Apakah Penipuan Iklan dan Bagaimana Anda Dapat Menghindari Penipuan Iklan Ini?

Memahami Penipuan IklanIlustrasi Penipuan Iklan

Apakah maksud Penipuan Iklan? Sebilangan besar penerbit Google Adsense pasti pernah mendengar iklan Penipuan Iklan atau menipu. Bagi industri teknologi periklanan, penipuan iklan adalah penyimpangan yang berlaku sejak sekian lama.

Artikel ini akan membincangkan sedikit mengenai Penipuan Iklan / penipuan iklan dalam industri periklanan digital. Walaupun Penipuan Iklan telah berlangsung lama, ternyata masih ada penerbit yang belum menyedarinya.

Apakah Penipuan Iklan?

Memahami Penipuan Iklan atau menipu iklan adalah sejenis penipuan di mana pelaku memperbodohkan pengiklan untuk membayar sesuatu yang tidak bernilai bagi mereka; seperti lalu lintas palsu, petunjuk palsu atau penempatan iklan yang tidak wajar dan tidak berkesan. Tujuan menipu adalah untuk mendapatkan pendapatan yang lebih besar.

Beberapa jenis iklan menipu termasuk:

1. Trafik Bot

Trafik bot adalah tindakan meniru lawatan laman web (serupa dengan lawatan manusia ke laman web) yang menghasilkan paparan halaman web untuk laman web penerbit. Pengiklan akan membayar paparan iklan yang disiarkan ke bot seperti pandangan kepada manusia.

Sudah tentu ini memudaratkan pengiklan kerana tidak akan menghasilkan apa-apa untuk mereka. Sudahlah penjualan atau lawatan calon pembeli ke laman web pengiklan, penampilan iklan hanya akan menambah perbelanjaan yang lebih besar bagi pengiklan.

2. Menumpukan Iklan

Menipu iklan yang satu ini sering dijumpai di internet, terutamanya di laman web yang menggunakan iklan Google Adsense di atasnya. Tujuannya jelas, untuk meningkatkan jumlah klik iklan (RKT) tanpa mengira sama ada klik iklan itu bermanfaat bagi pengiklan.

Salah satu amalan yang sering digunakan adalah meletakkan lebih dari satu iklan di tempat iklan yang sama. Ini dilakukan oleh penerbit nakal untuk meningkatkan pendapatan mereka tanpa mengira penukaran penjualan untuk pengiklan.

3. Klik Penipuan

Klik penipuan adalah salah satu jenis penipuan iklan yang paling lama dan paling biasa. Penipuan klik masih satu generasi dengan lalu lintas bot (traffic palsu) di mana penerbit penyangak menggunakan program klik automatik yang disebut hitbots atau membayar perkhidmatan iklan klik-atas-klik dengan kos rendah untuk memperoleh lebih banyak pendapatan.

Walaupun jumlah klik iklan sangat tinggi, penipuan klik tidak akan menghasilkan penukaran penjualan untuk pengiklan. Dengan kata lain, pengiklan membayar iklan tetapi tidak mendapat hasil.

4. Pengisian Pixel

Ini adalah tindakan mengisi iklan menjadi satu piksel tunggal. Ini akan meningkatkan jumlah tera, tetapi pengguna tidak pernah melihat iklan muncul kerana satu piksel tidak dapat dijumpai.

5. Penipuan Domain

Ini adalah tindakan menjual inventori iklan ke laman web yang jelek dan dianggap sebagai laman web premium. Pengiklan berpendapat bahawa iklan mereka akan disiarkan di laman web yang dipercayai, tetapi sayangnya mereka hanya membayar untuk penempatan di inventori laman web palsu.

6. Mengisi Kuki

Ini adalah tindakan memasukkan kuki kepada pengguna internet tanpa pengetahuan mereka. Dengan cara ini pelaku dapat memasukkan kuki ke dalam penyemak imbas di komputer pengguna internet. Apabila pengguna internet membuka laman web e-dagang dan membuat pembelian, pesalah akan dibayar dari penjualan.

Amalan ini sangat sering dilakukan beberapa tahun yang lalu di mana pelaku memasukkan kuki pautan afiliasi mereka di penyemak imbas pengguna internet semasa membuat laman web tertentu.

7. Klik Ladang

Masih serupa dengan Penipuan Klik, yang meningkatkan klik iklan di laman penerbit dengan cara yang tidak sesuai. Terdapat banyak kumpulan yang sanggup dibayar dengan murah untuk melakukan aktiviti iklan klik di laman web tertentu. Biasanya klik iklan ini menargetkan laman penerbit yang menempatkan iklan Bayar Per Klik (PPC), sehingga meningkatkan jumlah klik iklan.

Tetapi, tentu saja, mengklik iklan tidak akan menghasilkan penukaran penjualan untuk pengiklan. Google Adsense adalah salah satu program PPC yang sering mendapat penyalahgunaan dari Click Farmers.

Selain daripada yang disebutkan di atas, masih terdapat pelbagai Penipuan Iklan yang berlaku dalam iklan digital. Sebenarnya, penyimpangan ini terus berlaku dan berkembang dari masa ke masa dengan pelbagai perubahan mengikut perkembangan.

Cara Mengelakkan Iklan Penipuan / Menipu Iklan

Penipuan iklan tidak hanya memudaratkan pengiklan, tetapi juga dapat memudaratkan penerbit. Walaupun pada umumnya penipuan ini dilakukan oleh penerbit, tetapi Penipuan Iklan juga dilakukan oleh pesaing penerbit. Tujuannya, tentu saja, adalah membahayakan penerbit yang menjadi pesaing, misalnya, mengakibatkan akaun pesaing Google Adsense digantung.

Bagi pengiklan, tentunya suatu keharusan untuk melindungi diri mereka dari amalan penipuan iklan dari penerbit penyangak.

Untuk melindungi iklan dan inventori anda dari penipuan iklan, anda mesti memantau fitur laporan setiap hari. Dengan menganalisis ciri-ciri blog web dan laporan laman platform iklan, kita dapat mencari sumber lalu lintas yang tidak normal dan mengambil tindakan untuk memperbaikinya.

Bagi penerbit sendiri, salah satu cara untuk pengiklan mempercayai inventori iklan anda adalah dengan memasang fail ads.txt di pelayan laman web anda. Penambahan fail Ads.txt bertujuan untuk mewujudkan ketelusan industri pengiklanan digital.

Kempen Ads.txt

Beberapa waktu yang lalu  Biro Iklan Interaktif (IAB) meminta kempen yang disebut Ads.txt. Ini dilakukan untuk melindungi pengiklan dan penerbit dari penipuan iklan yang mungkin terjadi.

Ads.txt bertujuan untuk meningkatkan ketelusan inventori iklan di laman penerbit dengan memaparkan rangkaian iklan yang terhubung ke laman web. Dengan penambahan fail Ads.txt ini, pengiklan dapat melihat kempen iklan mereka diarahkan ke inventori yang betul dan penerbit dapat mencegah penipuan dan penyalahgunaan inventori mereka.

Bagi anda penerbit Google Adsense, anda harus membaca penjelasan ini mengenai Ads.txt secara lengkap.

Kempen ads.txt disokong oleh beberapa syarikat pengiklanan digital, seperti DoubleClick Bid Manager dan DSP International, di mana penerbit mereka mesti membenarkan inventori dengan ads.txt. Sekiranya mereka tidak menggunakan ads.txt, inventori mereka tidak akan disertakan dalam tawaran (sejak akhir September 2017).

Baca juga:  Google Melancarkan Iklan Asli Adsense, Format Baru Iklan Adsense

Sebenarnya, tanpa menambahkan fail ads.txt ini, penerbit masih akan melihat paparan iklan di laman web mereka. Namun, Google Adsense sendiri mengesyorkan menambahkan fail ads.txt dengan tujuan agar inventori di laman penerbit lebih dipercayai oleh pengiklan dan kemungkinan akan mendapat tawaran yang lebih besar daripada sebelumnya.

Artikel Berkaitan