditawarkan, bantal tempat duduk jenis ini sangat menarik dan sesuai dengan gaya moden yang banyak digunakan pada bangunan masa kini.

Inilah yang membuatkan ketiga-tiga rakannya berminat membuat bantal duduk beg kacang. Tetapi tentu saja dalam produk yang mereka kembangkan, mereka tidak lupa menyuntikkan inovasi kreatif sebagai pendorong dan pembezaan dari produk bantal duduk yang lain. Mereka merealisasikan inovasi dengan menambahkan corak kepulauan seperti penggunaan kain batik dan sarung sebagai media untuk menutup beg kacang.

Perniagaan Berkembang Awal

Pada mulanya, usaha sama ini sebenarnya merupakan penerus dari perniagaan sampingan yang telah dihuraikan oleh salah seorang pemula, Estie. Pada masa itu anak dara cantik yang masih menamatkan pendidikan di Institut Teknologi Bandung, sudah berminat dengan pelbagai produk kerusi beg kacang.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apa yang menjadikan perniagaan ini berpotensi menurut Estie adalah yang pertama kerana masih bersaing dengan pesaing. Produk kusyen atau bantal sofa yang unik telah berkembang pesat di dunia, tetapi untuk model beg kacang masih belum banyak dikembangkan. Walaupun ada, umumnya bantal jenis ini berharga dengan tanda harga yang agak mahal. Dan alasan kedua adalah, model sofa bean bag dianggap sangat sesuai dan akan menarik minat golongan muda.

Artikel lain:  David Yuwono ~ Berjaya Kembangkan Perniagaan Beg Kering Denim Bag dengan Modal Rp 800 Ribu

Bermula dari Usahasama

Setelah mengusahakan pembuatan bantal beg kacang selama beberapa bulan, Estie semakin yakin bahawa produk ini mempunyai potensi yang sangat besar. Atas sebab ini, setelah menamatkan pengajian di ITB, dia kemudian mengundang dua orang sahabatnya untuk mengembangkan perniagaan.

Titik untuk tat, dua rakannya berminat dan ingin mengembangkan perniagaan bersama. Apa yang menarik ialah pada awal pengembangan perniagaan mereka mengumpulkan wang dalam usaha sama sebagai modal awal. Dari hasil usaha sama tersebut, dana berjumlah Rp.15 juta.

Fasa pengeluaran bermula, mereka melakukan apa sahaja dari apa-apa. Mereka mencari pembekal styrofoam sebagai pengisi, kain pembungkus dan tukang jahit yang akan dijemput untuk bekerjasama dalam membuat produk bantal beg kacang. Khusus untuk pembalut bantal duduk, mereka menambahkan inovasi, iaitu penggunaan sarung dan batik sebagai salah satu ciri identiti jenama "Bemybean" yang mereka buat.

Walaupun menggunakan pilihan sarung dan batik, produk duduk beg kacang yang mereka kembangkan juga menerima pesanan khusus. Oleh itu pengguna dapat menyesuaikan dengan selera mereka yang berkaitan dengan gaya kain yang digunakan di bantal duduk.

Baca juga:  Dea Valencia Budiarto ~ Pencipta Budaya Batik, Produk Time Magic Menjadi Perniagaan Fesyen Kreatif

Perkembangan Perniagaan Bemybean

Dengan harga produk sekitar Rp.120 ribu hingga yang paling mahal, mencapai Rp1.280.000, sebenarnya produk Bemybean sangat digemari pengguna. Ini dilihat oleh peningkatan yang ketara dari masa ke masa yang berkaitan dengan jumlah pesanan dan jumlah pengeluaran.

Tidak hanya di daerah Bandung sebagai markas bisnis mereka, pesanan bantal Bemybean juga datang dari berbagai daerah dari Jakarta, Surabaya, Aceh, Bali dan banyak daerah lainnya. Dengan penjualan sekitar 30 sofa selama seminggu, perolehan perniagaan yang diperoleh pengasas bemybean dapat mencapai Rp 20 juta per bulan.

Berjaga-jaga dalam melihat peluang sememangnya menjadi kekuatan bagi sebilangan peniaga untuk mencapai kejayaan. Begitu juga oleh Estie dan rakan-rakan, jurang dalam mengembangkan produk Bean Bag dapat dimanfaatkan dengan baik. Ditambah dengan penggunaan kain etnik yang inovatif sebagai bahan penutup, produk yang mereka hasilkan dapat menarik lebih banyak pengguna.

Artikel Berkaitan