Haesanmul Gansig ~ Perniagaan Kuliner Bakso Khas Korea Selatan yang sah

Haesanmul GansigImej dari Vivanews.com

Sebagai sebuah negara yang terkenal sangat "diterima" untuk masuknya budaya asing, Dunia sering menjadi pasaran yang sangat berpotensi untuk produk dari negara lain. Salah satunya ialah trend yang dibawa dari Korea Selatan, Korea Selatan. Mulai dari muzik, filem drama hingga pelbagai perincian budaya Korea, secara beransur-ansur menjadi perkara yang disukai oleh masyarakat terutama lapisan muda.

Tidak kurang menariknya adalah dalam bidang masakan, sebenarnya dengan demam Korea yang semakin meningkat, menyeret produk masakan dari Korea telah menjadi trend di Dunia. Oleh itu, sekarang kita dapat menjumpai banyak restoran ke makanan ringan di tepi jalan yang menyajikan pelbagai masakan dengan tagline khas Korea.

Salah satunya ialah Haesanmul Gansig yang merupakan gerai makanan bertema Korea yang cukup terkenal. Menyajikan jenis makanan ringan yang menumpukan pada makanan laut yang diproses, Haesanmul Gansig sebenarnya dapat meraih kejayaan dengan jumlah minat dari pengguna tempatan. Apa yang menarik menurut pengasasnya, Goenardjoadi Goenawan, menu yang disajikan oleh perniagaan kulinernya ternyata 99% Dunia asli!

Melihat Peluang Di Sebalik Keperluan

Sebelum memulakan perniagaan masakan Korea Selatan yang bebas, Goenardjoadi Goenawan pada mulanya bekerja di sebuah restoran Korea bernama Lotteria. Dari situ, pengetahuan dan pengetahuan dalam membuat hidangan khas dari Korea Selatan yang dia dapat.

Suatu hari, pesanan masuk di restoran Lotteria, pakej penjaja dengan harga di bawah Rp10,000. Dari kisah yang diceritakan oleh pelanggan, ternyata banyak restoran makanan segera tidak dapat memenuhi pesanan kerana harganya terlalu minimum. Dan Lotteria juga menolak dengan alasan tidak dapat membuat menu di bawah harga tersebut.

Artikel lain:  Belgian Waffle ~ Perniagaan Kulinari Khas Belgia yang Menawarkan Perkongsian yang Menguntungkan

Dari situ Goenardjoadi sebenarnya mendapat inspirasi untuk membuka # peluang perniagaan. Pada dasarnya ada keperluan untuk makanan ringan Korea khas dengan harga yang cukup berpatutan, tetapi jika itu masih banyak pengusaha makanan yang tidak dapat memanfaatkan peluang ini.

Berhenti Berusaha Membuka Perniagaan Bebas

Setelah mendapat inspirasi untuk idea perniagaan, Goenardjoadi mula mencari bahan makanan alternatif yang dapat diproses dan menghasilkan produk yang dapat dijual dengan harga minimum. Setelah mencarinya tidak semudah yang dia bayangkan. Bahan-bahan seperti ayam dan daging, sangat sukar jika diproses untuk produk murah.

Suatu hari dia menemui jawapannya. Di lokasi penjualan makanan laut, ternyata terdapat banyak ikan dan produk laut lain yang dapat dibeli dengan harga yang cukup rendah. Terutama jika diproses menjadi bebola daging, harganya jika dibandingkan dengan daging ayam atau daging ternyata sangat jauh. Walaupun dari segi persaingan, persaingan tidak terlalu ketat.

Dari situlah semangat Goenardjoadi menjadi semakin berapi-api untuk segera membuka perniagaan baru. Keputusan besar adalah mengambilnya dari pekerjaannya dan fokus untuk mengembangkan perniagaan kulinernya sendiri di Korea Selatan.

Baca juga:  Churros Delicio ~ Perkongsian Perniagaan Kuliner Ala Spanish Snacks yang Rasa Rasa

Membangun Perniagaan Kuliner Haesanmul Gansig

Setelah mengembangkan konsep produk dan perniagaan, Goenardjoadi secara rasmi membuka gerai makanan khas Korea Selatan pertamanya di kawasan Giant Palem Semi Karawaci. Mengangkat jenama Haesanmul Gansig, dia sangat yakin dari segi rasa dan nilai jualan produknya cukup tinggi.

Menu yang ditawarkan juga pelbagai. Tetapi pada umumnya terdiri dari bakso makanan ringan olahan dari berbagai produk laut seperti bola ikan, bola kepiting, bola cumi-cumi, bola salmon, bola udang, bola udang, dan bola kerang. Di samping itu terdapat juga produk yang lebih biasa iaitu ikan goreng, udang goreng, sotong goreng dan persembahan menggunakan nasi.

Apa yang menjadikan perniagaan yang dimiliki oleh alumni Sains dan Teknologi Makanan Institut Pertanian Bogor lebih unik adalah bahawa dia mengatakan bahawa produk Haesanmul Gansig sebenarnya adalah 99% World yang asli. Ini kerana dari aspek material serta konsep pemprosesan dan perniagaan, ia benar-benar berasal dari Dunia.

Tetapi yang istimewa ialah 1% khas Korea Selatan yang disuntikkan ke dalam produk Haesanmul Gansig. 1% adalah gabungan T-shirt Korea Selatan yang unik yang mempunyai rasa manis pedas. Gabungan rasa manis manis dan ditutup dengan pedas yang menggigit, dicairkan dengan penyediaan bakso makanan laut yang kenyal. Inilah yang menurut Goenardjoadi, membuat penggunanya kecanduan untuk terus menikmati produk yang diproses.

Pada masa ini perniagaan yang dikendalikan oleh Goenardjoadi Goenawan telah berkembang dengan pesat. Walaupun di bawah panji syarikat PT Angsana Dwitungga, perniagaan ini juga mempunyai tawaran perniagaan francais yang menjanjikan.

Artikel Berkaitan